Χριστουγεννιάτικα δώρα για την κουζίνα

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Οι περισσότεροι την περιμένουν με ανυπομονησία. Οι δρόμοι είναι όμορφα στολισμένοι, με χαρούμενες μουσικές, μυρωδάτα γλυκά και δώρα. Βέβαια για πολλούς η αγορά των Χριστουγεννιάτικων δώρων μπορεί να γίνει εφιάλτης. Εάν λοιπόν δεν είσαι ξωτικό του Αγίου Βασίλη τα ψώνια ίσως να είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και πολύ σκέψη.

Για αρχή θα πρέπει να σκεφτείς πόσα χρήματα θες να ξοδέψεις για δώρα. Κάνε μία λίστα με ονόματα. Έπειτα χώρισέ τους σε κατηγορίες, π.χ. ανά ηλικία. Έτσι θα γλιτώσεις χρόνο αφού μπορείς να επιλέξεις μαγαζιά που να καλύπτουν κάθε κατηγορία. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να ορίζεις θέματα. Μια χρονιά ας είναι η χρονιά του βιβλίου, δηλαδή θα αγοράσεις σε όλους βιβλία. Του χρόνου ας είναι η χρονιά της μπλούζας, η χρονιά των αξεσουάρ ή χρονιά των ηλεκτρικών ειδών. Βάζοντας θέμα στα Χριστούγεννα γλιτώνεις από παρεξηγήσεις, από κόπο και χρόνο αφού πας σε λιγότερα μαγαζιά. Φέτος για παράδειγμα θα μπορούσαν τα Χριστούγεννά σου να έχουν θέμα την κουζίνα.

Η μαγειρική τέχνη έχει γίνει πια τρόπος ζωής. Οι σεφ είναι σαν τους αστέρες του κινηματογράφου. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο κατακλύζονται από εκπομπές μαγειρικής. Μεγάλοι αλλά και μικροί μπαίνουν πια στην κουζίνα και θέλουν να δημιουργούν όμορφα πιάτα. Οπότε το θέμα κουζίνα είναι πολύ καλή επιλογή για φέτος. Αν όμως αναρωτιέσαι τι να αγοράσεις εμείς μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε.

 

Βιβλία μαγειρικής

Για αρχή μπορείς να ξεκινήσεις με ένα βιβλίο μαγειρικής. Υπάρχουν πια άπειρες επιλογές. Σχεδόν όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι μάγειρες έχουν γράψει από ένα τουλάχιστον βιβλίο. Συνταγές από όλο τον κόσμο μπορείς να τις έχεις στο πιάτο σου με το άνοιγμα ενός βιβλίου. Δώρο όμορφο και χρήσιμο ειδικά εάν έχεις φίλους εργένηδες, φοιτητές ή φρεσκοπαντρεμένους. Ακόμα και η μαμά σου που μαγειρεύει καταπληκτικά, σίγουρα θα εκτιμήσει ένα ωραίο βιβλίο μαγειρικής. Αν μάλιστα είναι και από τον αγαπημένο της σεφ, αγόρασε πολλά μπολάκια γιατί δεν θα προλαβαίνεις τις λιχουδιές.

 

Σκεύη μαγειρικής

Μια ακόμα καλή ιδέα για δώρο, είναι τα σκεύη μαγειρικής. Εδώ το πλήθος των προϊόντων θα σε εκπλήξει. Κατσαρόλες από διάφορα υλικά, μεγέθη και χρώματα. Τηγάνια, wok, γάστρες ταψιά αλλά και φόρμες ζαχαροπλαστικής μακρόστενες, αποσπώμενες, από σιλικόνη, φόρμες για muffins ή και ταρτιέρες. Είναι δώρα χρήσιμα και οι λάτρεις της κουζίνας θα σε αγαπήσουν ακόμα και αν έχουν ήδη παρόμοια. Και φυσικά μπορείς να διαθέσεις περισσότερα, μπορείς πάντα να δωρίσεις μια χύτρα ταχύτητας. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και μεγέθη. Επέλεξε που θα την δώσεις και αγόρασε την χωρίς δεύτερη σκέψη. Όποιος την πάρει, απλά θα σε λατρέψει.

 

Μαχαίρια

Ένας σεφ χωρίς μαχαίρια είναι σαν χειρουργός χωρίς νυστέρια. Όποιος αγαπάει την μαγειρική ξέρει πως το μαχαίρι κάνει τη διαφορά. Ένα καλό μαχαίρι είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με την χρησιμότητά τους, σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις και σετ μαχαιριών. Αυτά μάλιστα συνήθως διατίθενται μαζί με τη θήκη τους. Και εάν θες να πρωτοτυπήσεις υπάρχει και τo ηλεκτρικό μαχαίρι. Πριν μερικά χρόνια ήταν πολύ της μόδας. Η σύγχρονη κουζίνα το έχει λίγο παραγκωνίσει όμως είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά στο κόψιμο κρέατος και αρτοσκευασμάτων, οπότε θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι τη θέση του στην κουζίνα.

 

Ηλεκτρικές Μικροσυσκευές

Οι ηλεκτρικές μικροσυσκευές είναι πολύ απαραίτητες σε μια κουζίνα. Τα μαχαίρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην κουζίνα αλλά και οι πολυκόφτες σου λύνουν τα χέρια. Μπορείς να κόψεις σχεδόν τα πάντα, να φτιάξεις σάλτσες να πολτοποιήσεις και να αναμείξεις υλικά γρήγορα και εύκολα χωρίς να κάνεις την κουζίνα σου χάλια. Ακόμη και εάν κάποιος έχει ήδη ένα τέτοιο μιξεράκι θα εκτιμήσει και το δεύτερο που θα του πας. Χρήσιμο εργαλείο είναι και το ραβδομπλέντερ. Με αυτά μπορεί κανείς να πολτοποιήσει πράγματα ακόμα και μέσα στην κατσαρόλα και να γλιτώσει από περίσσιο κόπο.

Επίσης, μια καλή επιλογή είναι το μιξεράκι χειρός, ένα μπλέντερ ή γιατί όχι και ένας αποχυμωτής για υγιεινούς χυμούς και smoothies. Ακόμα θα μπορούσες να δωρίσεις μια ζυγαριά κουζίνας που είναι εύχρηστη, καλοσχεδιασμένη και οικονομική ή μια φριτέζα για τέλειο τηγάνισμα. Μάλιστα υπάρχουν και φριτέζες που τηγανίζουν με ελάχιστο λάδι. Ενώ για τους λάτρεις τα υγιεινής διατροφής μπορείς να αγοράσεις έναν ατμομάγειρα ή μια ηλεκτρική γκριλιέρα για νόστιμο φαγητό με χαμηλά λιπαρά. Αν πάλι έχεις κάποιον που αγαπάει τα αρτοποιήματα, τότε θα σε λατρέψει εάν του αγοράσεις έναν αρτοπαρασκευαστή, για τέλειο ψωμί και κέικ.

Και επειδή είναι Χριστούγεννα σκέψου και κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Μια μηχανή του κιμά για χειροποίητα λουκάνικα και κεμπάπ, μια συσκευή για να ανοίγεις φύλλο ή να φτιάχνεις σπιτικά ζυμαρικά, έναν βραστήρα αυγών για τέλεια αυγά. Μια παγωτομηχανή για τέλειο σπιτικό παγωτό ή γιατί όχι, έναν αποξηραντή τροφίμων για χειροποίητο τραχανά ή αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, μια συσκευή ποπκορν ή μια συσκευή για μαλλί της γριάς. Συσκευές δηλαδή που μπορεί κάποιος να τις θεωρεί όχι και πολύ απαραίτητες, αλλά κατά βάθος να τις θέλει.

 

 

Είδη παρασκευής πρωινού

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας με βασιλιά τον καφέ. Υπάρχουν μηχανές πλέον για όλα τα είδη καφέ. Για τους λάτρεις του Espresso τα πράγματα είναι πολύ εύκολα πια. Κυκλοφορούν διάφορες μηχανές με κάψουλες ή με αλεσμένο καφέ. Κάποιες πιο εκλεπτυσμένες μηχανές διαθέτουν μύλο που αλέθουν τον καφέ για καλύτερο αποτέλεσμα και έχουν ενσωματωμένη συσκευή παρασκευής αφρόγαλου. Αν επιθυμείς πιο οικονομικές λύσεις, υπάρχει και η κλασσική μηχανή χειρός που σου φτιάχνει καφέ πάνω στο γκαζάκι ή στην κουζίνα.

Μια μηχανή φίλτρου γι’ αυτούς που θέλουν να έχουν ζεστό καφέ όλη μέρα ενώ μια συσκευή φραπέ είναι κατάλληλη γι’ αυτούς που θέλουν να έχουν μια μέρα χαλαρή.

Τέλος, για τους μερακλήδες που πίνουν τον καφέ τους με καϊμάκι μπορείς να τους αγοράσεις ένα ηλεκτρικό μπρίκι ή μια χόβολη εάν θες κάτι πιο πρωτότυπο. Και επειδή καφές με άδειο στομάχι δεν πάει, μια τοστιέρα θα ήταν επίσης χρήσιμη. Εναλλακτικά, επίλεξε μία κρεπιέρα εάν κάποιος προτιμάει πρωινό πέντε αστέρων, το οποίο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται φρεσκοστυμμένο χυμό άρα είναι απαραίτητος ένας ηλεκτρικός στίφτης ή ένα μπλέντερ για λαχταριστά smoothies.

 

Κουζινομηχανές – Πολυμίξερ

Τα Χριστούγεννα λοιπόν κάνουμε δώρα για να δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας. Σίγουρα λοιπόν θα υπάρχουν πρόσωπα που θα θέλουμε να τους κάνουμε ένα μεγάλο δώρο για να τους δείξουμε την απέραντη αγάπη μας.

Σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία της κουζίνας έχει τη βασίλισσά της, που ακούει στο όνομα Κουζινομηχανή–Πολυμίξερ. Μια τέτοια συσκευή είναι το όνειρο κάθε ερασιτέχνη μάγειρα. Με ένα τέτοιο εργαλείο λύνονται τα χέρια σου. Μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Είναι μπλέντερ, ζυμωτήριο, ζαχαροπλάστης, παρασκευαστής ζυμαρικών, αποχυμωτής, πολυκόφτης.

Μπορεί να γίνει κρεατομηχανή και παγωτομηχανή. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα διαθέτουν στον κάδο τους ενσωματωμένη ζυγαριά και μπορούν να ψήσουν και φαγητό. Είναι σίγουρα λίγο πιο ακριβό δώρο από τα συνηθισμένα αλλά αυτός που θα το παραλάβει σίγουρα θα είναι για σένα κάποιος ξεχωριστός οπότε μην το σκεφτείς καθόλου.

 

Ηλεκτρικές οικοσκευές

Τέλος, εάν θες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία σου. Σίγουρα η μαμά σου ή η γιαγιά σου ή ο σύντροφός σου θα έχουν επιθυμήσει μια οικοσκευή να τους λύσει τα χέρια. Οπότε εάν η τσέπη σου το σηκώνει μια ηλεκτρική κουζίνα, ένα πλυντήριο πιάτων ακόμα και ένα ψυγείο θα σε κάνει σίγουρα τον ήρωα των Χριστουγέννων.

 

Οι παραπάνω προτάσεις ίσως σε βοήθησαν να αποφασίσεις τα δώρα που θα πάρεις φέτος. Εσύ κάνε τη λίστα σου και όρισε τον προϋπολογισμό σου. Βγες στα μαγαζιά και απόλαυσε τις όμορφα στολισμένες βιτρίνες και σκέψου τι θα έκανε ευτυχισμένα τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Καλές Γιορτές!

 

Μπορείς να δεις ακόμη