Διάλεξε το κατάλληλο θερμαντικό υλικό για την ηλεκτρική σου θερμάστρα

Με την ποικιλία μοντέλων σε ηλεκτρικές θερμάστρες, είναι σίγουρο πως υπάρχει στην αγορά μία συσκευή που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις μία θερμάστρα που χρησιμοποιείται και στο μπάνιο, ή η οποία έχει τόσο μικρό βάρος ώστε να σε «ακολουθεί» εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσα στο σπίτι.

Ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία έχεις να λάβεις υπόψη σου είναι και το θερμαντικό στοιχείο που θα χρησιμοποιεί η θερμάστρα σου. Επομένως, ανάλογα με το υλικό που αναλαμβάνει να εκπέμψει θερμότητα, έχεις τρεις επιλογές: θερμάστρες quartz (χαλαζία), carbon ή νικελίου-χρωμίου.

Παρακάτω, εξηγούμε ποιες διαφορές έχουν τα τρία αυτά είδη θερμαντικού στοιχείου και πώς επηρεάζουν τη «συμπεριφορά» τους.

 

Θερμάστρες quartz (χαλαζία)

Αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία στις ηλεκτρικές θερμάστρες, με προϊόντα τόσο για εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Στην πραγματικότητα, το όνομά τους (χαλαζίας) δεν αφορά το υλικό που θερμαίνεται για να εκπέμψει ζέστη, αλλά το συστατικό από το οποίο κατασκευάζεται το διαφανές περίβλημα της «λάμπας». Ο λόγος είναι πως η «λάμπα» αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία, στην οποία αντέχει ο χαλαζίας. Έτσι, χρησιμοποιείται αντί για το γυαλί, το οποίο θα έλιωνε.

Επομένως, στις θερμάστρες quartz το θερμαντικό στοιχείο στην πραγματικότητα είναι μικρά νήματα από κάποιο μέταλλο που βρίσκονται μέσα στη «λάμπα» (συνήθως από βολφράμιο) και τα οποία ακτινοβολούν θερμότητα όσο είναι αναμμένη η θερμάστρα. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι πως ανεβάζουν πολύ υψηλή θερμοκρασία, γύρω στους 1900 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος θερμάστρας εξασφαλίζει θαλπωρή πολύ γρήγορα. Επίσης, η ζέστη έχει σχετικά μεγάλη «εμβέλεια», δηλαδή μπορεί να ανεβάζει τη θερμοκρασία αντικειμένων που βρίσκονται σε σχετικά μεγάλη απόσταση.

 

Carbon 

Στις θερμάστρες της συγκεκριμένης κατηγορίας, αντί για νήματα μετάλλου, το θερμαντικό στοιχείο κατασκευάζεται από ανθρακονήματα (carbon). Κύριο χαρακτηριστικό του άνθρακα είναι πως η θερμοκρασία του δεν αυξάνεται τόσο πολύ. Έτσι, σε μία θερμάστρα carbon, η «λάμπα» θερμαίνεται περίπου στους 1200 βαθμούς Κελσίου. Ως συνέπεια, τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας εκπέμπουν λιγότερο φως κι έτσι είναι πιο διακριτικές. Επομένως, αν σου φαίνεται ενοχλητικό το φως που συνήθως εκπέμπουν οι θερμάστρες, αυτή η επιλογή αποτελεί την καλύτερη λύση για εσένα.

Η μικρότερη θερμοκρασία που αναπτύσσουν τα ανθρακονήματα έχει παράλληλα θετική επίδραση και στη διάρκεια ζωής της «λάμπας», η οποία αντέχει κατά μέσο όρο για πάνω από 10.000 ώρες χρήσης. Επίσης, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι «λάμπες» άνθρακα εξασφαλίζουν καλύτερη διάχυση της θερμότητας.

 

Νικελίου – Χρωμίου

Τα συγκεκριμένα μοντέλα κατά κανόνα προορίζονται για εξωτερικούς χώρους και «επιστρατεύουν» το ίδιο θερμαντικό στοιχείο που χρησιμοποιούν και αρκετές τοστιέρες ή πιστολάκια, δηλαδή σπείρες από κράμα νικελίου-χρωμίου, που παράγουν μεγάλα ποσά θερμότητας.

Η χρήση αυτού του υλικού σημαίνει πως το θερμαντικό στοιχείο δεν βρίσκεται μέσα σε μία αεροστεγή «λάμπα», όπως συμβαίνει με τα νήματα μετάλλου στις θερμάστρες quartz ή με τα ανθρακονήματα στα μοντέλα carbon. Αντίθετα, συνήθως καλύπτεται από ανοξείδωτο χάλυβα, με συνέπεια να έχει μεγάλη αντοχή – γι’ αυτό και η χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του συγκεκριμένου κράματος είναι πως έχει μεγάλη διάρκεια «ζωής».

 

Μπορείς να δεις ακόμη