Crossplay και στο Playstation 4

Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν στον χώρο του gaming πολλές σημαντικές ανακοινώσεις, εξελίξεις, αλλά και συνεργασίες που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν εξαιρετικά απίθανες. Οι διαδικτυακές δυνατότητες και ειδικά features όπως το crossplay έχουν γίνει must και όλοι ετοιμάζονται για την είσοδο της Google με το Stadia στην αγορά που θα φέρει περισσότερο το cloud gaming στην καθημερινότητα μας.

Γι’ αυτό και η Sony άλλαξε τη στρατηγική της και φαίνεται να «ανοίγει» την κονσόλα της μέσω νέων υπηρεσιών και apps. Για την ακρίβεια –όπως και η Nintendo- μελλοντικά θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Microsoft στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών. Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου το crossplay της Sony δεν είναι σε beta μορφή αλλά επίσημο! Άλλωστε κανείς δεν λησμονεί τις πρόσφατες προσπάθειες της εταιρείας για να παραμείνει το Playstation ένα «κλειστό» σύστημα, που μάλλον συνέβη για να αποφύγει την πιθανή μείωση των πωλήσεων, αν και υπήρξε η απαίτηση των χρηστών για να αλλάξει αυτό.

 

Επίσημη ανακοίνωση Crossplay

Μέσα από τα social media και από άρθρα ειδικού ενδιαφέροντος η Sony δήλωσε ότι βελτιώνει συνεχώς την online συνδρομητική της υπηρεσία με το όνομα Playstation Now. Μέσα σε αυτές τις βελτιώσεις είναι και το crossplay. Δηλαδή είναι δυνατόν πλέον το ίδιο παιχνίδι να το παίξουν από κοινού παίχτες που έχουν διαφορετικά συστήματα ή κονσόλες. Για παράδειγμα θα μπορείς να παίξεις multiplayer το νέο Call of Duty με έναν φίλο σου που το έχει αγοράσει το παιχνίδι για PC ή XBOX και όχι για Playstation.

Μερικά από τα παιχνίδια που θα έχουν αυτήν την δυνατότητα είναι τα: Call of Duty: Modern Warfare, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Star Trek: Bridge Crew, Street Fighter V, Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, War Thunder και Rocket League Dauntless. Σαφώς, η λίστα συνεχώς θα μεγαλώνει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως κάθε νέος μεγάλος τίτλος (όπως το νέο Call of Duty) θα προσφέρει crossplay στο Playstation 4.

 

Το Remote Play πλέον και στο Android

Στην ίδια λογική του crossplay εντάσσεται και η αναβάθμιση του Remote Play αλλά και η διάθεση του για συσκευές Android.

Συγκεκριμένα, το Remote Play σου επέτρεπε μέχρι τώρα να παίζεις παιχνίδια του Playstation σε Mac, Windows PC και στα smartphones της Sony (σειρά Xperia). Πλέον τρέχει και σε συσκευές (κινητά ή τάμπλετ) με λειτουργικό Android (έκδοση 5 ή μεταγενέστερη).

Άρα δεν έχεις παρά να κατεβάσεις το app (από το αντίστοιχο Store), μέσω Bluetooth να συνδέσεις ακόμα και το χειριστήριο του PS4 και να απολαύσεις τα videogames σου με έναν διαφορετικό τρόπο.

Προφανώς, το 2019 είναι η χρονιά που οι κονσόλες, αλλά και γενικά ο κόσμος του gaming, «άνοιξαν». Αυτό είναι προς όφελος του καταναλωτή και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Η αλήθεια είναι πώς στην εποχή του internet και ενώ οι κονσόλες είναι στην ουσία PC από πλευράς hardware δεν υπήρχε λόγος για «στεγανά». Καλώς ή κακώς παραδοσιακές δυνάμεις όπως Sony και Nintendo έμειναν πίσω από κάποιες εξελίξεις. Ταυτόχρονα από μόνες τους δεν είναι δυνατόν να ξοδέψουν απίστευτα ποσά για να αναπτύξουν εξειδικευμένες υποδομές που εταιρείες όπως οι Microsoft, Amazon και Google αναπτύσσουν και επενδύουν εδώ και χρόνια λόγω άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονταν άμεσα με το gaming.

Συνεπώς συνεργασία, η συνδεσιμότητα και τα «ανοιχτά» συστήματα είναι το μέλλον.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη