Αλμυρό κέικ
Από την Ιωάννα Σταμούλου Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ: 26εκ. 3 αβγά 125γρ. ελαιόλαδο 3 κρεμμυδάκια
Τα στεγνωτήρια ρούχων θεωρούνταν πάντα τα πιο ενεργοβόρα προϊόντα μεταξύ όλων των οικιακών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει άλματα στο θέμα της κατανάλωσης ρεύματος. Οι εταιρείες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν στεγνωτήρια που μειώνουν την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς μας.
Μπορεί λοιπόν, τα στεγνωτήρια ρούχων να βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού, ωστόσο κι εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στη λειτουργία τους. Με κάποιες απλές ενέργειες, όταν χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο, μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.
Τα παλιά, ογκώδη στεγνωτήρια ρούχων «αργούν» και καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα. Γι’ αυτό αν χρησιμοποιείς συχνά το στεγνωτήριο, εξέτασε την αγορά ενός σύγχρονου μοντέλου με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Η κατανάλωση ενέργειας δηλώνεται με γράμματα, όπου «A» σημαίνει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενώ υπάρχουν και ανάλογες υποκατηγορίες, για παράδειγμα οι Α+ (-20%) και Α+++ (έως -50%), που σημαίνουν ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση κατά 20% έως και 50% αντίστοιχα. Ακόμα όμως και τα στεγνωτήρια με ενεργειακή κλάση Α+++ ή Α++ καταναλώνουν μέχρι και 68% (ή τουλάχιστον 58%) λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις παλιές συσκευές που είχαν ενεργειακή κλάση Β.
Tα παραπάνω ισχύουν και για τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, με τη διαφορά όμως ότι η χωρητικότητα πλύσης δεν είναι ίδια με τη χωρητικότητα για στέγνωμα. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο που μπορεί να πλύνει μέχρι 8 κιλά ρούχων σε έναν «κύκλο», μπορεί να στεγνώσει 6 ή 5 κιλά. Αυτό δεν θα είναι βέβαια μειονέκτημα αν συνήθως πλένεις μικρές ποσότητες ρούχων, μικρότερες δηλαδή από τη χωρητικότητα στεγνώματος ή στην περίπτωση που κάποιες φορές έχεις γεμίσει τον κάδο, αν δεν έχεις πρόβλημα να μην στεγνώνεις τα ρούχα σου όλα μαζί.
Αν χρειάζεσαι δύο ξεχωριστές συσκευές, τότε έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις στεγνωτήριο ίδιας χωρητικότητας με το πλυντήριό σου. Έτσι, με ένα πλυντήριο π.χ. 8 κιλών και ένα στεγνωτήριο επίσης 8 κιλών, θα είσαι σίγουρος πως πάντοτε θα μπορείς να στεγνώνεις όλη την μπουγάδα σου. Αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση που συνήθως θα είναι γεμάτος ο κάδος του πλυντηρίου – είτε γιατί θα περιμένεις να μαζευτούν αρκετά άπλυτα, πριν τα καθαρίσεις, είτε επειδή έχεις οικογένεια και επομένως οι στοίβες από βρώμικα ρούχα μαζεύονται χωρίς σταματημό.
Μπορεί να σου φαίνεται «περίεργο» ή/και υπερβολικό, αλλά ο χώρος και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί το στεγνωτήριο παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του. Η συσκευή πρέπει να ευθυγραμμίζεται σωστά με το έδαφος ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις που θα επιβαρύνουν το μηχανισμό του και θα σε οδηγήσουν στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλες βλάβες που θα χρειαστούν επισκευή. Αν επιθυμείς την τοποθέτηση στεγνωτηρίου πάνω σε πλυντήριο, είναι καλύτερο να εμπιστευτείς έναν εξειδικευμένο τεχνικό που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και των δύο συσκευών σου.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που μπορεί να σου προσφέρει ένα σύγχρονο στεγνωτήριο ρούχων είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Αυτό φυσικά αντισταθμίζεται και με την εξοικονόμηση χρημάτων. Γι’ αυτό καλό είναι να αξιοποιείς το ανώτερο όριο φορτίου ρούχων για κάθε πρόγραμμα στεγνώματος. Η κατανάλωση ρεύματος, σε σχέση με τη συνολική ποσότητα ρούχων, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις μικρότερη.
Το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία του στεγνωτηρίου είναι η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος ανάλογα με το ύφασμα. Διαφορετικά υφάσματα έχουν και διαφορετικές ανάγκες στεγνώματος και περιποίησης. Απόφυγε, λοιπόν, την τοποθέτηση διαφορετικών ειδών και υφασμάτων στην ίδια χρήση. Για παράδειγμα, τα ελαφριά συνθετικά στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, από ότι οι πετσέτες, μπάνιου ή τα μάλλινα ρούχα. Έτσι και μειώνεται ακόμα περισσότερο ο χρόνος στεγνώματος και τα ρούχα στεγνώνουν ομοιόμορφα.
Για να αποφύγεις μια άσκοπη παράταση του χρόνου στεγνώματος και μια αυξημένη κατανάλωση ρεύματος άφηνε τα ρούχα να στυφτούν με το μέγιστο αριθμό στροφών στυψίματος στο πλυντήριο ρούχων. Έτσι έχεις οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας και χρόνου στη διαδικασία στεγνώματος μέχρι περίπου 20% - αν αντί για 1000 στύψεις τα ρούχα με 1600 στροφές / λεπτό. Αν υποψιάζεσαι ότι το πλυντήριο ρούχων δεν κάνει καλή δουλειά με κάποια βαριά υφάσματα, στύψε και με το χέρι ή ξαναβάλε τα στο πλυντήριο (στη ρύθμιση για ελαφρύ στύψιμο) για τέλειο στύψιμο.
Ο καθαρισμός του φίλτρου από τα χνούδια και τις βρωμιές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του στεγνωτηρίου ρούχων. Ένα βουλωμένο φίλτρο περιορίζει τη ροή και αυξάνει τη διάρκεια στεγνώματος αλλά και την κατανάλωση ενέργειας. Μην ξεχνάς λοιπόν, μετά από κάθε διεξαγωγή προγράμματος να καθαρίζεις τις επιφάνειες των φίλτρων. Μπορείς να καθαρίσεις τα χνούδια χωρίς να έρθεις σε επαφή με αυτά χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλές πρακτικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις είναι βέβαιο πως θα πετύχεις σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.