Διάλεξε την κατάλληλη τσάντα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου

by Aggeliki Tsoukana

Λίγες μέρες απομένουν πριν χτυπήσει το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά και ήδη σκέφτεσαι τι θα χρειαστεί το παιδί σου και φυσικά τι είδος τσάντας θα του αγοράσεις για να το συντροφεύει σε όλη τη σχολική περίοδο. Η σχολική τσάντα είναι το σήμα κατατεθέν κάθε μαθητή και η επιλογή που θα κάνεις εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

 

Τσάντα για τον βρεφονηπιακό σταθμό

Σε αυτή την ηλικία χρειάζεται να συνδυάσεις το σχέδιο με τη λειτουργικότητα. Διάλεξε μια μικρή τσάντα με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού, αλλά φρόντισε εκτός από την κεντρική θήκη που συνήθως χρειάζεται για ρούχα, να έχει και μικρότερες θέσεις για το παγούρι, το κολατσιό και άλλα μικροαντικείμενα.

 

 

Τσάντα για το νηπιαγωγείο

Ένα χρηστικό σακίδιο, τύπου τρόλεϊ, με το αγαπημένο καρτούν του παιδιού, μπορείς να επιλέξεις για το νηπιαγωγείο. Και εδώ θα χρειαστείς πολλές θήκες για γραφική ύλη, ίσως κάποια μικρά βιβλία και φυσικά θέσεις για το νερό και το κολατσιό ή το ταπεράκι αν το παιδί θα κάθεται στο ολοήμερο. Μπορείς να το συνδυάσεις με ξεχωριστή τσάντα φαγητού, που ίσως βολεύει καλύτερα.

 

 

Τσάντα για το δημοτικό

Στο δημοτικό οι απαιτήσεις αλλάζουν και το νήπιο γίνεται επισήμως μαθητής. Η κατάλληλη σχολική τσάντα είναι εκείνη που προσαρμόζεται στον σωματότυπο κάθε παιδιού, το βάρος της δεν ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους του και το μήκος της σταματάει πάνω από τους γοφούς. Μια λάθος σχολική τσάντα μπορεί να επιβαρύνει τη μέση του παιδιού, να προκαλέσει σκολίωση και γενικά σπονδυλικές κακώσεις.

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μια τσάντα με ροδάκια ίσως είναι η καλύτερη λύση, αφού δεν επιβαρύνουν την πλάτη τους με το μεγάλο συνήθως βάρος που μεταφέρουν και επίσης τα παιδιά τρελαίνονται να τις τσουλάνε. Καλό θα είναι τα ροδάκια να είναι καλής ποιότητας και αποσπώμενα ώστε να πλένεται εύκολα στο πλυντήριο και να τη μεταφέρει και το παιδί στην πλάτη όποτε χρειάζεται.

Βασικό ρόλο παίζουν και τα λουριά της πλάτης, που θα πρέπει να είναι φαρδιά, με ενισχυμένο πάχος και ρυθμιζόμενα, ενώ μια ανατομική πλάτη κατασκευασμένη από ειδικό μαλακό, ανθεκτικό υλικό θα απορροφά όλες τις κινήσεις της πλάτης ώστε να αποφευχθούν τυχόν μυοσκελετικοί πόνοι.

Τέλος, σημαντικό είναι για έναν μαθητή δημοτικού, να έχει μια τσάντα με πολλαπλές θήκες, η οποία βοηθάει όχι μόνο στην καλή οργάνωση των βιβλίων, αλλά κυρίως για να μοιράζεται ίσα το βάρος και να μην καταπονείται η πλάτη.

 

 

Τσάντα για το γυμνάσιο-λύκειο

Σε αυτές τις τάξεις μετράει περισσότερο η εμφάνιση από την πρακτικότητα. Η τσάντα χρειάζεται να είναι ανθεκτική και ευρύχωρη, αλλά έχε υπόψη σου ότι οι έφηβοι προτιμούν τα μινιμαλιστικά σχέδια, τις μονοχρωμίες και τους ιμάντες πλάτης.

Πολλοί μαθητές λυκείου επιλέγουν τσάντες ώμου ή ταχυδρόμου, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλέψεις τον έφηβο να αλλάζει τακτικά τον ώμο που χρησιμοποιεί για να μεταφέρει την τσάντα, για να μην καταπονείται η πλάτη του.

Γενικά μια σχολική τσάντα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ελαφρύ, αδιαβροχοποιημένο και ανθεκτικό υλικό για να αντέχει τις καθημερινές δοκιμασίες και ταυτόχρονα να είναι από ποιοτικά υλικά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος έκθεσης του παιδιού σε κάποιο χημικό, από τη συνεχή επαφή με την τσάντα

Ενώ οι γονείς αναζητούν μια εργονομική και χρηστική τσάντα, τα παιδιά ψάχνουν κάτι που θα είναι αποδεκτό και θα τραβάει βλέμματα θαυμασμού. Για πολλά παιδιά η τσάντα είναι τρόπος έκφρασης και η επιλογή τους πολλές φορές δεν συμφωνεί με την επιλογή των γονιών. Το σημαντικό είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, μια ποιοτική τσάντα ασφαλής και πρακτική που θα ικανοποιεί και το γούστο των παιδιών.

Μπορείς να δεις ακόμη