Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων «έρχονται» με μία μεγάλη σειρά από χαρακτηριστικά, ώστε να προσαρμόζουν το καθάρισμα στα συγκεκριμένα υφάσματα που βρίσκονται κάθε φορά στον κάδο. Άλλες τέτοιες λειτουργίες έχουν σκοπό να κάνουν πιο ευέλικτη τη χρήση τους, για να γίνεται όσο το δυνατόν πιο εύκολη η φροντίδα των ρούχων σου, ανεξάρτητα από το πόσο «βαρύ» πρόγραμμα έχεις κάθε ημέρα με τις υπόλοιπες ασχολίες σου.
Έτσι, από τα προγράμματα σύντομης διάρκειας μέχρι το αυτόματο ζύγισμα των ρούχων, περιγράφουμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των μοντέλων τελευταίας «γενιάς», αλλά και ποιες ανάγκες καλύπτουν. Επομένως, αν πρόκειται να αγοράσεις ένα νέο πλυντήριο, θα ξέρεις ποια από αυτά έχουν να προσφέρουν σημαντικό όφελος στη δική σου περίπτωση.
Προγράμματα για συνθετικά και μάλλινα-ευαίσθητα
Σε αντίθεση με τα βαμβακερά, τα συνθετικά υφάσματα χρειάζονται πιο απαλή φροντίδα στο πλύσιμο. Έτσι, τα προγράμματα για ρούχα από υλικά όπως ο πολυεστέρας «επιστρατεύουν» ήπιες θερμοκρασίες (συνήθως 40°C ή και χαμηλότερες), όπως και χαμηλότερες στροφές στο στύψιμο. Στα προγράμματα για μάλλινα-ευαίσθητα, ακόμη και το πλύσιμο γίνεται με πιο αργή περιστροφή του κάδου, ώστε να μην «ταλαιπωρηθούν» καθόλου. Επίσης και σε αυτά χρησιμοποιούνται ήπιες θερμοκρασίες, όπως και πολύ ελαφρύ στύψιμο.
Πρόγραμμα για αθλητικά
Οι «κύκλοι» αυτοί είναι ιδανικοί για το καθάρισμα των μικροϊνών των αθλητικών ρούχων, συνήθως παρατείνοντας τη διάρκεια του πλυσίματος, για να απομακρύνουν τα σημάδια από τον ιδρώτα, αλλά και τις οσμές. Επίσης, χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην φθείρουν τα υφάσματα.
«Κύκλοι» γρήγορης πλύσης
Τα προγράμματα γρήγορης πλύσης δεν λείπουν από κανένα σχεδόν σύγχρονο πλυντήριο, προσφέροντας τη δυνατότητα καθαρισμού μίας μικρής ποσότητας ρούχων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Συνήθως τα προγράμματα αυτά διαρκούν 15-20 λεπτά και αφορούν το πλύσιμο ρούχων έως 1,5 κιλό, όσο περίπου ζυγίζουν δύο παντελόνια τζιν.
Αν η ταχύτητα είναι για σένα σημαντικό προσόν για το επόμενο πλυντήριό σου, θα βρεις επίσης μοντέλα με σύντομα προγράμματα και για πλήρες φορτίο, ώστε να μπορείς να γεμίσεις τον κάδο με ρούχα, και αυτά να πλυθούν πολύ γρήγορα. Συνήθως πάντως, αυτά τα προγράμματα προορίζονται για ελαφρώς λερωμένα υφάσματα.
Αυτόματο Ζύγισμα Ρούχων
Τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια «έρχονται» με αισθητήρες βάρους, για να «καταλαβαίνουν» κάθε φορά την ποσότητα των ρούχων που πλένουν. Με αυτό τον τρόπο, προσαρμόζουν ανάλογα τις συνθήκες πλυσίματος, ώστε να καταναλώσουν τόσο ακριβώς ρεύμα και νερό, όσο χρειάζονται τα άπλυτά σου.
Με το αυτόματο ζύγισμα, όπως είναι φυσικό, προσαρμόζεται και η διάρκεια του πλυσίματος. Επομένως, όταν πρόκειται να πλύνεις λίγα ρούχα, εξοικονομείς και χρόνο.
Την ίδια στιγμή, οι αισθητήρες βάρους σημαίνουν ότι μπορείς να επιλέξεις ένα πλυντήριο μεγαλύτερης χωρητικότητας, ώστε να πλένεις στο σπίτι π.χ. τις κουβέρτες ή τα παπλώματά σου, και έτσι να γλιτώνεις χρήματα από το καθαριστήριο. Με δεδομένο ότι η συσκευή σου θα προσαρμόζει την κατανάλωσή της στην ποσότητα των ρούχων που πλένει, δεν θα σπαταλάς ρεύμα και νερό, κάθε φορά που τα άπλυτά σου είναι λιγότερα από τη χωρητικότητα του πλυντηρίου.
Λειτουργία ατμού
Ολοένα περισσότερα πλυντήρια αξιοποιούν τις αποστειρωτικές ιδιότητες του ατμού, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να εξαφανίζει τις ζάρες από τα ρούχα, κάνοντας πιο εύκολο το σιδέρωμα. Έτσι, θα βρεις μοντέλα τα οποία αξιοποιούν τον ατμό για να απολυμάνουν τα ρούχα, εξολοθρεύοντας έως και το 99% των βλαβερών μικροοργανισμών. Κάτι που σημαίνει βαθύ καθάρισμα, το οποίο θα εκτιμήσεις π.χ. αν έχεις μωρό. Επίσης, η αποστείρωση σημαίνει και έξτρα προστασία για εσένα ή όποιον άλλο από την οικογένειά σου υποφέρει από αλλεργίες.
Αρκετά μοντέλα «βομβαρδίζουν» με ατμό τα ρούχα με το τέλος της πλύσης, ώστε να χαλαρώσουν τις ίνες των υφασμάτων και να μειώσουν δραστικά το τσαλάκωμα. Έτσι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, τα φρεσκοπλυμένα ρούχα βγαίνουν από τον κάδο κατά 1/3 ή ακόμη και 50% λιγότερο τσαλακωμένα, σε σχέση με τα συμβατικά πλυντήρια, λύνοντας επομένως τα χέρια στο σιδέρωμα.
Σχεδόν όλα τα πλυντήρια με λειτουργία ατμού δίνουν επίσης τη δυνατότητα «φρεσκαρίσματος» ήδη φορεμένων ρούχων, χωρίς πλύσιμο. Χάρις στον ατμό, σε μερικά λεπτά της ώρας ένα τέτοιο ρούχο θα απαλλαγεί από τις μυρωδιές, δίνοντας ξανά την αίσθηση του φρεσκοπλυμένου.
Αντιαλλεργικά προγράμματα
Στην περίπτωση που υποφέρεις από αλλεργίες και για οποιονδήποτε λόγο δεν επιλέξεις ένα πλυντήριο με λειτουργία ατμού, τότε καλό θα ήταν να επιλέξεις κάποιο μοντέλο με αντιαλλεργικό πρόγραμμα. Ο «κύκλος» αυτός είναι ειδικά σχεδιασμένος για να απομακρύνει κάθε αλλιεργογόνο ουσία από τα υφάσματα. Συνήθως, για αυτό τον λόγο «επιστρατεύει» υψηλές θερμοκρασίες και εντατικό πλύσιμο.
«Κύκλος» για μωρουδιακά
Για να εξασφαλίζουν έξτρα υγιεινή, τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούν εντατικό πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, ξεπλένουν αρκετές φορές τα ρούχα, ώστε να απομακρύνουν και την παραμικρή ποσότητα απορρυπαντικού.
Καθυστέρηση έναρξης – Ρύθμιση χρόνου ολοκλήρωσης
Η καθυστέρηση έναρξης σημαίνει πως μπορείς να επιλέξεις πότε το πλυντήριο θα ξεκινήσει να καθαρίζει τα ρούχα σου. Έτσι, θα έχεις π.χ. τη δυνατότητα να επιλέξεις το πλύσιμο να ξεκινήσει μία ώρα πριν επιστρέψεις στο σπίτι από τη δουλειά.
Άλλα πλυντήρια επιτρέπουν τη ρύθμιση του χρόνου ολοκλήρωσης του κύκλου. Κατά συνέπεια, αν γνωρίζεις πότε θα επιστρέψεις στο σπίτι, μπορείς να ρυθμίσεις τη συσκευή ώστε τα ρούχα να σε περιμένουν φρεσκοπλυμένα.
Οι παραπάνω λειτουργίες είναι χρήσιμες για να αξιοποιείς για το πλύσιμο ώρες που δεν βρίσκεσαι σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πλυμένα ρούχα θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στον κλειστό κάδο. Κάτι που θα σήμαινε ότι θα βγουν πολύ τσαλακωμένα, με τον κίνδυνο επίσης να μυρίσουν λόγω της υγρασίας.
Αυτό που θα πρέπει πάντως να προσέξεις είναι πόσες ώρες μπορεί κάθε μοντέλο να μεταθέσει την έναρξη ή/και τη λήξη του πλυσίματος. Έτσι, υπάρχουν μοντέλα με χρονικό «παράθυρο» έως 24 ώρες, ενώ άλλα πλυντήρια δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις για παραπάνω από 6 ώρες αργότερα.
Προγράμματα για εύκολο σιδέρωμα
Τα προγράμματα για εύκολο σιδέρωμα, ή για «φροντίδα για ζάρες» όπως τα ονομάζουν εναλλακτικά κάποιοι κατασκευαστές, φροντίζουν τα φρεσκοπλυμένα ρούχα να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες τσακίσεις. Έτσι, για να διευκολύνουν το σιδέρωμα, χρησιμοποιούν χαμηλότερες στροφές στυψίματος, ή μειώνουν τη διάρκεια του στυψίματος.
Κάποια πλυντήρια δεν διαθέτουν ειδικά προγράμματα για λιγότερες ζάρες, αλλά μία ξεχωριστή λειτουργία γι΄ αυτό τον σκοπό, η οποία μπορεί να συνδυασθεί με περισσότερα από ένα πρόγραμμα.
Οικολογικά προγράμματα
Αν και το όνομά τους ίσως δείχνει πως είναι «φιλικά» προς το περιβάλλον, στην πραγματικότητα είναι «φιλικά» στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, μειώνοντας αισθητά την κατανάλωση. Μάλιστα, σύμφωνα με κατασκευαστές, η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται έως 30-45%, σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα.
Το μοναδικό μειονέκτημα είναι πως τα οικολογικά προγράμματα έχουν μεγάλη διάρκεια, αφού για να πετύχουν αυτή την εξοικονόμηση χωρίς καμία «έκπτωση» στην καθαριότητα των ρούχων, πλένουν τα υφάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.