Δίσκος SSD: Η πιο έξυπνη αναβάθμιση του υπολογιστή σου

by K Admin

sandisk-ssd-lifestyle

 

Αν σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου και δεν ξέρεις από που να αρχίσεις, γιατί η αναβάθμιση συνήθως κοστίζει, σου προτείνουμε να εξετάσεις την αγορά ενός δίσκου στερεάς κατάστασης (SSD, Solid State Drive).

Η προσθήκη ενός σκληρού δίσκου SSD στον υπολογιστή σου είναι η καλύτερη λύση για άμεση και σημαντική βελτίωση των επιδόσεων. Οι λόγοι αναλύονται παρακάτω.

 

Ταχύτεροι χρόνοι εκκίνησης

Φαντάσου πόσο άβολα θα ένιωθες εάν έπρεπε να περιμένεις 2-3 λεπτά κάθε φορά που ενεργοποιούσες το smartphone ή το tablet σου (κάτι που ευτυχώς δεν ισχύει). Λόγω της μνήμης στερεάς κατάστασης σε αυτές τις συσκευές, εκκινούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι έτοιμες για χρήση σχεδόν αμέσως. Για παράδειγμα, το Microsoft Surface Pro 4 tablet διαθέτει σκληρό δίσκο SSD, και μπορεί να εκκινήσει πιο γρήγορα από ένα «ισχυρό» PC με μηχανικό σκληρό δίσκο (HDD). Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η τεχνολογία του SSD: Οι δίσκοι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη όπως οι HDDs.

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας SSD

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους δίσκους SSD δεν είναι καινούργια. Η τιμή, όμως, των SSD ήταν για πολλά χρόνια απαγορευτική για προσωπικούς υπολογιστές. Κάτι που δεν ισχύει πλέον, καθώς, τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και ο ανταγωνισμός στην αγορά των SSD, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές και να αυξηθούν θεαματικά οι χωρητικότητες, προς όφελος του καταναλωτή. Ακόμα και οι SSD χωρητικότητας 500GB έχουν αρκετά προσιτές τιμές, έτσι ώστε να έχεις υψηλές ταχύτητες και μεγάλη χωρητικότητα για να αποθηκεύσεις τα προσωπικά σου αρχεία.

 

Σωστή σχέση τιμής – απόδοσης

Μπορεί οι SSDs να παραμένουν ακριβότεροι σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους, και πάλι, όμως, η τιμή τους είναι πολύ προσιτή για αυτά που προσφέρουν. Η αναβάθμιση σε SSD σημαίνει τεράστιο άλμα στην ταχύτητα και τις επιδόσεις για τον υπολογιστή σου (καινούργιο ή παλιό). Σκέψου ότι, όσο γρήγορο επεξεργαστή ή/και μνήμη RAM κι αν έχεις, για να ξεκινήσει να «τρέχει» οποιοδήποτε πρόγραμμα, πρέπει πρώτα να μεταφερθεί από τον σκληρό δίσκο στη μνήμη, κάτι που ισχύει τόσο για το ίδιο το λειτουργικό όσο και για όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείς.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των SSDs είναι ότι  η πρόσβαση σε δεδομένα γίνεται σχεδόν άμεσα, κάτι που μεταφράζεται σε ταχύτατη πρόσβαση σε εφαρμογές αλλά και στα video games! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η προσθήκη ενός σκληρού δίσκου SSD συχνά περιγράφεται ως η καλύτερη αναβάθμιση σε επίπεδο απόδοσης.

 

Υψηλή αξιοπιστία

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στην τεχνολογία των SSDs έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη αξιοπιστία και μακροζωία. Χωρίς κινούμενα μέρη, οι πιθανότητες να πάψει να λειτουργεί ένας SSD είναι ελάχιστες έως και μηδενικές. Οι «παραδοσιακοί» σκληροί δίσκοι, από την άλλη, έχουν λεπτά κινούμενα μέρη και μικροσκοπικούς μηχανισμούς που μπορεί να είναι ευάλωτοι σε κραδασμούς, ενώ φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου.

 

Ακόμα πιο ιδανικοί για laptop

Οι SSDs καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θερμαίνονται πολύ λιγότερο από τους HDDs. Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά και μικρότερες θερμοκρασίες για το laptop σου.

 

Εύκολη εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός SSD είναι αρκετά απλή – είναι ουσιαστικά ίδια διαδικασία με την εγκατάσταση ενός σκληρού δίσκου HDD. Τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων συνδέονται εύκολα, ενώ, αν πρόκειται για παλαιότερο desktop PC, υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω (οι δίσκοι SATA III είναι συμβατοί με τα συστήματα SATA II) με μια μικρή μείωση στην ταχύτητα. Το ίδιο εύκολη είναι και η εγκατάσταση σε φορητό υπολογιστή, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόσβαση στο σκληρό δίσκο είναι εύκολη και η διαδικασία είναι «βγάλε-βάλε».

Μόλις εγκαταστήσεις τον SSD σου, μπορείς εύκολα να εγκαταστήσεις ξανά το λειτουργικό στον υπολογιστή και να επαναφέρεις τα αρχεία σου από ένα αντίγραφο ασφαλείας για ένα «καθαρό», γρήγορο σύστημα. Φυσικά, οι πιο έμπειροι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν αυτούσια όλη την εγκατάσταση του λειτουργικού τους στο νέο δίσκο. Πολλοί SSDs έρχονται με δωρεάν λογισμικό αντιγραφής δίσκου που θα σε βοηθήσει να μεταφέρεις το περιεχόμενο του προηγούμενου δίσκου κατευθείαν στο SSD σου. Διαφορετικά, με ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές δωρεάν εφαρμογές για την ίδια δουλειά. Ορισμένες πολύ αξιόλογες εφαρμογές είναι το Macrium Reflect και το DriveImage XML, με το δεύτερο να απευθύνεται σε πιο έμπειρους χρήστες.

 

Συμπέρασμα

Με μια μικρή επένδυση σε χρόνο και χρήμα θα έχεις ένα πολύ πιο γρήγορο υπολογιστή. Η εκκίνηση θα γίνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι εφαρμογές, τα αρχεία πολυμέσων και τα video games θα «τρέχουν» πιο γρήγορα, ενώ οι εργασίες συντήρησης του συστήματος, όπως π.χ. η σάρωση του δίσκου από το πρόγραμμα προστασίας (antivirus), θα διαρκούν ελάχιστα. Μάλιστα, η ανασυγκρότηση δίσκου, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση απόδοση του SSD, αλλά απαγορεύεται κιόλας. Φαντάσου λοιπόν ότι με το χρόνο που κερδίζεις με έναν SSD, μπορείς να γίνεις ακόμα πιο παραγωγικός!

 

Μπορείς να δεις ακόμη