Διάλεξε την κατάλληλη τηλεόραση για gaming

by Aggeliki Tsoukana

Ταξίδια σε μαγικούς κόσμους, online ανταγωνιστικά παιχνίδια και επικοινωνία με παίκτες από όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το gaming δεν είναι απλώς ακόμα μία μορφή διασκέδασης, είναι ψυχαγωγία. Και η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που αποκομίζεις παίζοντας το αγαπημένο σου video game. Αν είσαι console gamer, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η τηλεόραση που θα επιλέξεις για να συνδέσεις την κονσόλα σου, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την εμπειρία που θα αποκομίσεις από το παιχνίδι σου.

Εδώ θα βρεις πολύτιμα tips αγοράς για να επιλέξεις την κατάλληλη τηλεόραση και να κερδίσεις μια πιο εμβυθιστική εμπειρία παιχνιδιού.

 

Τί διαστάσεις οθόνης θα χρειαστείς

Τα PlayStation 5 και Xbox Series X θα μας κρατήσουν «συντροφιά» για πολλά χρόνια, αφού προσφέρουν όλα όσα αναζητούν οι gamers για απόλυτη εμβύθιση στα παιχνίδια τους. Πλούσια γραφικά, υπερύψηλές αναλύσεις έως 8Κ, σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης. Για να μπορέσεις κι εσύ να απολαύσεις στο έπακρο όλα όσα έχει να σου προσφέρει η κονσόλα σου, θα χρειαστείς μία τηλεόραση με μεγάλο πάνελ.

Με μία τηλεόραση 4Κ ή 8Κ μπορείς να έχεις μεγάλο πάνελ σε μικρότερη απόσταση θέασης, ώστε η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας. Ιδανικά, μπορείς να συνδυάσεις μία μεγάλη οθόνη 50-55 ίντσες και άνω, με ανάλυση τουλάχιστον 4Κ. Όσο υψηλότερη η ανάλυση της οθόνης, τόσο μικρότερα και τα pixels. Κάτι που μεταφράζεται σε «κρυστάλλινη» εικόνα και πλούσιες λεπτομέρειες. Για να μπορείς να απολαμβάνεις όλα όσα είχαν στο μυαλό τους οι παραγωγοί ενός video game.

Από τη στιγμή που θα παίξεις για πρώτη φορά σε μεγάλο panel (50+ ίντσες), δεν έχει επιστροφή. Θα δεις με άλλο μάτι τον πλούσιο κόσμο του Horizon Zero Dawn, ή δε θα θέλεις να τελειώσουν τα ταξίδια σου στους μαγευτικούς κόσμους του Elden Ring!

 

 

Πόσο «μετράει» ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας

Ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας μετριέται σε Hertz (Hz) και περιγράφει τη συχνότητα με την οποία το panel μπορεί να εναλλάσσει τα διαδοχικά καρέ. Όσο μεγαλύτερη αυτή η τιμή, τόσο πιο ομαλή θα είναι η εικόνα και τόσο πιο «ζωντανά» θα εμφανίζονται τα αντικείμενα στην οθόνη σου. Κάτι που είναι “must” στα παιχνίδια με έντονη δράση, όπως είναι τα online shooters. Εκεί, δηλαδή, που η λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στον δρόμο για τη νίκη.

Οι σύγχρονες κονσόλες υποστηρίζουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης έως 120Hz, για μια απίστευτα ομαλή εμπειρία παιχνιδιού. Ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρουν τα 120Hz, το gaming παραμένει ομαλότατο και υπέροχο στα 60Hz. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν πλέον πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις που υποστηρίζουν υψηλό ρυθμό ανανέωσης, γιατί να μην τον αξιοποιήσεις; Και σε συνδυασμό με μια Smart TV 4K ή, αν είσαι πιο ενθουσιώδης, με μία Smart TV 8K είναι σίγουρο ότι θα απογειώσεις την εμπειρία σου.

 

Η τεχνολογία panel μπορεί να κάνει τη διαφορά

Εφόσον έχεις καταλήξει στην ανάλυση οθόνης και στις διαστάσεις που προτιμάς για το σαλόνι ή και το playroom σου, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις την τεχνολογία panel που χρειάζεσαι. H τεχνολογία Panel είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση των χρωμάτων (χρωματική παλέτα), φωτεινότητα, αντίθεση και γωνία θέσης.

Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε LED, OLED και QLED. Και οι τρεις τεχνολογίες βασίζονται στην προβολή εικόνας μέσω λυχνιών LED. Ωστόσο διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την απόδοση εικόνας, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες.

Οι OLED και QLED αποτελούν την εξέλιξη των LED. Ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή απόδοση μαύρων και το εύρος χρωματικής παλέτας. Από την άλλη, οι τηλεοράσεις LED διακρίνονται για την υψηλότερη φωτεινότητα. Έτσι, ανάλογα με τον φωτισμό του δωματίου ή του σαλονιού σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η υψηλότερη φωτεινότητα των LED οθονών αποδίδουν καλύτερη εικόνα σε δωμάτια με έντονο φωτισμό. Σε αντίθεση με τις OLED και QLED που θα τα πάνε περίφημα σε δωμάτια με πιο διακριτικό φωτισμό, ενώ είναι ιδανικές για κορυφαία απόδοση υπό γωνίες. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν θα παίζεις με την οικογένεια ή με φίλους, όλοι θα απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα εικόνας, χωρίς σκιές και είδωλα, ανεξάρτητα από τη θέση θέασης.

 

 

Χρόνος απόκρισης και “Game mode”

Ο χρόνος απόκρισης μιας οθόνης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms). Αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ενημερώνονται τα pixels στην οθόνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάξεις. Κατά γενικό κανόνα, όσο μικρότερος είναι ο χρόνος απόκρισης τόσο λιγότερη διάσπαση εικόνας και αποκλίσεις χρώματος έχουμε. Η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μια τηλεόραση με χρόνο απόκρισης από 5ms και κάτω. Έτσι, όταν θα παίζεις παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό, όπως action και racing games, ή first person shooter θα απολαμβάνεις ομαλή εικόνα και θα είσαι απερίσπαστος στο παιχνίδι σου.

Οι τηλεοράσεις που είναι ιδανικές για gaming, συνήθως παρέχουν λειτουργία “game mode” ή και “game optimizer”. Όταν ενεργοποιηθεί, η οθόνη ρυθμίζεται αυτόματα στον βέλτιστο χρόνο απόκρισης. Παράλληλα, βελτιώνεται ταυτόχρονα και το “input latency” (καθυστέρηση εισόδου). Κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται η καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα ενός πλήκτρου και στο πότε αντιδρά ο χαρακτήρας στην οθόνη. Ειδικά στα ανταγωνιστικά παιχνίδια, το χιλιοστό δευτερολέπτου μπορεί να κάνει τη διαφορά στον δρόμο προς τη νίκη.

 

 

 

Υποστήριξη HDR για να «βυθίζεσαι» στη δράση

Το HDR σημαίνει High Dynamic Range που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Υψηλό Δυναμικό Εύρος». Αφορά στη φωτεινότητα που μπορεί να προβάλλει μια οθόνη, αλλά και τις χρωματικές της ικανότητες. Όλοι οι κατασκευαστές συνδυάζουν το HDR με τις υπερ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ στις κορυφαίες σειρές προϊόντων τους. Με τις next gen κονσόλες PS5 και Xbox Series X|S θα μπορείς να απολαμβάνεις την οπτική ζωντάνια του HDR. Βυθίσου στη δράση με πιο ευκρινείς χαρακτήρες, πιο φωτεινούς κόσμους και απίστευτες λεπτομέρειες.

Για να αξιοποιήσεις τη λειτουργία HDR σε εκατοντάδες σύγχρονους τίτλους, φρόντισε η κονσόλα να είναι συνδεδεμένη σε θύρα συμβατή με HDMI 2.0a / HDCP 2.2 στην τηλεόρασή σου. Έπειτα, ενεργοποίησε την αντίστοιχη λειτουργία στο PlayStation 4|5 ή στο Xbox One | Xbox Series. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι δεν αναβαθμίζεται μόνο η εικόνα, αλλά κι ο τρόπος που παίζεις. Όλα πλέον θα φαίνονται πιο καθαρά όταν ακολουθεί μία επικίνδυνη στροφή στο Forza Horizon ή όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις sniper στο Call Of Duty, για να πάρεις το πιο δύσκολο headshot!

 

Ήχος για να τα ζεις όλα

Μέχρι τώρα ασχοληθήκαμε με την εικόνα. Για το τέλος αφήσαμε τον ήχο, που είναι εξίσου σημαντικός με την εικόνα.

Για τις ώρες που θα θέλεις να αφήσεις στην άκρη τα gaming headset σου, θα χρειαστείς μία τηλεόραση που θα συνδυάζει ποιοτική εικόνα με πλούσιο ήχο. O πολυκαναλικός ήχος 5.1/ 7.1 μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις πού βρίσκονται οι αντίπαλοι σε σχέση με τον χαρακτήρα σου ή και να παρέχει ήχους περιβάλλοντος για μια πιο καθηλωτική εμπειρία. Ενεργοποίησε την αντίστοιχη λειτουργία στην τηλεόραση και στην κονσόλα σου, και απόλαυσε το υπέροχο soundtrack του The Last of Us Part II, ή άκου την παραμικρή λεπτομέρεια από τον κρυσταλλένιο ήχο που βγάζει το Leviathan Axe του Kratos στο God of War!

Μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε τηλεοράσεις για Gaming με «πλούσια» εικόνα, που συνδυάζεται με ισχυρά ηχεία και εντυπωσιακές τεχνολογίες ήχου όπως DTS ή Dolby Digital surround. Για κορυφαίες εμπειρίες gaming, είτε παίζεις “solo” είτε με παρέα.

Μπορείς να δεις ακόμη