Θέλεις να είσαι σίγουρος πως το κινητό ή το tablet σου δε θα ξεμείνει ποτέ από μπαταρία, ακόμη κι όταν βρίσκεσαι μακριά από πρίζα; Αγαπάς τις βόλτες στην εξοχή «παρέα» με τη φωτογραφική σου μηχανή, το MP3 player ή την ψηφιακή σου κάμερα, και ψάχνεις ένα τρόπο για να μην «πονοκεφαλιάζεις» για την αυτονομία τους;
Η λύση είναι ένα Power Bank, δηλαδή μία φορητή μπαταρία που θα αναλαμβάνει να κρατά στη… ζωή τα γκάτζετ σου, όποτε η μπαταρία τους κοντεύει να στερέψει. Αν και όλα τα μοντέλα είναι universal, δηλαδή είναι συμβατά με τις μπαταρίες όλων των ηλεκτρονικών ειδών, ανάλογα με τις συσκευές που θέλεις να μπορεί να επαναφορτίσει, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις από μία μεγάλη γκάμα διαστάσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών.
Επομένως, ας δούμε μαζί τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για το φορητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έχεις.
Χωρητικότητα
Η χωρητικότητα της ενσωματωμένης μπαταρίας του Power Bank μετριέται σε mAh (μιλιαμπερώρια) και είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, αφού από αυτήν εξαρτάται τι είδους συσκευές (και πόσες φορές) μπορεί να επαναφορτίσει. Στην αγορά θα βρεις μοντέλα με χωρητικότητα από 750 έως και 20.000 mAh, ενώ όσο υψηλότερη είναι αυτή η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να αναπληρώσει το Power Bank.
Επομένως, η επιλογή που θα κάνεις θα πρέπει να εξαρτηθεί από τα γκάτζετ που θα θέλεις να επαναφορτίζεις και ειδικότερα από τη χωρητικότητα της δικής τους, ενσωματωμένης τους μπαταρίας. Αν για παράδειγμα έχεις το Samsung Galaxy S7, η μπαταρία του οποίου έχει χωρητικότητα 3.000 mAh, ένα Power Bank 2.200 mAh δε θα μπορεί να το επαναφορτίσει κατά 100%, αλλά να καλύψει περίπου το 73% της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταναλώσει. Αν πάλι αγοράσεις ένα Power Bank 6.000 mAh, θα μπορείς να επαναφορτίσεις περίπου δύο φορές το smartphone σου.
Όπως είναι φυσικό, όσο πιο ενεργοβόρα είναι τα γκάτζετ για τα οποία θέλεις… εφεδρεία, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η χωρητικότητα του Power Bank. Έτσι, στην περίπτωση που έχεις το iPad Air 2, το οποίο ενσωματώνει μπαταρία χωρητικότητας 7340 mAh, με ένα μοντέλο 10.000 mAh θα μπορείς να το επαναφορτίσεις μία φορά κατά 100%, ενώ αν αποφορτισθεί το tablet, το Power Bank θα διαθέτει ακόμη ενέργεια για να αναπληρώσει ξανά περίπου το 36%.
Αριθμός υποδοχών
Τα πιο απλά Power Bank διαθέτουν μία υποδοχή φόρτισης συσκευών, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείς να συνδέσεις μόνο ένα γκάτζετ κάθε φορά. Αντίθετα, τα μοντέλα που έχουν και τη μεγαλύτερη χωρητικότητα συνήθως έχουν δύο υποδοχές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτίζουν δύο γκάτζετ παράλληλα.
Ένταση ρεύματος
Εκτός από τη χωρητικότητα, τα Power Bank διακρίνονται και από την ταχύτητα με την οποία αναπληρώνουν την ενέργεια των γκάτζετ. Η ταχύτητα εξαρτάται από την ένταση του ρεύματος φόρτισης, η οποία μετριέται σε Ampere (A). Έτσι, θα βρεις μοντέλα που παρέχουν ρεύμα είτε 1 Α είτε 2,1 Α, από τα οποία όπως είναι φυσικό τα μοντέλα της δεύτερης κατηγορίας θα «φουλάρουν» την μπαταρία των συσκευών σου πιο γρήγορα.
Η υψηλή ένταση του ρεύματος φόρτισης είναι σημαντική επίσης στην περίπτωση που πρόκειται να συνδέεις το Power Bank σε κάποια ενεργοβόρα συσκευή (π.χ. tablet), την οποία θα θέλεις να χρησιμοποιείς όσο αυτή φορτίζεται. Αντίθετα, στην περίπτωση που το ρεύμα είναι 1 Α, τότε η συσκευή θα συνεχίζει να αποφορτίζεται παρόλο που θα είναι συνδεδεμένη στο Power Bank, αφού θα καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν που θα δέχεται.
Άλλα χαρακτηριστικά
Το μέγεθος και το βάρος κάθε μοντέλου εξαρτάται κατά κανόνα από τη χωρητικότητα της μπαταρίας του, χωρίς να σημαίνει πως δύο συσκευές περίπου ίδιων διαστάσεων έχουν και τα ίδια mAh. Από την άλλη πλευρά, το μοντέλο που θα επιλέξεις καλό θα είναι να έχει κάποια ένδειξη για το ποσοστό στο οποίο είναι φορτισμένο η μπαταρία του και επομένως έτοιμη να τη χρησιμοποιήσεις. Συνήθως γι’ αυτό το σκοπό οι κατασκευαστές ενσωματώνουν μία σειρά από LED.
Την ίδια στιγμή, αρκετά μοντέλα ενσωματώνουν και καλώδιο σύνδεσης, ώστε να μπορείς να επαναφορτίσεις το smartphone ή κάποιο άλλο γκάτζετ, χωρίς να χρειάζεται να έχεις μαζί σου το καλώδιό του. Ο τύπος του ενσωματωμένου καλωδίου είναι συνήθως micro USB, αν και θα βρεις και Power Bank με υποδοχή Lightning, για iPhone και iPad.
Επίσης, θα βρεις προϊόντα που ενσωματώνουν και φακό LED.