Χριστούγεννα στο χωριό

by K Admin

christougenna-chorio

 

Χιόνια στο καμπαναριό, κρύο και στόλισμα στο χωριό. Μη μείνεις φέτος τα Χριστούγεννα στην πόλη. Αντί να κάθεσαι και να στολίζεις το εσωτερικό του σπιτιού σου για να το κάνεις γιορτινό, πήγαινε μια βόλτα από το χωριό. Εκεί τον στολισμό τον κάνει η φύση.  Είσαι τυχερός που βρίσκεσαι στο σωστό ημισφαίριο και οι εορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς συνοδεύονται από χιόνι…

Ένα ταξίδι στο κοντινότερο χωριό ή σε ένα όμορφο καταφύγιο είναι από τις ιδανικότερες επιλογές για Χριστουγεννιάτικη απόδραση. Οι συγγενείς στο χωριό ή οι φίλοι στο καταφύγιο θα έχουν κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να σε υποδεχτούν και να νοιώσεις σαν στο σπίτι σου. Ή μήπως όχι;
Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει τι ακριβώς χρειάζεσαι και τι θεωρείς απαραίτητο. Όσο και να προσπαθήσουν οι δικοί σου άνθρωποι να μαντέψουν τις ανάγκες σου, όλο και κάτι θα ξεχάσουν ή θα μπερδέψουν. Η μάλλινη κουβέρτα για παράδειγμα που ετοίμασε η γιαγιά ειδικά για εσένα, σου φέρνει φαγούρα και δεν σε αφήνει να κοιμηθείς. Καλές προθέσεις, αλλά τα «ατυχήματα» είναι μέσα στο παιχνίδι. Αν θες να γίνει μια δουλειά σωστά πρέπει να την κάνεις μόνος σου, οπότε πιάσε μολύβι και χαρτί και άρχισε να σημειώνεις τα πράγματα που θα χρειαστείς.

Πρώτα από όλα πρέπει να φροντίσεις για το ταξίδι. Μπορεί το «πήγαινε» και το «έλα» να είναι μέρος της εκδρομής όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να βαρεθείς μετά τις πρώτες δύο ώρες που θα είσαι στο δρόμο. Θα χρειαστείς κάτι για να σε κρατήσει απασχολημένο τις ώρες του ταξιδιού. Η συνηθισμένη λύση για να χτυπήσεις την πλήξη είναι να ακούσεις μουσική. Το κινητό σου τηλέφωνο  και το MP3 player είναι οι καλύτεροί σου σύμμαχοι. Φόρεσε τα αγαπημένα σου ακουστικά και ξεκίνα τις διακοπές σου.

Εν αρχή είναι η φωτογραφία. Δεν πας πουθενά χωρίς φωτογραφική μηχανή αυτή την εποχή. Ούτε στο supermarket για ψώνια. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να φωτογραφήσεις κάτι. Ειδικά τώρα που θα πας και ταξίδι, φαντάσου τι φωτογραφίες έχεις να βγάλεις. Η λύση που έχεις πάντα πρόχειρη είναι το κινητό σου τηλέφωνο. Είναι η ιδανική συσκευή για να βγάλεις καλές εικόνες άμεσα και εύκολα. Οπότε είναι και η συσκευή που πρέπει να προετοιμάσεις πρώτη από όλες. Για αρχή διάλεξέ του μια καλή θήκη με αντοχές. Κάτι που να μπορεί να αντέξει σε μια πτώση και να μπορεί να αντισταθεί λίγο στο νερό. Αφού εξασφαλίσεις την επιβίωση του κινητού σου, ρίξε μια ματιά και στη χωρητικότητα του. Πόσες φωτογραφίες μπορείς να βγάλεις, αλλά και πόσα βίντεο; Πως θα τα μεταφέρεις όλα αυτά και που; Η πρώτη λύση έρχεται με τις κάρτες MicroSD. Είναι οι standard κάρτες της αγοράς για μεταφορά και αποθήκευση αρχείων από και προς το κινητό αλλά και τη φωτογραφική μηχανή.

Τι γίνεται όμως αν το κινητό σου τηλέφωνο δεν υποστηρίζει τις κάρτες MicroSD; Θα χρειαστεί να περιοριστείς στο χώρο που σου δίνει η συσκευή σου; Όχι απαραίτητα. Μπορείς να εκμεταλλευτείς το cloud. Δωρεάν υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Google Drive και το Mega σου χαρίζουν αρκετά Gigabytes για να αποθηκεύσεις οτιδήποτε δεν χωρέσει στο κινητό σου. Αν χρησιμοποιείς ήδη μια τέτοια υπηρεσία, φρόντισε να την «αδειάσεις» όσο μπορείς προτού αναχωρήσεις για τον προορισμό σου. Αν δεν θέλεις να μπαίνεις στη διαδικασία να αδειάζεις συχνά το cloud storage σου, σκέψου να αγοράσεις περισσότερο χώρο στο «σύννεφο». Με ένα μικρό ποσό κάθε μια από τις υπηρεσίες αυτές θα σου δώσει ένα τεράστιο νούμερο από Gigabytes  σε αποθηκευτικό χώρο για να μην χρειαστεί να ασχοληθείς μαζί του για πάρα πολύ καιρό.

Και τώρα που λέμε για Gigabyte, έχεις αρκετά δεδομένα στο πρόγραμμα του κινητού σου για να σε καλύψει στα κρύα βουνά που θα εξερευνήσεις; Αν όχι, φρόντισε να το αναβαθμίσεις έστω και για λίγες μέρες με κάποια εορταστική προσφορά. Σίγουρα θα θελήσεις να ανεβάσεις αρκετές από τις φωτογραφίες που τραβάς στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί και κάποιο βίντεο. Με το Wi-Fi να μην είναι δεδομένο, το 3G/4G είναι η μόνη οδός για να δουν πόσο ωραία περνάς οι φίλοι σου που έμειναν πίσω στην πόλη.

Έφτασες λοιπόν στο καταφύγιο. Ή στο χωριό και σε προϋπάντησε η θεία με πλούσια εδέσματα. Μετά από ένα καλό φαγητό έρχεται η ώρα για κουβεντούλα και φυσικά για λίγη χαλαρή μουσική πού θα συνοδέψει τους ήχους από το ξύλο που καίγεται στο τζάκι. Το να προνόησε η θεία για μουσική είναι λίγο απίθανο. Το να έχει μαντέψει το καταφύγιο τι μουσική σου αρέσει είναι «χλωμό». Η λύση θα έρθει πάλι από εσένα με το μικρό αλλά δυνατό φορητό ηχείο που έφερες.  Μοιράστε τον χρόνο που θα βάζει ο κάθε ένας της παρέας τη μουσική του και απολαύστε όλοι τα αγαπημένα σας τραγούδια σα να βρισκόσασταν σπίτι.

 

shutterstock_530057413

 

Φυσικά δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς το καθιερωμένο στόλισμα του δέντρου. Εκεί που μαζεύονται όλοι κάνοντας πλάκα και μασουλώντας εορταστικά γλυκίσματα. Εκεί που βάζουν ένα – ένα τα στολίδια στο δέντρο. Πολλά θα ειπωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο στολισμός. Θα ακουστούν πολλά γέλια και πολλά πειράγματα. Μην αφήσεις τη στιγμή αυτή να χαθεί στον χρόνο. Θα γίνει ίσως η εντονότερη ανάμνηση από την εορταστική σου εξόρμηση. Βάλε σε μια άκρη την βιντεοκάμερα να απαθανατίζει αυτές τις όμορφες στιγμές.

Μετά το πέρας της ημέρας, τις βόλτες στην εξοχή και το σκί (για τους θαρραλέους) θα έρθει η ώρα του βραδινού φαγητού και της τελευταίας κουβέντας της ημέρας. Όλη η παρέα θα είναι κουρασμένη εκτός από τη θεία που σίγουρα συνεχίζει να σε βομβαρδίζει με γλυκά. Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για μια ταινία που θα απολαύσει όλο το team.  Ίσως να μην υπάρχει τηλεόραση ελεύθερη ή να μη μπορεί να παίξει τις ταινίες που έφερες στον σκληρό σου δίσκο. Αν έχεις φροντίσει να φέρεις το laptop, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αρκεί η παρέα να μην είναι πολύ μεγάλη για την οθόνη του. Αν ωστόσο υπάρχει μια τηλεόραση διαθέσιμη και δε διαθέτει δυνατότητα αναπαραγωγής μέσω USB, τότε μπορείς με ένα καλώδιο HDMI να στείλεις την εικόνα από το laptop σου στη μεγάλη οθόνη.

Έφτασε λοιπόν η ώρα του ύπνου. Σε ένα κρεβάτι που μάλλον δεν έχεις ξανα-επισκεφθεί. Από σεντόνια και μαξιλαροθήκες είναι εύκολο να έχεις κάνει κουμάντο και να έχεις φέρει τα δικά σου. Τι γίνεται όμως με την κουβέρτα; Μπορείς να μείνεις στα ζεστά έχοντας φέρει και τη δική σου ηλεκτρική κουβερτούλα που τόσο σοφά πακέταρες από το σπίτι και θα σε κάνει να νοιώσεις σαν να κοιμάσαι σε αυτό. Αρκεί το κρεβάτι να είναι κοντά σε πρίζα. Όμως, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να έχεις μαζί σου μια μπαλαντέζα για διάφορες χρήσεις.

Το πρωινό στο χωριό και γενικά στην εξοχή είναι μια διαφορετική εμπειρία από αυτή που μπορεί να έχεις συνηθίσει. Κάτι ο φρέσκος αέρας, κάτι η ποιότητα του φαγητού, κάτι η απουσία της καθημερινής ρουτίνας. Όλα αυτά έρχονται και δένουν αρμονικά. Μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεμείνει από πράγματα να κάνεις. Τις βόλτες σου τις έκανες χθες, τα αξιοθέατα τα είδες, το χιόνι το βαρέθηκες. Τι μένει να κάνεις από εδώ και εμπρός για να γεμίζεις τις διακοπές σου; Την απάντηση θα σου δώσει η φορητή σου gaming κονσόλα. Ως προνοητικός χαρακτήρας, έχεις αφήσει στο σπίτι σου ανοιχτό το PlayStation 4 με όλα τα αγαπημένα σου παιχνίδια φορτωμένα στον δίσκο του. Στα χέρια σου κρατάς το PS Vita και αν έχεις Wi-Fi μπορείς να παίζεις μέσω streaming τα παιχνίδια του PS4 στο PS Vita. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις PS4 δεν πειράζει. Το PS Vita έχει αρκετούς τίτλους για να σε κρατήσουν απασχολημένο για πολλές ώρες. Όπως και το PSP. Αν είσαι hardcore gamer θα αναζητάς εδώ και καιρό κάποιο μυθικό Pokémon που για να το πιάσεις θα πρέπει να βρίσκεσαι σε βουνό, να είναι ημέρα και να είναι χειμώνας. Δεν θα βρεις καλύτερη ευκαιρία από αυτή για να το πιάσεις.

Αν δεν έχεις φροντίσει να φέρεις μαζί σου όλη αυτή την τεχνολογία ή για κάποιο λόγο δεν έχεις ρεύμα και το powerbank έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να φανείς και πάλι ο έξυπνος και προνοητικός της παρέας έχοντας φροντίσει να φέρεις μαζί σου τα αγαπημένα σου επιτραπέζια παιχνίδια. Μπορείς να περάσεις ατέλειωτες ώρες διασκέδασης με την παρέα σου γύρω από ένα τραπέζι. Να θυμάσαι πως φροντίζοντας καλά για τον εξοπλισμό σου και μην αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη, έχεις περισσότερες πιθανότητες να περάσεις όμορφα. Φυσικά, θα πρέπει να έχεις πρώτα φροντίσει για την καλή παρέα και το όμορφο περιβάλλον…

Μπορείς να δεις ακόμη