5 λόγοι για να βάλεις τη χύτρα ταχύτητος στην κουζίνα σου

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Η ταχύτητα μαγειρέματος είναι το μεγάλο ατού της. Δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος για να τη βάλεις σε λειτουργία.

Την αρνιόμουν πεισματικά για χρόνια όπως και πολλοί σαν εμένα. Από φόβο κυρίως που τελικά δεν είχε κανένα λόγο ύπαρξης. Και άγνοια φυσικά αφού δεν είχα μπει ποτέ στον κόπο να μάθω λεπτομέρειες για τη λειτουργία της. Μέχρι που έμαθα. Κι από τότε που άρχισα να τη χρησιμοποιώ, δεν την ξανάβαλα στο ντουλάπι. Γιατί; Για 5 βασικούς λόγους:

 

 

1. Ταχύτητα στο μαγείρεμα

Σε γενικές γραμμές τη χύτρα τη χρησιμοποιώ για να βράσω ή να μαγειρέψω φαγητά που σε κανονικές συνθήκες χρειαζόμουν από μία έως και δύο ή τρεις ώρες, δηλαδή, κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, γίδα, κόκορα) και όσπρια. Με τη χύτρα ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί αν όχι στο μισό, σίγουρα στο 70% και χωρίς να είμαι συνεχώς πάνω από το φαγητό.

 

2.Νοστιμιά

Η χύτρα ταχύτητος κλείνει ερμητικά και μαγειρεύει υπό πίεση με λιγότερα υγρά. Αυτό σημαίνει ότι ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό της εγκλωβίζεται αυξάνοντας την εσωτερική θερμοκρασία της. Έτσι, τα υγρά του φαγητού βράζουν σε υψηλότερους βαθμούς απ’ ότι στα συμβατά σκεύη, ενώ η εσωτερική πίεση που ασκεί ο ατμός στο φαγητό, το κάνει πιο ζουμερό και μαλακό. Μιλάμε λοιπόν για μοσχαράκι κοκκινιστό και λεμονάτο σκέτο λουκούμι, για τέλεια χυλωμένα όσπρια, ονειρεμένες κρεατόσουπες και φανταστικές κοκορόσουπες.

 

 

3.Οικονομία

Με τη χύτρα ταχύτητος μαγειρεύουμε το φαγητό για λιγότερο χρόνο, σε πιο χαμηλή θερμοκρασία απ’ ότι σε μια συμβατική κατσαρόλα αφού με το που ενεργοποιηθεί η βαλβίδα αποσυμπίεσης ελαττώνω τη θερμοκρασία της εστίας στο μισό ίσως και πιο κάτω. Άρα εκτός από οικονομία χρόνου, έχω οικονομία ενέργειας τόσο από την εστία όσο και από τον απορροφητήρα, κάτι που συνεπάγεται μείωση του λογαριασμού ρεύματος.

 

4.Υγεία

Όπως ανάφερα παραπάνω η χύτρα μαγειρεύει σε ένα «κλειστό» σύστημα, με ελάχιστο νερό και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό διατηρεί μεγάλο μέρος των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των βιταμινών του. Επίσης, λόγω μικρότερης εξάτμισης υγρών το μαγείρεμα στη χύτρα απαιτεί λιγότερο αλάτι και μπαχαρικά, ενώ το φαγητό δεν οξειδώνεται και κρατάει το χρώμα του λόγω του ότι δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς και μειώνουν μερικές τοξίνες βελτιώνοντας παράλληλα την πεπτικότητα των οσπρίων καθώς μειώνουν τα φυτικά οξέα και τις λεκτίνες.

 

5.Ασφάλεια

Το ασφάλισμα του καπακιού της χύτρας και η βαλβίδα αποσυμπίεσης, μας δίνουν τη μεγάλη ασφάλεια και σιγουριά. Έτσι από τη στιγμή που ενεργοποιηθεί η βαλβίδα βάζουμε χρονόμετρο για να ξέρουμε πότε θα σβήσουμε τη φωτιά χωρίς να χρειάζεται να το ελέγχουμε στο ενδιάμεσο.

 

 

Κανόνες ασφάλειας και υγιεινής

  • Από χύτρα σε χύτρα υπάρχουν μικροδιαφορές γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε και να ακολουθούμε με ακρίβεια τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καθαρίζουμε σχολαστικά το λάστιχο και το καπάκι της χύτρας.
  • Να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία όταν πρέπει.
  • Να μην ανοίγουμε το καπάκι ασφαλείας χωρίς να έχουμε αφαιρέσει προηγουμένως τον ατμό.
  • Να μην βουτάμε τη χύτρα σε κρύο νερό για να κρυώσει απότομα, γιατί έτσι μπορεί να βουλώσει η βαλβίδα ασφαλείας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη