Καλοκαιρινές διακοπές με το κατοικίδιό σου: τι πρέπει να προσέξεις

by K Admin

 

 

Το κατοικίδιό μας είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, της οικογένειας μας, της επιλογής μας για περαιτέρω φροντίδα, γι’ αυτό και είναι πολύ λογικό να θέλουμε να το πάρουμε μαζί μας στις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να μην χρειαστεί να το αποχωριστούμε και να το αφήσουμε σε κάποιον συγγενή μας ή σε ειδικό ξενοδοχείο που φιλοξενεί σκύλους και γάτες. Τώρα βέβαια για τους πρωτάρηδες «γονείς», ο συνδυασμός διακοπές και κατοικίδιο φαντάζει δύσκολος, ίσως και ασυμβίβαστος. Όταν όμως γνωρίζουν τον ασφαλή τρόπο μετακίνησής του με τα μέσα μεταφοράς και τις οδηγίες προστασίας του από τη ζέστη, τον ήλιο και τα ζωύφια, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, όχι μόνο μπορούν να περάσουν τις διακοπές μαζί, αλλά πιθανότητα να διασκεδάσουν περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Ας δούμε λοιπόν τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε, ώστε να περάσουμε καλά, τόσο εμείς όσο και ο τετράποδος φίλος μας.
 

Ταξίδι μαζί με το κατοικίδιο

Ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψουμε καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει για την ασφαλή και ήρεμη μεταφορά του κατοικίδιού μας. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα ζώα κατάλληλα να ταξιδεύουν, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάποια ζώα τα ταξίδια δεν αποτελούν ευχάριστη εμπειρία. Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι η ιδιοσυγκρασία του ζώου και αν υπάρχει κάποια σωματική βλάβη ή ασθένεια. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το ζώο δύναται να ταξιδεύσει, καλύτερα να ζητηθεί η συμβουλή κτηνιάτρου. Αν πάλι πιστεύουμε ότι το κατοικίδιό μας μπορεί να ταξιδεύσει, τότε ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές το ταξίδι θα είναι πιο ευχάριστο για όλους.

 

Προετοιμασία για το ταξίδι

Κανείς δεν θέλει στο ταξίδι του ένα άρρωστο ζωάκι. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας και το ανοσολογικό προφίλ του ζώου. Ο κτηνίατρος μπορεί, μάλιστα, να εκδώσει πιστοποιητικό κατάστασης υγείας. Εάν ταξιδέψουμε εκτός συνόρων με το κατοικίδιό μας, τότε συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για επιπλέον εξετάσεις ή/και έγγραφά που θα μας ζητήσουν οι τοπικές αρχές για να επιτραπεί στο κατοικίδιο μας η είσοδος στη ξένη χώρα.

Ειδικότερα, για ταξίδι σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει το κατοικίδιο να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα, τσιπ εντοπισμού και να είναι πλήρως εμβολιασμένο (οπωσδήποτε και για λύσσα). Θα πρέπει, επίσης, μία εβδομάδα πριν να έχει υποβληθεί σε αποπαρασίτωση για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα, καθώς και να έχει εξεταστεί κλινικά τόσο για καλαζάρ όσο και για την ασθένεια των τσιμπουριών. Επιπλέον, για πτήσεις εντός Ε.Ε. θα πρέπει να υπάρχει και διαβατήριο ζώου. Ακόμη, αν προγραμματίζεις μακρινό ταξίδι και θα χρειαστεί να διανυκτερεύσεις πριν το τελικό προορισμό σου, φρόντισε από πριν για την ασφαλή διαμονή του κατοικίδιού σου. Έχε υπόψη σου ότι οι πολιτικές για κατοικίδια συχνά αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση και τα καταλύματα μπορεί να είναι περιορισμένα, και άρα να απαιτείται κράτηση.

 

Αποσκευές

Όταν ετοιμάζεις τις αποσκευές του κατοικίδιού σου φροντίστε να συμπεριλάβεις επαρκή ποσότητα τροφής. Μην βασιστείς σε ανεφοδιασμό από τον δρόμο ή τον τελικό προορισμό σου, καθώς ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη η τροφή στην οποία το ζώο σου έχει συνηθίσει, ενώ σε καμία περίπτωση δε συστήνεται αλλαγή της τροφής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Εξίσου σημαντικά είναι τα αξεσουάρ πρώτης ανάγκης όπως δοχεία παροχής τροφής και νερού, το στρώμα, άμμος και αμμοδόχος, λουρί, περιλαίμιο, ταυτότητα, αγαπημένο παιχνίδι, εξοπλισμός καλλωπισμού, κουτί πρώτων βοηθειών ή/και κάθε άλλο απαραίτητο φάρμακο. Τέλος, σιγουρέψου ότι το ζωάκι σου έχει πάντοτε στη διάθεσή του άφθονο νερό.

 

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαμορφώσεις ειδικό χώρο στο όχημα σου, στον οποίο και θα περιορίζεται το κατοικίδιο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ζώο δεν θα βγάζει το κεφάλι έξω από το παράθυρο, ούτε θα γυρνάει ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι περιορισμού του τετράποδου φίλου σου στο αυτοκίνητο, όπως ειδική ζώνη συγκράτησης, ειδικό «κάθισμα» ή ειδικός κλωβός, που θα εγγυηθούν ένα ασφαλές ταξίδι. Εννοείται ότι τα ζώα δεν πρέπει να ταξιδεύουν εγκλωβισμένα στο πορτ μπαγκάζ ή στο πίσω μέρος φορτηγών. Επίσης, για ένα άνετο και ήρεμο ταξίδι, καλό είναι να έχει προηγηθεί η εξοικείωση του ζώου με το μέσο περιορισμού που επιλέχθηκε τουλάχιστο μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις με ταξί, καλό είναι να έχεις ενημερώσει πρώτα τον οδηγό και να έχεις συμφωνήσει μαζί του για το επιπλέον κόστος που ίσως επιβαρυνθείς, αλλά και να έχεις εξασφαλίσει ότι το κλουβί με το κατοικίδιο μπορεί να χωρέσει στο συγκεκριμένο όχημα.

 

Τρένο και λεωφορείο

Σε τρένα και λεωφορεία η μεταφορά επιτρέπεται μόνο σε ειδικά κλουβιά. Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές εγκύκλιοι αναφέρουν ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων μικρότερων των 8 κιλών σε κατάλληλο κλουβί μεταφοράς – αν φέρουν βιβλιάριο υγείας, ενώ απαγορεύεται η μεταφορά ζώων στις αποσκευές, τόσο στα λεωφορεία όσο και στις αμαξοστοιχίες.

 

Αεροπορικώς

Στη μεταφορά του κατοικίδιου σου με αεροπλάνο τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα και εξαρτώνται από τον κανονισμό της εταιρείας με την οποία σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε. Πάντως, η πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών επιτρέπουν να ταξιδέψεις μαζί με το σκύλο ή τη γάτα σου μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, υπό προϋποθέσεις βάρους και μεγέθους. Εάν το κατοικίδιο ξεπερνά τα συγκεκριμένα όρια, τότε θα πρέπει να μεταφερθεί στο χώρο των αποσκευών, σε ειδικά διαμορφωμένο κλουβί μεταφοράς, παρεχόμενο από τον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το κλουβί πρέπει να είναι καθαρό και ανθεκτικό, να αερίζεται καλά τουλάχιστον από τις τρεις πλευρές του, ενώ το μέγεθος του να είναι τέτοιο, ώστε να επιτρέπει στο ζώο να στέκεται όρθιο, να ξαπλώνει και να αλλάζει άνετα θέση.

 

Πλοίο

Για το ταξίδι με το πλοίο σε γενικές γραμμές η μεταφορά κατοικίδιων δεν αποτελεί πρόβλημα, ενώ μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να δεχτούν και μη συνοδευόμενα ζώα. Καλό θα είναι όμως πριν ταξιδέψεις να επικοινωνήσεις με την εταιρεία προκειμένου να ενημερωθείς αν υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανονισμοί/περιορισμοί ως προς την μεταφορά του κατοικίδιού σου. Οι πιο πιθανοί κανονισμοί που θα συναντήσεις είναι οι εξής: oι σκύλοι θα πρέπει να ταξιδεύουν σε ειδικά κλουβιά στα καταστρώματα των πλοίων, να μην επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή στο πλοίο σε πάνω από έναν αριθμό κατοικίδιων και να χρειάζεται να παραμείνουν σε ειδικό χώρο κατά το ταξίδι.

 

 

Συμβουλές αντιμετώπισης της ζέστης

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται ειδική φροντίδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το έγκαυμα, η εξάντληση από τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσουν τόσο τα ζώα εσωτερικού χώρου όσο και τα ζώα εξωτερικού χώρου. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσεις ότι εσύ και το κατοικίδιο σου είστε πλήρως προετοιμασμένοι για τη θερινή ζέστη.

 

Σκύλος

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού η συχνή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για το κατοικίδιό μας, γι’ αυτό φροντίζουμε το μπολ του νερού να είναι πάντα γεμάτο. Μην αφήνεις ποτέ το κατοικίδιο σου εκτεθειμένο στον ήλιο. Στην αυλή φροντίζουμε να υπάρχει σκιά, μπόλικο νερό και μια μεγάλη λεκάνη ή ακόμα και πισίνα σκύλων ώστε να μπορεί να κάθεται μέσα. Θα πρέπει να προσέξεις, επίσης, το σπιτάκι ή χώρος του σκύλου να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Ακόμα, δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο μας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Τις ζεστές μέρες η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα σε λίγα λεπτά, ακόμα και με το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό. Επιπρόσθετα, ένα ζώο μόνο στο αυτοκίνητο είναι πάντοτε εκτεθειμένο σε επίδοξους κλέφτες.

Μπορεί το σκυλάκι μας να λατρεύει τις βόλτες, αλλά τις ζεστές ώρες της ημέρας είναι καλύτερα να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι. Μόνο πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα πρέπει να το βγάζουμε βόλτα, ενώ έχουμε πάντα μαζί μας νερό για να ενυδατώνεται συχνά. Συνήθως το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για το κούρεμα του σκύλου. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από κούρεμα για να νιώθουν καλύτερα όταν έχει ζέστη και για να μην κομπιάζει η τρίχα τους. Εκτός από ανάγκη είναι και καλαισθησία να είναι κουρεμένα και φροντισμένα.

 

Γάτα

Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες είναι πιο ανθεκτικές στη ζέστη, αλλά με την άνοδο της θερμοκρασίας κινδυνεύουν και αυτές από θερμοπληξία και αφυδάτωση. Έτσι, όπως και ο σκύλος, η γάτα χρειάζεται «ανάσες δροσιάς». Δημιούργησε μικρά καταφύγια δροσιάς κάτω από φυτά, κατά προτίμηση σε σημεία όπου φυσά ελαφρύ αεράκι. Μπορείς, επίσης, να στρώσεις βαμβακερές πετσέτες στα σημεία όπου προτιμά να ξαπλώνει, ώστε να δημιουργήσεις ένα πιο δροσερό, ενδιάμεσο επίπεδο από υλικό που αναπνέει ανάμεσα στο τρίχωμά της και στις θερμές επιφάνειες. Επίσης, φρόντισε να έχει πάντα πρόσβαση, ανεξαρτήτως εποχής, σε άφθονο δροσερό και καθαρό νερό.

 

 

Βόλτα στην παραλία

Οι σκύλοι λατρεύουν τη βόλτα στην παραλία, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να αφυδατωθούν ή ακόμα και να πάθουν ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Γι’ αυτό οι καλύτερες ώρες για να απολαύσεις την παραλία μαζί με τον σκύλο σου είναι οι απογευματινές. Φροντίζεις πάντα να βρίσκεται σε σκιερό μέρος ώστε να ξεκουράζεται είτε κοντά στη ξαπλώστρα σου είτε κάτω από ομπρέλα. Η άμμος επίσης μπορεί να κρύβει ψύλλους ή τσιμπούρια και άλλα παράσιτα. Καλύτερα να έχεις μια πετσέτα στην οποία να ξαπλώνει ο σκύλος επάνω. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ είναι να έχεις ένα μπουκάλι δροσερό νερό και μπολ για τον σκύλο σου.

 

Προστασία από έντομα και παράσιτα

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν το καλοκαίρι δεν περιορίζονται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες ή στην έκθεση στον ήλιο. Τα κουνούπια και τα διάφορα έντομα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους αλλά και για τα κατοικίδιά μας. Συχνά μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα κατοικίδια αρρωσταίνουν από τσιμπήματα και χρειάζονται άμεσα φαρμακευτική αγωγή. Η σωστή χρήση κατάλληλων εντομοαπωθητικών σπρέι και ειδικών κολάρων παρέχει προστασία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πολύ σημαντική είναι και η καλή απολύμανση στο σπίτι με φυσικά απολυμαντικά με βότανα, διαφορετικά αν χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες, καλό είναι να κρατήσεις το ζωάκι σου μακριά για τουλάχιστον ένα 24ωρο. Καλό θα ήταν επίσης να μην αφήνεις έξω το κατοικίδιό σου κατά τις βραδινές ώρες, ενώ απαραίτητοι είναι και οι τακτικοί κλινικοί και αιματολογικοί έλεγχοι – τουλάχιστον κάθε έξι μήνες- για να εντοπιστεί τυχόν μόλυνση από τσιμπήματα. Βέβαια και εσύ μπορείς καθημερινά ελέγχεις πίσω και μέσα στα αυτιά του κατοικίδιού σου, στον λαιμό, στην κοιλιά και στα πόδια του για να διαπιστώνεις την υγεία του δέρματός του.

Μπορείς να δεις ακόμη