Δοχεία φαγητού: Έτσι θα αποθηκεύσεις σωστά το φαγητό

by Zikou Stella

Σε διευκολύνει να μαγειρεύεις μία με δύο φορές την εβδομάδα και να αποθηκεύεις το φαγητό σου για να μην έχεις να μαγειρεύεις καθημερινά; Μαγείρεψες, αλλά περίσσεψε πολύ φαγητό και δεν θέλεις να το πετάξεις; Σε κάθε περίπτωση, τα μαγειρεμένα φαγητά μπορείς να τα συντηρείς και να τα καταναλώνεις μελλοντικά χωρίς τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης ή την αλλοίωση της γεύσης τους. Αυτό που χρειάζεσαι είναι τα κατάλληλα δοχεία φαγητού, αλλά και ορισμένες σωστές πρακτικές ασφάλειας.

 

Πόση ώρα να μείνει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου;

Το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες. Προσοχή όμως αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από 23°C τότε το φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 1 ώρα.

Μαγειρεμένο φαγητό εντός ψυγείου

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από το είδος του φαγητού. Κατά γενικό κανόνα, το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και τα αλεσμένα κρέατα 1 έως 2 ημέρες. Ακόμα όμως και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 4OC. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι όσο γεμίζεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

 

Σωστή συντήρηση στο ψυγείο

Ο χρόνος ανάμεσα στο μαγείρεμα και την ψύξη είναι καθοριστικός για τη σωστή συντήρηση του φαγητού εντός του ψυγείου.

Ένας βασικός κανόνας είναι ότι τα μαγειρεμένα τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν κατευθείαν από τον φούρνο στο ψυγείο. Διαφορετικά μπορεί να αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του ψυγείου τόσο ώστε να θέσει σε κίνδυνο άλλα τρόφιμα. Η πόρτα του ψυγείου θα πρέπει να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο κλειστή, γιατί έτσι θα βοηθήσει στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του ψυγείου.

Μπορείς να τοποθετείς τα ζεστά τρόφιμα σε ένα δροσερό μέρος της κουζίνας και στη συνέχεια μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα στο ψυγείο. Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα φαγητού είναι προτιμότερο να χωριστεί σε μικρές μερίδες και να αποθηκευτεί σε ρηχά δοχεία προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη ψύξη.

Μην υπερφορτώνεις το ψυγείο σου αλλά φρόντισε να κυκλοφορεί άνετα ο ψυχρός αέρας, διότι αυτό έχει ως συνέπεια την διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων σου.

 

Μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη

Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλη αεροστεγή συσκευασία, καθώς η κατάλληλη συσκευασία συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας και την αποφυγή καψίματος κατάψυξης. Μην καταψύχεις ζεστά τρόφιμα, γιατί αυτό θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του καταψύκτη. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται μείωση της ταχύτητας κατάψυξης και πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας των ήδη κατεψυγμένων τροφίμων.

Μόλις κρυώσει το φαγητό, χώρισέ το σε μερίδες και αποθήκευσέ το στην κατάψυξη. Έτσι μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την ποσότητα του φαγητού.

 

Δοχεία φαγητού, οι «σύμμαχοί» σου

Για να αποφύγεις κάθε πιθανότητα επιμόλυνσης μέσα στο ψυγείο σου θα πρέπει να διατηρείς τα νωπά κρέατα, τα νωπά πουλερικά και τα ψάρια χωριστά από τα μαγειρεμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα να αποθηκεύονται επάνω από τα ωμά τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τρόφιμα που τοποθετούνται στο ψυγείο θα πρέπει να είναι καλυμμένα ή να τοποθετούνται σε δοχεία τροφίμων τα οποία κλείνουν αεροστεγώς.

Έτσι, μόλις κρυώσει το φαγητό, θα πρέπει να το μεταφέρεις απευθείας στο δοχείο φαγητού. Με αυτό τον τρόπο θα διακόψεις την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη γεύση και να σου πέσει «βαρύ» το φαγητό με την αναθέρμανση.

 

Επιλογή του κατάλληλου δοχείου

Για να μπορείς να κάνεις εύκολα πράξη όλα τα παραπάνω, προτείνεται η αγορά γυάλινων δοχείων. Εκτός ότι είναι πρακτικά γιατί μπορείς να βλέπεις εύκολα τι περιέχει το κάθε δοχείο, είναι και πιο υγιεινό υλικό, που δεν χαράζεται και μπορείς εύκολα να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων.

Επιπλέον, με τα γυάλινα πυράντοχα φαγητοδοχεία μπορείς τόσο να μαγειρέψεις το γεύμα σου όσο και να το αποθηκεύσεις κατευθείαν. Ενδεικτικά, με ένα δοχείο όπως το Pyrex Cook&Store της Pyrex μπορείς να το τοποθετήσεις στον φούρνο σε θερμοκρασίες έως 300°C (χωρίς το καπάκι του) και μόλις κρυώσει να το τοποθετήσεις στην κατάψυξη έως -40°C και σε εναλλαγές θερμοκρασίας έως 220 °C.

Αν σε εξυπηρετούν πλαστικά δοχεία φαγητού, μπορείς να επιλέξεις δοχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Ιδανικά όταν θέλεις να βγάζεις το φαγητό από το ψυγείο και να το ζεστάνεις απευθείας στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να λερώνεις πιάτα.

Μπορείς να δεις ακόμη