Διάλεξε το κατάλληλο σύστημα σιδερώματος και σιδέρωσε σαν επαγγελματίας

Κάθε έρευνα αγοράς έχει τις δυσκολίες της. Ειδικά σε ό,τι αφορά την επιλογή του κατάλληλου συστήματος σιδερώματος ατμού, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι πολύ λογικό, αφού υπάρχουν πολλές επιλογές σε συσκευές σιδερώματος και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που τις συνοδεύουν.

Μάλιστα, πολλοί καταναλωτές μπερδεύονται σχετικά με το αν πρέπει να επιλέξουν ένα σύστημα σιδερώματος ατμού ή ένα απλό ατμοσίδερο. Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, μην αγχώνεσαι, γιατί μόλις έκανες «κλικ» στο κατάλληλο άρθρο. Ο οδηγός που ακολουθεί θα σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι, ώστε να κανείς ακριβώς την επιλογή που σου ταιριάζει.

 

Γιατί σύστημα σιδερώματος ατμού

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τον λόγο για τον οποίο χρειάζεσαι ένα σύστημα σιδερώματος ατμού. Κατά κανόνα, τα συστήματα ατμού είναι πιο ισχυρά και με μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με τα ατμοσίδερα. Χάρη στην ισχυρή και συνεχή παροχή ατμού, ένα σύστημα σιδερώματος μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα ακόμα και τα πιο χοντρά υφάσματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρύνεις εύκολα ακόμα και τις πιο επίμονες τσακίσεις. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να επιλέξεις ένα σύστημα σιδερώματος ατμού.

Η ευελιξία του συστήματος ατμού διασφαλίζει ότι μπορείς να σιδερώνεις σχεδόν κάθε είδους ύφασμα αρκετά γρήγορα, ακόμα κι αν δεν το έχεις πολύ με το σιδέρωμα. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεσαι απλά για ένα ευέλικτο σίδερο το οποίο θα το έχεις εύκαιρο για «γρήγορα πατήματα» ή για σιδέρωμα σε όχι και τόσο τακτική βάση, τότε σίγουρα αξίζει να επικεντρωθείς μόνο στην έρευνα αγοράς ενός ατμοσίδερου.

Εφόσον βάλεις σε μια σειρά τις προτεραιότητες και τις ανάγκες σου, πρέπει να εστιάσεις στα χαρακτηρτιστικά των συσκευών.

 

 

Μήκος και σχεδιασμός καλωδίου

Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείς πάντοτε τη σιδερώστρα κοντά στην πρίζα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξετάσεις το μήκος του καλωδίου. Βεβαιώσου ότι διαθέτει περιστρεφόμενο καλώδιο 360 μοιρών για ελευθερία κινήσεων. Υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με αναδιπλούμενο καλώδιο για εύκολο χειρισμό και αποθήκευση. Επίσης, τα περισσότερα συστήματα σιδερώματος παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης του καλωδίου. Ένα ενδεικτικό μοντέλο είναι το σύστημα σιδερώματος Juro Pro Blue Refill.

Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν και για την επιλογή ενός ατμοσίδερου. Εάν επιλέξεις ατμοσίδερο με περιστρεφόμενο καλώδιο, ρίξε μια ματιά στο ατμοσίδερο Rohnson R331.

 

Βάρος και μέγεθος

Αν σιδερώνεις συχνά στοίβες φρεσκοπλυμένων ρούχων, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πόση κούραση μπορεί να προκαλέσει το ανεβοκατέβασμα του σίδερου έπειτα από λίγη ώρα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος και το μέγεθος του μοντέλου που θα αγοράσεις. Ένα ελαφρύ και μικρό σύστημα σιδερώματος είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση χωρίς να κουράζεται το χέρι σου.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς ένα ελαφρύ και συμπαγές σύστημα, όπως είναι π.χ. το Philips GC6804/20. Θα μπορείς να το στηρίζεις στη σιδερώστρα, αλλά και να το αποθηκεύεις εύκολα. Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν και για την επιλογή ενός ατμοσίδερου. Ωστόσο, τα συστήματα σιδερώματος υπερτερούν κατά πολύ, με δεδομένο πως το δοχείο νερού δεν βρίσκεται πάνω στο σίδερο.

 

Κάθετη εκτόξευση ατμού

Πολλά σύγχρονα μοντέλα (τόσο σε συστήματα ατμού όσο και σε ατμοσίδερα) υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθετου ατμού. Μπορούν δηλαδή να εκτοξεύουν ατμό όταν βρίσκονται σε κατακόρυφη θέση. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να αφαιρείς τις ζάρες και τις τσακίσεις από ευαίσθητα υφάσματα που είναι κρεμασμένα, όπως τις κουρτίνες σου, τα σακάκια, ή τα φορέματα. Η ίδια λειτουργία είναι επίσης ιδανική για να απολυμάνεις και να «φρεσκάρεις» επιτόπου ρούχα και υφάσματα. Εάν αναζητείς μία συσκευή σιδερώματος που να υποστηρίζει κάθετη εκτόξευση ατμού, τότε ρίξε μια ματιά στο σύστημα σιδερώματος Bosch TDS2170.

Εάν ψάχνεις ένα σύστημα, αποκλειστικά για να αφαιρείς ζάρες και να φρεσκάρεις τα ρούχα σου χωρίς τη χρήση σιδερώστρας, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός συστήματος ατμού όπως το Tefal DT9100 Access Steam.

 

 

Χωρητικότητα δοχείου

Η χωρητικότητα του δοχείου νερού είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη. Ειδικά όταν σιδερώνεις καθημερινά στοίβες φρεσκοπλυμένων ρούχων. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα, τόσο πιο αραιά θα χρειάζεται να σταματάς το σιδέρωμα για να ξαναγεμίσεις τη συσκευή.

Στην περίπτωση των ατμοσίδερων, η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας είναι περιορισμένη, αφού με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι διαστάσεις και το βάρος του σίδερου. Επομένως, αν χρειάζεσαι μεγάλη αυτονομία, θα πρέπει να κατευθυνθείς αποκλειστικά προς τα συστήματα σιδερώματος. Αυτά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού το δοχείο νερού βρίσκεται στη βάση τους, μαζί με τη γεννήτρια ατμού.

Στα συστήματα σιδερώματος, θα συναντήσεις μοντέλα με δοχείο χωρητικότητας μεγαλύτερο από 1,5 λίτρο. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείς να σιδερώνεις έως και για 2 ώρες συνεχόμενα, πριν χρειαστεί να ξαναγεμίσεις. Μάλιστα, ορισμένα συστήματα προσφέρουν απεριόριστη αυτονομία. Οι συγκεκριμένες προτάσεις διαθέτουν αποσπώμενο δοχείο το οποίο μπορείς να αφαιρέσεις για να το γεμίσεις με νερό, χωρίς να χρειαστεί να τα θέσεις εκτός λειτουργίας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις το δοχείο ανά πάσα στιγμή, χωρίς να σταματήσεις το σιδέρωμα.

 

Ισχύς (Watt)

Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς μιας συσκευής σιδερώματος τόσο καλύτερη θα είναι η παραγωγή θερμότητας. Όσο καλύτερη είναι η παραγωγή θερμότητας, τόσο υψηλότερη θα είναι ποσότητα που παράγεται. Επιπλέον, η υψηλότερη ισχύς εξασφαλίζει ταχύτερο χρόνο ατμοποίησης, ενώ η θερμοκρασία της πλάκας σιδερώματος αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

 

Ρύθμιση θερμοκρασίας

Εάν θέλεις να αποφύγεις το συνεχές ανεβοκατέβασμα του διακόπτη της θερμοκρασίας του σίδερου, αλλά και την ταλαιπωρία της προεργασίας πριν το σιδέρωμα, όπου πρέπει να ξεχωρίσεις σε στοίβες τα ρούχα της φρεσκοπλυμένης μπουγάδας σου, ανάλογα με τα υφάσματά τους, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά μιας συσκευής που δεν χρειάζεται ρύθμιση θερμοκρασίας. Ένα μοντέλο όπως το Philips GC7057/20  εξασφαλίζει ότι η πλάκα του θα έχει πάντοτε όση ακριβώς θερμότητα χρειάζεται. Αφαιρεί κάθε ζάρα και τσάκιση από οποιοδήποτε ύφασμα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να το φθείρει.

 

 

Παραγωγή ατμού

Ο ατμός έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τα υφάσματα, για να απομακρύνονται εύκολα οι ζάρες κι οι τσακίσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η παροχή ενός σίδερου τόσο πιο εύκολο και γρήγορο γίνεται το σιδέρωμα. Η παραγωγή ατμού μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό (gr/min). Υπάρχουν ατμοσίδερα που παράγουν έως και 200 gr/min και συστήματα σιδερώματος που φτάνουν τα 500 gr/min. Εάν ο όγκος τον ρούχων που «αντιμετωπίζεις» καθημερινά είναι μεγάλος, τότε σίγουρα θα χρειαστείς ένα σύστημα με μεγάλη παροχή ατμού.

 

Πίεση

Εκτός από την ποσότητα του ατμού, σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά μιας συσκευής σιδερώματος παίζει και η πίεση με την οποία εκτοξεύεται από την πλάκα. Ο ισχυρός ατμός εισχωρεί ακόμα πιο βαθιά στις ίνες του ρούχου, εξαφανίζοντας έτσι πιο γρήγορα τις τσακίσεις. Και σε αυτή την περίπτωση υπερισχύουν τα συστήματα σιδερώματος από τα ατμοσίδερα, αφού στην πρώτη κατηγορία θα βρεις μοντέλα με πίεση έως 7,8 bar.

 

Προστασία από άλατα

Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές σιδερώματος λειτουργούν με νερό από τη βρύση, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύεις χρήματα και να μπαίνεις στην ταλαιπωρία να προμηθεύεσαι διαρκώς απιονισμένο νερό. Ωστόσο, πολλά από αυτά διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα προστασίας από τα άλατα που αναπόφευκτα συσσωρεύονται στο εσωτερικό τους.

Συγκεκριμένα, θα βρεις μοντέλα που συγκεντρώνουν τα άλατα σε ένα εσωτερικό δοχείο το οποίο θα μπορείς να αδειάζεις και να καθαρίζεις εύκολα. Μάλιστα, για να μην υπάρχει περίπτωση να ξεχαστείς να το φροντίσεις, τα περισσότερα θα σε ειδοποιήσουν με μία φωτεινή ένδειξη, ή ακόμη και με ηχητικό σήμα, όταν το δοχείο έχει γεμίσει κι επομένως πρέπει να το αδειάσεις και να το καθαρίσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το σύστημα σιδερώματος Braun IS3044.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη