Δροσερό καλοκαίρι με έξυπνες συσκευές για το σπίτι

Τις ζεστές ημέρες, τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού, το όνειρο κάθε ανθρώπου, και ιδιαίτερα εκείνου που ζει στην πόλη, είναι να απολαμβάνει δροσιά στο σπίτι. Ευτυχώς, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο του smart home, υπάρχουν πλέον πολλές νέες επιλογές για δροσιά, με οικονομικό και υγιεινό τρόπο. Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε μία λίστα με έξυπνες συσκευές που θα σου εξασφαλίσουν δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι, χωρίς να σπαταλάς χρήματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Εξασφάλισε δροσιά με ένα έξυπνο κλιματιστικό

Η smart τεχνολογία προσφέρει ευκολία, και δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό από το να δημιουργείς τις ιδανικές συνθήκες στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού γρήγορα κι οικονομικά.

Σχεδιασμένα για το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος, τα κλιματιστικά με συνδεσιμότητα Wi-Fi προσθέτουν στην καθημερινή ζωή σου μεγάλη αξία. Μπορείς να απενεργοποιείς/ενεργοποιείς το κλιματιστικό σου, να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία, την ταχύτητα ανεμιστήρα, ή να προγραμματίζεις λειτουργίες εξ αποστάσεως, μέσα από την οθόνη του κινητού σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να ορίσεις τη λειτουργία της μονάδας σε συγκεκριμένες ώρες και επιθυμητές θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα Smart κλιματιστικά χρησιμοποιούν τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν αν βρίσκεται κανείς στο δωμάτιο που κλιματίζουν και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το συνεχές σβήσιμο και άναμμα του κλιματιστικού, κάθε φορά που φεύγεις από το δωμάτιο ή επιστρέφεις σε αυτό. Αν το κλιματιστικό σου υποστηρίζει την ανίχνευση παρουσίας, τότε αυτό θα αυξομειώνει την κατανάλωσή του.

Κάθε φορά που το δωμάτιο θα είναι άδειο, τότε το κλιματιστικό θα τίθεται σε «οικολογική» λειτουργία, για να ελαττώσει το ρεύμα που καταναλώνει. Μόλις όμως επιστρέψεις, θα ανιχνεύσει την παρουσία σου και θα μπει αυτόματα ξανά σε πλήρη λειτουργία, ώστε να επαναφέρει τις συνθήκες του χώρου ακριβώς σε αυτές που επιθυμείς. Μάλιστα, χάρη στην ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας, ορισμένα μοντέλα σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις πώς θα δροσίζεσαι, δηλαδή αν θα έρχεσαι σε επαφή ή όχι με τον ψυχρό αέρα. Έτσι, με δεδομένο ότι «καταλαβαίνουν» πού βρίσκεσαι μέσα στον χώρο, μπορούν να ρυθμιστούν ώστε τα κρύα ρεύματα να πέφτουν πάνω σου, για μεγαλύτερη αίσθηση δροσιάς.

 

Μείωσε τις πηγές θερμότητας με τη χρήση έξυπνου φωτισμού

Οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως είναι η πιο βασική πηγή θερμότητας στο σπίτι. Μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στον χώρο. Γι’ αυτό η ιδανική λύση για να μειώσεις τις πηγές θερμότητας είναι να τις αντικατασήσεις με έξυπνο φωτισμό LED. Οι έξυπνες λάμπες εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τις τοποθετήσεις στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου, θα μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi.

Υπάρχει ακόμη κι επιλογή του hub όπως είναι τα φώτα Philips Hue με τη γέφυρα (bridge), το οποίο αναλαμβάνει ρόλο «γέφυρας επικοινωνίας» ανάμεσα στην έξυπνη λάμπα LED και το οικιακό σου δίκτυο. Και σε αυτή την περίπτωση, η σύνδεση είναι εξαιρετικά εύκολη. Μόλις βάλεις στην πρίζα το hub και «κατεβάσεις» στο smartphone σου την αντίστοιχη εφαρμογή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου και να ρυθμίσεις όλες τις λάμπες που έχεις εγκαταστήσει στο σπίτι σου. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις το smartphone ή το tablet σου για να προγραμματίσεις και χρονικά την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των έξυπνων λαμπών LED, ώστε να ανάβουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου ή την ώρα που γυρίζεις κάθε μέρα στο σπίτι από τη δουλειά.

 

Χάρη στη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, οι έξυπνες λάμπες LED μπορούν να σου εξασφαλίσουν ακόμα λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Όταν, για παράδειγμα, έχεις φύγει το πρωί για τη δουλειά και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Από το smartphone σου μπορείς να παρακολουθήσεις και να ρυθμίσεις απομακρυσμένα οποιαδήποτε «έξυπνη» λάμπα. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα αναμμένη άσκοπα.

 

Smart Plugs

Μια ακόμα προσιτή λύση για δροσιά και οικονομία, είναι η χρήση έξυπνων πριζών. Απλά, σύνδεσε το φωτιστικό σου σε μια έξυπνη πρίζα και ενεργοποίησε / απενεργοποίησε το από όπου κι αν βρίσκεσαι. Μπορείς, επίσης, να συνδέσεις τον ανεμιστήρα για να τον προγραμματίζεις μέσω του smartphone ή του tablet σου το πότε θέλεις να ενεργοποιηθεί, ώστε να βρεις δροσερό το σπίτι όταν γυρίσεις από τη δουλειά.

Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις διάφορα «σενάρια» χρήσης και για άλλες συσκευές, ώστε να λειτουργούν τις ώρες που επιθυμείς, χρησιμοποιώντας το κινητό σου, και παρακολουθώντας παράλληλα πόση ενέργεια καταναλώνει κάθε συσκευή.

 

Αναζωογονητικό αεράκι με έναν έξυπνο ανεμιστήρα

Αν και από πολλούς θεωρείται ξεπερασμένος, ο ανεμιστήρας παραμένει ακόμη σύμμαχος δροσιάς. Αυτή η απλή συσκευή μπορεί να φέρει σε κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, ένα δροσερό και αναζωογονητικό αεράκι, με την ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν ο ανεμιστήρας είναι σωστά τοποθετημένος, σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό, δημιουργώντας – μαζί με το άνοιγμα πίσω του –  μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ανεμιστήρας δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένος έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο η Xiaomi, με τον έξυπνο ανεμιστήρα δαπέδου Xiaomi Smartmi Pedestal Fan 2. Τοποθετείται σχεδόν παντού στο σπίτι ή στο γραφείο, για να απολαμβάνεις την αίσθηση του αυθεντικού αέρα, την ίδια στιγμή που είναι αθόρυβος και εξοικονομεί ενέργεια. Κι επειδή πρόκειται για έξυπνη συσκευή, συνδέεται στο Mi Home app για απομακρυσμένο έλεγχο και ρύθμιση, ώστε να μην χρειάζεται να σηκωθείς από τη θέση σου για να απολαύσεις την άνεση του ανεμιστήρα σου.

 

Κράτησε έξω το φως του ήλιου

Μία πολύ συνηθισμένη μέθοδος είναι η ηλιοπροστασία. Οι κουρτίνες και οι περσίδες στα παράθυρα είναι η τέλεια λύση σκίασης εσωτερικού χώρου. Χάρη στα ηλεκτροκίνητα συστήματα για περσίδες και κουρτίνες εσωτερικού χώρου, είναι πλέον πολύ εύκολο να τις αυτοματοποιήσεις ώστε να κλείνουν και να ανοίγουν όπως τις έχεις προγραμματίσει εσύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν απαιτείται προετοιμασία για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων κινητήρων για περσίδες και κουρτίνες. Απλώς, εγκαθίσταται στον υπάρχον μηχανισμό.

Οι περισσότερες προτάσεις της αγοράς όπως τα έξυπνα συστήματα της Somfy, διαθέτουν ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi και είναι συμβατά με smart speakers με δυνατότητα φωνητικών εντολών, για πρόσβαση σε ψηφιακούς βοηθούς όπως η voice assistant της Amazon, Alexa και το Google Home. Επιπρόσθετα, με ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού για το έξυπνο σπίτι, όπως το Somfy Tahoma, μπορείς να ξεκινήσεις συνδέοντας μια συσκευή και στη συνέχεια να συνδέσεις σταδιακά όλα τα ρολά, τις περσίδες, τον συναγερμό και άλλες smart οικιακές συσκευές, για να τις ρυθμίζεις και να τις ελέγχεις από απόσταση μέσω της συσκευής σου.

 

Φαντάσου ότι οι παραπάνω λύσεις αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι έξυπνοι αυτοματισμοί για το “smart home”. Το μέλλον όπου κάθε συσκευή στο σπίτι σου θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από την οθόνη του κινητού σου, όχι απλά πλησιάζει, αλλά είναι ήδη εδώ και είναι προσιτό για όλους!

 

Μπορείς να δεις ακόμη