|  | 

Κουζίνα

Τάρτα με πράσο και μπέικον

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μετά τη διάσημη quiche Lorraine αυτή η τάρτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και θα στολίσει το τραπέζι του brunch ή της γιορτής με τον καλύτερο τρόπο.

Υλικά για τη ζύμη

  • 240γρ. αλεύρι μαλακό
  • 120γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 1 κρόκο αυγού
  • Λίγο αλάτι

 

Για τη γέμιση

  • 2-3 πράσα σε φέτες το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 150γρ. μπέικον ή παντσέτα καπνιστή σε κυβάκια
  • 250γρ. τυρί κρέμα
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 3 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ. σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι. Ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε με τους γάντζους να γίνει η ζύμη σαν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στον πάγκο με το χέρι, προσθέτοντας 1 κουταλιά κρύο νερό αν χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αχνίζουμε το πράσο με 1-2 κουταλιές νερό και όταν μαλακώσει προσθέτουμε το βούτυρο και μετά το μπέικον. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλας, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και την στρώνουμε στην ταρτιέρα.
  5. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πιρούνι, κόβουμε ό,τι περισσεύει με την ανάποδη του μαχαιριού και την αφήνουμε στην κατάψυξη μαζί με την ταρτιέρα για 10 λεπτά.
  6. Προψήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά μόνη της. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, την περισσότερη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέσα το πράσο και το μπέικον.
  7. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να κάνει κρούστα η τάρτα.
  8. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.

 

Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:

 

 

Δείτε ακόμη