Enabot EBO AIR & SE IP camera

by Aggeliki Tsoukana

Κάποτε είχαμε σταθερές κάμερες IP για την παρακολούθηση ενός χώρου. Μετά σε αυτές προστέθηκε κίνηση σε έναν (οριζόντιο) ή δύο (οριζόντιο και κάθετο) άξονες για καλύτερη παρακολούθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Όμως τα σύγχρονα σπίτια έχουν περισσότερες και πιο σύνθετες απαιτήσεις στην παρακολούθηση των χώρων τους.

Συνήθως οι χώροι που πρέπει να εποπτευθούν είναι περισσότεροι από ένας, ενώ στους χώρους αυτούς υπάρχουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι ή κατοικίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό όπως το EBO της ENABOT που έχει τη δυνατότητα -μεταξύ άλλων- να περιπολεί και να κρατά συντροφιά σε οποιονδήποτε βρίσκεται στο σπίτι.

Η ENABOT ήρθε στη χώρα μας μέσα από τα ράφια του Κωτσόβολου, με δύο μοντέλα: το EBO SE και το πιο εξελιγμένο EBO AIR. Τα δύο μοντέλα μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, με το EBO AIR να ενσωματώνει ακόμα περισσότερα, ωστόσο και τα δύο μπορούν να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία, σε μια κατηγορία προϊόντων που δεν είχαμε δει σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια. Μέχρι που ήρθαν τα EBO…

 

Τι είναι τα EBO

Τα ΕΒΟ συνδυάζουν την κίνηση ενός ρομπότ με τις λειτουργίες παρακολούθησης μιας κάμερας IP. Έχουν σφαιρικό σχήμα στο μέγεθος μιας μικρής μπάλας και μπορούν να κινούνται στον χώρο χάρη στις μικρές ελαστικές ερπύστριες που διαθέτουν. Τα EBO έχουν και κάτι από… ρομποτικές σκούπες καθώς όταν τελειώνει η μπαταρία τους επιστρέφουν αυτόματα στη βάση τους για να φορτιστούν.

Εκτός από τις έξυπνες αυτόματες λειτουργίες που θα δούμε στη συνέχεια, έχεις τη δυνατότητα να οδηγήσεις το EBO σου από απόσταση, από το κινητό σου, μέσω του EBO app. Έτσι, με πολύ εύκολο τρόπο μπορείς να στείλεις το EBO από δωμάτιο σε δωμάτιο και να ελέγξεις ότι όλα είναι καλά όταν λείπεις. Μάλιστα, μπορούν να έχουν λογαριασμό περισσότερα μέλη της οικογένειας από ένα, με ένα λογαριασμό να έχει οριστεί ως κύριος.

 

 

Βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Τα EBO διαθέτουν μια κάμερα 1080p ώστε να μπορείς να παρακολουθείς τον χώρο σου και να μιλάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα βλέποντας τα πάντα καθαρά, ακόμα και στο σκοτάδι μέσω της νυχτερινής όρασης με υπέρυθρες. Είτε αυτόματα, είτε με το δικό σου κλικ, η κάμερα αυτή μπορεί να καταγράψει φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ευκρίνειας και να δείξεις σε όλους στο Instagram τι κάνει η γάτα σου όταν λείπεις από το σπίτι.

Και αν η γάτα σου είναι λίγο νευρική λόγω της απουσίας σου, μπορείς να της μιλήσεις μέσω του app και να την ηρεμήσεις αφού το EBO διαθέτει ηχείο και δυνατότητα για αμφίδρομη φωνή, δηλαδή και ακούς και σε ακούνε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μιλήσεις και να κρατήσεις συντροφιά σε ένα μικρό παιδί ή σε έναν ηλικιωμένο.

Η σύνδεση του EBO στο οικιακό δίκτυο γίνεται μέσω Wi-Fi 2,4 ή 5GHz, ενώ για την αποθήκευση των φωτογραφιών και των βίντεο χρησιμοποιείται μια εξωτερική κάρτα 16GB, την οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάρτες έως 256GB για ακόμα περισσότερο υλικό. Εννοείται ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται στην κάρτα σε κυλιόμενη βάση, με το νέο περιεχόμενο να αντικαθιστά αυτόματα το παλιό.

 

Η παρακολούθηση χώρου έγινε εξυπνότερη

Στην πιο απλή λειτουργία παρακολούθησης, το EBO «κάθεται» στη βάση του και εποπτεύει τον χώρο τον οποίο «βλέπει» καταγράφοντας βίντεο. Με τη δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης που διαθέτει, η καταγραφή βίντεο θα ξεκινήσει αν το ΕΒΟ αντιληφθεί κάτι, ενώ θα σου στείλει και ενημέρωση στο app για να δεις τι συμβαίνει.

Πέρα από τη σταθερή παρακολούθηση, όπως αναφέραμε, μπορείς μέσα από το app να «οδηγήσεις» το EBO και να παρακολουθήσεις όλους τους χώρους του σπιτιού σου. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να ορίσεις κάποια ώρα που το EBO θα ξεκινήσει αυτόματα από τη βάση του και θα κάνει μια περιπολία στον χώρο για να «δει» αν όλα είναι εντάξει. Τι άλλο θέλεις;

 

 

EBO AIR: Για όσους θέλουν ακόμα περισσότερα!

Αν αναρωτιέσαι τι άλλο  θα μπορούσε να κάνει αυτή η μικρή μπάλα, δεν έχεις παρά να συνεχίσεις την ανάγνωση. Αφού είδαμε τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που διαθέτουν και τα δύο EBO, στη συνέχεια θα δούμε μερικά ακόμα έξυπνα στοιχεία που διαθέτει μόνο το EBO AIR.

To EBO AIR διαθέτει μια επιπλέον λειτουργία παρακολούθησης ΑΙ που του επιτρέπει να ακολουθήσει έναν άνθρωπο ή ένα κατοικίδιο που βρίσκεται στον χώρο του αυτόματα. Το μόνο που θέλει, όντας εξαιρετικά φιλικό, είναι ένα απλό άγγιγμα και αμέσως το EBO θα ακολουθήσει τα βήματα του στόχου του. Πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, το EBO μπορεί να επεξεργαστεί αυτόματα δύο βίντεο που τράβηξε κατά τη βόλτα του και να τα μοιράζεται μαζί σου.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα συναντήσεις στο EBO AIR είναι η στόχευση με υπέρυθρο laser που διαθέτει. Το χαρακτηριστικό αυτό θα προσφέρει σε σένα κάποιες στιγμές γέλιου και στη γάτα σου κάποιες στιγμές παιχνιδιού καθώς θα προσπαθεί να πιάσει την κόκκινη κουκίδα στον τοίχο. Αν έχεις γάτα, τότε σίγουρα γνωρίζεις που μπορούν να φτάσουν για αυτή την κόκκινη τελεία…

Πιο χρήσιμο ωστόσο χαρακτηριστικό του EBO AIR είναι η δυνατότητά του να ανιχνεύει κάποιο κενό μπροστά του και να αποφεύγει την πτώση, κάτι που μπορεί να φανεί σωτήριο αν αναλογιστείς ότι το AIR τρέχει με ταχύτητα 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από αυτή του EBO SE που κυκλοφορεί με 0,6 μ/δ.

Μπορείς να δεις ακόμη