Εξοικονόμηση τουλάχιστον 50% στην κατανάλωση ρεύματος “έφερε” η εξέλιξη των τεχνολογιών πλύσης την τελευταία 15ετία

by K Admin

 

 

 

Ίσως έχεις ακούσει πως τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες πλύσης έχουν κάνει στην κυριολεξία άλματα προόδου, με συνέπεια τα σημερινά πλυντήρια ρούχων να είναι τόσο “φιλικά” στα υφάσματα, που ο πιο σωστός χαρακτηρισμός για τη λειτουργία τους είναι πως πλέον φροντίζουν τα ρούχα, και όχι ότι απλώς τα καθαρίζουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα αγαπημένα σου ρούχα θα σε “συντροφεύουν” για περισσότερα χρόνια, διατηρώντας μάλιστα τα χρώματα και τη φόρμα τους όπως όταν τα πρωτοαγόρασες, δεν είναι το μοναδικό όφελος από ένα πλυντήριο τελευταίας “γενιάς”.

Ο λόγος είναι πως οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να κάνουν εξίσου μεγάλα άλματα προόδου στην πιο αποδοτική χρήση του ρεύματος. Κάτι που σημαίνει πως μία σημερινή συσκευή θα επιβαρύνει πολύ λιγότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού, περιορίζοντας τα έξοδα του νοικοκυριού. Επομένως, αν κανείς αντικαταστήσει το παλιό του πλυντήριο, χάρις στην οικονομία η νέα συσκευή θα του “γυρίζει πίσω” κάθε χρόνο ένα μέρος των χρημάτων που έδωσε για την αγορά του.

Πόση όμως μπορεί να είναι αυτή η εξοικονόμηση, και πόσα χρόνια θα πρέπει να “κουβαλά” στην πλάτη του το… παλιό πλυντήριο, για να υπάρξει σημαντική διαφορά στους λογαριασμούς; Η οικονομία ξεπερνά το 50% στην κατανάλωση ρεύματος, ακόμη και για πλυντήρια που αγοράστηκαν γύρω στο 2000. Συσκευές που, λόγω της κατακόρυφης βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών πλύσης στο διάστημα που μεσολάβησε, μοιάζουν σήμερα… προπολεμικές από την άποψη της ενέργειας και του νερού που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

 

Χαώδης διαφορά

Το 2000 αποτελεί με μία έννοια ορόσημο, επειδή από εκείνη τη χρονιά άρχισε να ισχύει το “ενεργειακό ταμπελάκι” που χρησιμοποιείται έως και τώρα για τα πλυντήρια ρούχων, οπότε μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια, οι ενεργειακές κλάσεις στο “ταμπελάκι” ξεκινούν από την D (πιο ενεργοβόρες συσκευές) και φτάνουν μέχρι την A+++.

Ωστόσο, τότε η παραπάνω κλίμακα είχε νόημα, αφού στην αγορά κυκλοφορούσαν για παράδειγμα μοντέλα D κλάσης. Αντίθετα, σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει πλυντήριο οικιακής χρήσης με κλάση μικρότερη από Α+, αλλά μπορεί κανείς να επιλέξει συσκευή με ακόμη καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά από την Α+++ κλάση – με μοντέλα που εξοικονομούν έως και 50% ή ακόμη και 70% περισσότερο ρεύμα.

Πίσω λοιπόν στο 2000, ένα μοντέλο με χωρητικότητα 6 κιλών χαρακτηριζόταν D κλάσης, επειδή “έκαιγε” κάθε χρόνο (και συνεχίζει να “καίει”, αν δεν το είχε αποχωριστεί ο ιδιοκτήτης του) τουλάχιστον 291 kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, ένα σημερινό μοντέλο ίδιας χωρητικότητας και κλάσης Α+++-10% (10% καλύτερης από την Α+++) δαπανά ετησίως 137 kWh, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 53% λιγότερο.

 

Επιπλέον δυνατότητες για ακόμη μικρότερη κατανάλωση  

Στην πραγματικότητα, ένα καινούριο πλυντήριο ρούχων προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, κατ’ αρχάς χάρις στη μειωμένη χρήση νερού. Μάλιστα, ένα 6κιλο σημερινό μοντέλο μπορεί να έχει έως και 30% μικρότερη κατανάλωση, από μία συσκευή 15ετίας.

Την ίδια στιγμή, αρκετά μοντέλα είναι αρκετά “έξυπνα” ώστε να προσαρμόζουν την κατανάλωση στην ποσότητα των ρούχων που καθαρίζουν κάθε φορά, και επομένως να μειώνουν το κόστος της πλύσης όλες τις φορές που δεν είναι εντελώς γεμάτος ο κάδος. Γι’ αυτό τον σκοπό, διαθέτουν σύστημα αυτόματης ζύγισης, ώστε να αυξομειώνουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, ανάλογα με το βάρος των ρούχων που πλένονται.

Μπορείς να δεις ακόμη