Λαδομακαρούνες, τι είναι και πως φτιάχνονται

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Στο πρώτο άκουσμα το μυαλό πηγαίνει σε κάτι αλμυρό. Και πιο συγκεκριμένα σε κάποιο ζυμαρικό ζυμωμένο ή φτιαγμένο με λάδι. Κι όμως, οι λαδομακαρούνες είναι ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό της Μήλου.

Στην όψη οι λαδομακαρούνες θυμίζουν κουραμπιέδες. H ζύμη τους είναι εντελώς άγλυκη, ζυμωμένη με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και κομματάκια από καρύδια ή αμύγδαλα. Πλάθεται σε κομμάτια κυλινδρικού σχήματος που μετά ψήνονται και στο τέλος πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη που είναι και το μοναδικό γλυκό στοιχείο τους. Οι λαδομακαρούνες είναι νηστίσιμα γλυκά που προσφέρονται σε όλες τις γιορτές που πέφτουν μέσα στη νηστεία του Σαρανταήμερου των Χριστουγέννων, τη δεύτερη μεγαλύτερη δηλαδή μετά τη μεγάλη Σαρακοστή, η οποία ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και φτάνει μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου.

 

Συνταγή

Υλικά για 50 κομμάτια

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. καρύδια
  • Ζάχαρη άχνη
  • Λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι και το μπέικιν πάουτερ.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί μέσα το ελαιόλαδο. Παίρνουμε αλεύρι από γύρω γύρω και το τρίβουμε λίγο λίγο με το λάδι.
  3. Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή μεταξένια ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο ζύμωμα 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό για να διευκολυνθούμε.
  4. Δεν παραζυμώνουμε γιατί δεν θέλουμε να βγάλει το λάδι της η ζύμη. Την αφήνουμε όμως να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ρηχά ταψιά.
  6. Ύστερα παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (35 γρ.) τις πλάθουμε σε μπαλίτσες, προσθέτουμε εσωτερικά από ένα κομμάτι καρύδι ή ένα αμύγδαλο και μετά τους δίνουμε οβάλ σχήμα και τις πιέζουμε μέσα στη χούφτα με τα δάχτυλά μας για να πλατύνουν και να αφήσουμε πάνω τους το αποτύπωμα των δαχτύλων μας και να γίνουν κάπως ανάγλυφες.
  7. Αραδιάζουμε τις λαδομακαρούνες στα ταψιά και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν απαλό μπεζ χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν έντονα.
  8. Τις ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τις μετακινήσουμε. Αν το επιχειρήσουμε νωρίτερα θα διαλυθούν.
  9. Όταν κρυώσουν εντελώς, μπορούμε αν θέλουμε να τις ραντίσουμε με λίγο ανθόνερο που έχουμε βάλει προηγουμένως σε βαποριζατέρ. Ύστερα κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ, τους παίρνουμε έναν έναν και τους κυλάμε εκεί μέσα να σκεπαστούν παντού με ζάχαρη.
  10. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλες και κοσκινίζουμε από πάνω κι άλλη άχνη ζάχαρη. Ίσως χρειαστεί να τους ζαχαρώσουμε και 3η φορά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη