Πρωινή γυμναστική: Tips για να σου γίνει συνήθεια!

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η πρωινή γυμναστική επιδρά θετικά στη διάθεση μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και, γενικότερα, έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Επιπλέον, λίγα λεπτά πρωινής γυμναστικής αρκούν για να αποβάλεις τις τοξίνες από το σώμα σου και να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου από νωρίς. Παρακάτω, ακολουθεί μία λίστα με χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξυπνάς κάθε πρωί με διάθεση για γυμναστική.

 

Διάλεξε την ώρα ξυπνήματος

Είναι καλό να έχεις ενθουσιασμό όταν ξεκινάς μία καινούργια ρουτίνα. Ειδικά όταν πρόκειται να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και τη ψυχική σου υγεία. Ωστόσο, αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να σε «παρασύρει» να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι πολύ νωρίς το πρωί, όπως π.χ. στις 4:30, ώστε να έχεις προλάβει να κάνεις τη γυμναστική και το ντους σου μέχρι τις 6:00 και, στη συνέχεια, να είσαι έτοιμος για τη δουλειά. Αυτό όμως σταδιακά μπορεί να μην είναι εφικτό για σένα και να κουραστείς γρήγορα.

Γι’ αυτό, αρχικά, φρόντισε να επιλέξεις μια ώρα που θα σου επιτρέπει να κοιμηθείς όσο πρέπει και παράλληλα θα έχεις στη διάθεσή σου αρκετό χρόνο για άσκηση. Μόλις επιλέξεις την κατάλληλη ώρα για πρωινό ξύπνημα, τότε φρόντισε να τη διατηρείς με ευλαβική συνέπεια. Εάν, για παράδειγμα, αποφασίσεις ότι από τις 7:00 έως τις 8:00 είναι ώρα πρωινής άσκησης, τότε βεβαιώσου ότι τίποτα άλλο δενθα έχει προτεραιότητα αυτό το διάστημα.

 

 

Κοιμήσου καλά το βράδυ

Αυτό συμβαδίζει με την πρώτη συμβουλή. Το να ξυπνάς γεμάτος ενέργεια και καλή διάθεση προϋποθέτει να έχεις κοιμηθεί καλά. To πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις ώστε να κοιμάσαι καλύτερα και σε ωφέλιμες ώρες, είναι να υιοθετήσεις μια ρουτίνα ύπνου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίζεις να ετοιμάζεσαι για ύπνο τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι. Κλείσε τις ηλεκτρικές συσκευές και μείνε όσο πιο μακριά γίνεται από κάθε οθόνη. Αν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις ή να κάνεις browsing στο κινητό σου τη νύχτα, προσπάθησε τουλάχιστον να το κλείνεις μία ώρα πριν τον ύπνο.

Επίσης, φρόντισε να μην καταναλώνεις βαριά γεύματα το βράδυ. Καλό είναι να μην τρως μετά τις 21:00  το βραδινό σου και οπωσδήποτε όχι πριν κοιμηθείς. Απέφευγε να καταναλώνεις καφεΐνη ή αλκοόλ το βράδυ. Προτίμησε ένα σνακ πλούσιο σε τρυπτοφάνη όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και βρώμη που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ευκολότερα και καλύτερα.

 

Βρες το ξυπνητήρι που σου ταιριάζει

Το ξυπνητήρι, είναι ένας από τους λόγους που το πρωινό ξύπνημα είναι συχνά βάναυσο. Ειδικά όταν πρόκειται για τον απότομο ήχο του κλασικού επιτραπέζιου ξυπνητηριού. Η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει πολύ στρες, δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε πριν καν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Οι εναλλακτικές άλλωστε είναι πολλές. Για παράδειγμα, τα activity trackers και smartwatches μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα έξυπνο ξυπνητήρι που φροντίζει να σε ξυπνήσει την κατάλληλη στιγμή.

Επίσης, μπορείς να αξιοποιήσεις το smartphone σου. Οι επιλογές είναι πολλές, τόσο για λειτουργικό Android όσο και για iOS. Τα clock alarm apps είναι προσαρμόσιμα και σου επιτρέπουν να ξυπνάς με τον καλύτερο για εσένα τρόπο. Μάλιστα, ορισμένες εφαρμογές σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις το κουμπί “snooze”, έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η αναβολή/ματαίωση του ξυπνητηριού. Μπορείς, επίσης, να  χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο σου τραγούδι για ξυπνητήρι. Ρύθμισε την ένταση ήχου να ανεβαίνει σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ξυπνήσει σωστά.

 

 

Προετοιμάσου αποβραδίς

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μετά το ξύπνημα είναι να ψάχνεις πού έχεις βάλει το λάστιχο γυμναστικής, τους αλτήρες σου, ή τα Bluetooth earbuds σου. Για να μην είναι αγχώδες το πρωινό σου ξύπνημα, οργάνωσε από το προηγούμενο βράδυ το τι θα χρειαστείς για την πρωινή σου γυμναστική. Επίλεξε τι ρούχα και παπούτσια θα φορέσεις, τα όργανα γυμναστικής που θα χρειαστείς, ακόμα και τη λίστα μουσικής που θέλεις να ακούσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Έτσι δεν θα τα ψάχνεις τελευταία στιγμή και να καθυστερήσεις την προπόνησή σου.

 

Προετοίμασε το πρωινό σου

Το αν θα καταναλώσεις το πρωινό σου πριν ή μετά την άσκηση εξαρτάται από σένα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση πριν το πρωινό γεύμα, έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην καύση λίπους. Βέβαια, κάθε άτομο γνωρίζει καλύτερα τι είναι καλύτερο για τον εαυτό του και ποιες είναι οι ανάγκες του για να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Αν διαπιστώσεις ότι έχεις περισσότερη ενέργεια καταναλώνοντας ένα ελαφρύ γεύμα πριν τη πρωινή σου άσκηση, προγραμμάτισε αποβραδίς τι θα φας για πρωινό. Μπορείς, για παράδειγμα, να έχεις έτοιμο στο ψυγείο ένα μπολ με γιαούρτι και βρώμη, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα. Πρόσθεσε μερικά φρούτα και σε λίγα λεπτά θα έχεις ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό. Μάλιστα, με ένα blender ή ένα smoothie maker όπως το Kenwood SB255 Smoothie Maker Blender, θα μπορείς να ετοιμάζεις, στο λεπτό, υγιεινά ροφήματα και smoothies της αρεσκείας σου.

 

 

Προγραμμάτισε τη ρουτίνα προπόνησης

Πριν βάλεις στη ζωή σου την πρωινή γυμναστική (ή γενικά τη γυμναστική), φρόντισε να έχεις σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προπόνησης στα μέτρα σου. Ξεκίνα με το τι ασκήσεις πρόκειται να κάνεις και για πόσο καιρό θα ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις τις πιθανότητες να βαρεθείς ή να κουραστείς. Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις και είδη γυμναστικής, μέσω των οποίων μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Πρακτικά όλες οι μορφές γυμναστικής είναι αποτελεσματικές, υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν μεγάλες μυϊκές ομάδες και μπορεί κάποιος προοδευτικά να αυξήσει την έντασή τους. Το να κάνεις όμως κάτι που δεν σου αρέσει ή που σου πρότεινε κάποιος άλλος, αργά ή γρήγορα θα σε κάνει να χάσεις το κίνητρό σου. Βρες μια μορφή γυμναστικής που και θα σου ταιριάζει δομικά και θα σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και να περνάς καλά.

Επίσης, η γυμναστική με παρέα είναι πολύ πιο ευχάριστη και διασκεδαστική. Σκέψου ότι τις ημέρες που δε θα έχεις αρκετή διάθεση, θα λειτουργεί ως κίνητρο η παρέα.

 

Κατέγραψε την πρόοδό σου

Στην εποχή των smartphones και wearables είναι πλέον πολύ εύκολο να καταγράψεις την πρόοδό σου και να κινητοποιηθείς περισσότερο. Ένα smartwatch ή ένα activity tracker μπορεί να σε βοηθήσει να παρακολουθείς την πρόοδο των αθλητικών δραστηριοτήτων σου πιο διεξοδικά. Θα είσαι σε θέση να ορίσεις διάφορους στόχους, ή ακόμα και να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ των προπονητικών ημερών για να βελτιώσεις την άσκησή σου.

 

Κι αν δεν σου αρέσει η πρωινή γυμναστική…

Οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να ξεκινήσεις να κάνεις πρωινή γυμναστική. Απλώς να θυμάσαι ότι η γυμναστική, όποια ώρα της ημέρας κι αν επιλέξεις να την κάνεις, είναι χρόνος που αφιερώνεις για εσένα, για να έχεις ευεξία και να νιώθεις καλύτερα. Όταν αρχίζεις να το συνειδητοποιείς αυτό, τότε γίνεται μέρος της ζωής σου, για πάντα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη