«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το νέο πρόγραμμα!

by K Admin

 

Τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ν’ αναβαθμίσουν το ακίνητό τους, δίνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο προβλέπει επιδότηση έως 17.500 ευρώ για μία σειρά ενεργειακών παρεμβάσεων που θα μειώσουν κατακόρυφα την ενέργεια που καταναλώνουν -κι επομένως τα έξοδά τους. Μέσω του προγράμματος, μονοκατοικίες, ολόκληρες πολυκατοικίες, αλλά και μεμονωμένα διαμερίσματα μπορούν να κάνουν ενεργειακό… λίφτινγκ, ώστε να «θωρακιστούν» απ’ το κρύο του χειμώνα και τους καύσωνες του καλοκαιριού, να θερμαίνονται πιο οικονομικά, αλλά και να μειώσουν το κόστος για το ζεστό νερό που χρησιμοποιούν.

 

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης. Ενδεικτικά, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης μπορεί να γίνει για παράδειγμα με κλιματιστικά μηχανήματα (καθώς επιχορηγείται η αγορά και η εγκατάσταση έως και 3 κλιματιστικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης ανά ωφελούμενο), ενώ στο πλαίσιο της αναβάθμισης του συστήματος ζεστού νερού χρήσης προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιχορήγηση για την προμήθεια και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα .

 

Η αλήθεια είναι πως το «Εξοικονομώ» ξεκίνησε με το… αριστερό, αφού η ημερομηνία για την έναρξη υποβολής αιτήσεων (που θα γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr) μετατέθηκε, σε πρώτη φάση, απ’ τις 28 Φεβρουαρίου στις 8 Μαρτίου και, στη συνέχεια, 3 ημέρες αργότερα. Ωστόσο, στην επίσημη «πρεμιέρα» λειτουργίας του στις 12 Μαρτίου, το πληροφοριακό σύστημα κατέρρευσε, με συνέπεια να μετατεθεί ξανά η ενεργοποίησή του.

 

Έναρξη και λήξη της υποβολής αιτήσεων ανά γεωγραφική περιφέρεια

 

Αυτή τη φορά, πάντως, το σύστημα θ’ «ανοίξει» σε τρεις διαδοχικές φάσεις, ανά γεωγραφικές περιφέρειες, ώστε να εξασφαλισθεί πως η χρήση του θ’ αυξάνεται προοδευτικά, για να μην προκύψουν ανάλογα προβλήματα. Έτσι, η έναρξη επαναλειτουργίας του έχει προγραμματισθεί με την παρακάτω σειρά:

  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

 

Επίσης, ανά γεωγραφική περιφέρεια θα «κλείνει» η πλατφόρμα, αφού θα σταματά να δέχεται αιτήσεις μόλις εξαντληθούν τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν σ’ αυτή μέσω του προγράμματος. Ο λόγος είναι πως μ’ αυτό τον τρόπο θ’ αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιοι ιδιοκτήτες που θα γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, να μην καταφέρουν –τελικά- ν’ αναβαθμίσουν το ακίνητό τους, επειδή στο μεταξύ θα έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός κι επομένως δεν θα μπορεί να καλυφθεί η επιχορήγησή τους.

 

Βασικά στοιχεία του προγράμματος

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο «Εξοικονομώ» έχουν φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν νόμιμα ακίνητα και τα οποία χρησιμοποιούν ως μόνιμη κατοικία. Το ποσοστό επιχορήγησης εξαρτάται απ’ το ατομικό, ή οικογενειακό εισόδημα. Γι’ αυτό το σκοπό, προβλέπονται 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ έχουν προστεθεί και κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το «πλαφόν» για το ποσοστό επιδότησης είναι το 70%.

 

Απ’ την άλλη πλευρά, ο μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων έχει ορισθεί στα 25.000 ευρώ και εξαρτάται από τη συνολική ωφέλιμη επιφάνεια (τετ. μέτρα) κάθε ακινήτου. Όσον αφορά το μέρος που δεν θα καλύπτεται απ’ την επιδότηση, κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε να λάβει τραπεζικό δάνειο, είτε να το καλύψει με δικά του χρήματα.

 

Τι πρέπει να κάνω;

Το μόνο που σου μένει είναι να μάθεις αν είσαι δικαιούχος.

Κάνε κλκ ΕΔΩ και δες αν δικαιούσαι συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη