Με τις υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο να είναι οι πλέον σημαντικές στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, εντύπωση και θετικά σχόλια προκάλεσε η αποκάλυψη στον ελληνικό ημερήσιο τύπο ότι ο γνωστός Elon Musk σκοπεύει να προσφέρει δορυφορικό ίντερνετ και στην Ελλάδα μέσω του δικτύου δορυφόρων Starlink που σχεδιάζει!
Από τη μία και μόνο η αναφορά στην περσόνα του Musk δημιουργεί θόρυβο, αφού πρόκειται για έναν μάλλον εκκεντρικό, αυτοδημιούργητο, πρωτοπόρο και βαθύπλουτο πλέον στον χώρο της τεχνολογίας. Από την άλλη, το σημαντικό τελικά είναι το πώς θα επηρεάσει τη χώρα μας και τον μέσο καταναλωτή. Ας μη λησμονούμε πώς σε διαδικτυακές υποδομές υπάρχει θέμα και υστέρηση, ενώ λόγω γεωγραφίας και κατανομής πληθυσμού δεν είναι εύκολη πάντα η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όλα αυτά έγιναν ακόμα πιο φανερά και επιτακτικά στους τελευταίους μήνες της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης…
Τι είναι το Starlink
Το Starlink είναι ένα ιδιωτικό σύστημα από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους. Αναπτύσσεται από την SpaceX του Elon Musk με έδρα την Ουάσιγκτον, ενώ το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια! Κυρίως, θα αξιοποιηθεί ως ιδιωτικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών internet αν και κάποιοι από τους δορυφόρους θα πουληθούν για ερευνητικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς. Προς το παρόν το δίκτυο διαθέτει περίπου 2000 δορυφόρους, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα διαθέτει γύρω στους 30000!
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το δορυφορικό internet «δεν είχε πιάσει» στο παρελθόν. Όντως, έτσι είναι, αλλά πλέον υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Έτσι, το εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερο και σε πιο λογικές τιμές, ενώ υπάρχει διαφοροποίηση και στην ποιότητα της σύνδεσης. Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση απόκρισης (το λεγόμενο latency) ήταν στις δορυφορικές συνδέσεις γύρω στα 600 ms (μεγάλο ειδικά σε σύγκριση με τις οικιακές συνδέσεις). Όμως, στο Starlink θα πέσει κάτω από τα 20 ms, με την εταιρεία να στοχεύει στα 10 ms!
Η Ελληνική περίπτωση
Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα* η κάλυψη της χώρας μας από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και μάλιστα έχει ενημερωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την αδειοδότηση!
Αν όντως τα πράγματα προχωράνε τόσο γρήγορα, τότε η ελληνική αγορά θα επηρεαστεί άμεσα και έντονα. Αυτό γιατί, το δορυφορικό ίντερνετ θα είναι ακριβότερο (εκτιμήσεις λένε έως και 20%), αλλά θα είναι ποιοτικό και γρήγορο. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πλήρη (100%) κάλυψη της ελληνικής επικράτειας (ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές), αλλά και ταχύτητες περίπου στα 150 Mbps (δηλαδή πολύ υψηλότερες από τον τωρινό μέσο όρο).
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις και ανακατατάξεις και τελικά η Starlink έχει τη δυναμική να αλλάξει προς όφελος του καταναλωτή και του απλού χρήστη την αγορά του διαδικτύου στη χώρα μας.
*Πηγή: Καθημερινή