Εναλλακτικές χρήσεις του τσαγιού που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σου

by K Admin

 

Η κατανάλωση του ροφήματος του τσαγιού είναι δημοφιλής τόσο για την απόλαυση που προσφέρει, όσο και για τα οφέλη του στην υγεία. Το τσάι είναι το δεύτερο ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο, μετά το νερό και αποτελεί πηγή χρήσιμων φυτικών θρεπτικών συστατικών. Εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες ως ρόφημα, το τσάι έχει κι άλλες χρήσεις στην καθημερινότητά μας.

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται δεν πρέπει να πετάς τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Το φακελάκι του τσαγιού, που τόσο απερίσκεπτα και μηχανικά πετάς στο καλάθι των σκουπιδιών, όταν φυσικά βγάλει όλα τα αρώματά του, μπορεί να ενυδατώσει το σώμα σου, να διώξει τις άσχημες μυρωδιές, να σε απαλλάξει από τσιμπήματα εντόμων, ακόμα και να «γιατρέψει» τα φυτά σου. Και αυτοί είναι μόνο μερικοί τρόποι για να αξιοποιήσεις τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Γι’ αυτό ας δούμε πόσα πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις με αυτά.

 

Πρόσθεσε γεύση και άρωμα σε ζυμαρικά και σιτηρά

Αφού παρασκευάσεις το τσάι σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξανά το φακελάκι τσαγιού και σε άλλα τρόφιμα. Κρέμασε τα σακουλάκια σε μια κατσαρόλα με νερό ενώ βράζεις για να δώσεις γεύση στο νερό, αφαίρεσε τα φακελάκια, πρόσθεσε τα ζυμαρικά, το ρύζι ή άλλα σιτηρά. Και αν χρειάζεσαι μερικές νόστιμες ιδέες για να ξεκινήσεις, δοκίμασε τσάι γιασεμί ή χαμομήλι με ρύζι, πράσινο τσάι με ζυμαρικά, τσάι ή τσάι μπαχαρικών με πλιγούρι βρώμης.

 

Δώσε ενέργεια και ζωντάνια στα φυτά σου

Άνοιξε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και πασπάλισε τα φύλλα γύρω από τη βάση των φυτών σου για να λιπάνεις το χώμα. Το τσάι περιέχει μικρή ποσότητα αζώτου, που λειτουργεί ως φυσικό λίπασμα. Όταν ποτίζεις τα φυτά σου, τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται από το τσάι στο χώμα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού στο κομπόστ σου για την ενίσχυση των θρεπτικών συστατικών. Απλά θυμήσου να αφαιρέσεις το μεταλλικό συρραπτικό εάν πρόκειται για τέτοιου είδους φακελάκια τσαγιού.

 

Εξουδετέρωσε τις οσμές στο σπίτι

Το τσάι αφήνει ένα πολύ όμορφο άρωμα στο χώρο και απορροφά τις άσχημες μυρωδιές χωρίς να τις καλύπτει. Τοποθέτησε μερικά φακελάκια τσαγιού στο ψυγείο, για να απαλλαγείς από τις μυρωδιές των τροφίμων ή ρίξε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια στο κάτω μέρος των κάδων απορριμμάτων σου για να εξουδετερώσεις τις άσχημες μυρωδιές πριν διαφύγουν στην κουζίνα σου. Βάλε μερικά φακελάκια τσαγιού με άρωμα κανέλας ή μέντας στα συρτάρια και τις ντουλάπες για να μοσχομυρίζουν. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις αρωματικό αποσμητικό χώρου, τοποθετώντας σε ένα μπουκάλι νερό σακουλάκια τσαγιού. Πρόσθεσε τα αγαπημένα σου αιθέρια έλαια και απόλαυσε νέες μυρωδιές. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα, αλλά οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

 

Απομάκρυνε οικιακά παράσιτα

Τα ποντίκια δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τη μυρωδιά του τσαγιού. Τοποθέτησε χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού στα ντουλάπια, στην αποθήκη και σε όλα τα σημεία από τα οποία μπορούν να εισέλθουν αυτά τα παράσιτα. Για πρόσθετη προστασία, δοκίμασε να «ενισχύσεις» τα φακελάκια με αιθέριο έλαιο μέντας. Όχι μόνο θα αποτρέψει τα ενοχλητικά τρωκτικά, θα απομακρύνει επίσης και άλλα οικιακά παράσιτα όπως αράχνες και μυρμήγκια, ενώ παράλληλα «φρεσκάρει» την μυρωδιά του σπιτιού.

 

Αφαίρεσε τη σκουριά από μεταλλικά σκεύη και εργαλεία

Βράσε αρκετά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε μια κατσαρόλα, άφησέ το να κρυώσει, ρίξε το σε μια λεκάνη και βύθισε μέσα τα σκουριασμένα εργαλεία. Άφησέ τα στο υγρό για περίπου 1 ώρα και σκούπισέ τα με ένα πανί. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησε μαύρο τσάι.

 

Απομάκρυνε λίπη και δύσκολες βρωμιές από σκεύη μαγειρικής

Βύθισε σε ζεστό νερό τη βρώμικη κατσαρόλα ή τηγάνι και ρίξε μέσα μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Άφησε το βρώμικο σκεύος να μουλιάσει όλο το βράδυ και θα εξαφανιστούν αμέσως τα ξεραμένα λίπη και οι βρωμιές χωρίς την εφαρμογή σκληρών χημικών ουσιών.

 

 

Αποσμητική φροντίδα χεριών

Μετά το χειρισμό τροφίμων όπως σκόρδο, κρεμμύδι και ψάρι, χρησιμοποίησε τα φακελάκια τσαγιού για να καθαρίσεις τα χέρια σου και να αφαιρέσεις τις άσχημες μυρωδιές.

 

Απολαυστικό ποδόλουτρο

Πρόσθεσε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε λεκάνη με ζεστό νερό και βούτηξε μέσα τα πόδια σου για να εξουδετερωθούν οι άσχημες οσμές, να μαλακώσουν οι κάλοι και να ενυδατωθεί το δέρμα.

 

Φρόντισε την επιδερμίδα σου

Επειδή τα φύλλα τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, το μπάνιο σε ζεστό νερό με μερικά φακελάκια τσαγιού είναι ιδανικό για την επιδερμίδα σου. Μπορείς, είτε να τα κρεμάσεις πάνω από τη βρύση και να αφήσεις το νερό να τρέξει μέσα από αυτά καθώς γεμίζεις τη μπανιέρα, είτε να τα ρίξεις απευθείας στο νερό για να δημιουργήσεις ένα αναζωογονητικό λουτρό τσαγιού. Χρησιμοποίησε αρωματικό τσάι όπως γιασεμί για μια εμπειρία αρωματοθεραπείας ή δοκίμασε φακελάκια χαμομηλιού για να χαλαρώσεις όλο το σώμα σου ενώ κάνεις μπάνιο.

 

Ανακούφισε το ερεθισμένο δέρμα σου

Τα δροσερά, υγρά φακελάκια τσαγιού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταπραΰνεις φυσικά το ερεθισμένο δέρμα. Τοποθέτησέ τα πάνω από ταλαιπωρημένα, κουρασμένα μάτια για να ανακουφιστούν πιο γρήγορα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τσάι συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και των αποχρωματισμών στην περιοχή, ενώ αν ανησυχείς για τη «γερασμένη» όψη των ματιών σου επιλέξτε το χαμομήλι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Κάνε ελαφρύ μασάζ πάνω από ηλιακά εγκαύματα για να ανακουφιστεί το δέρμα και να ελαττωθεί η φλεγμονή. Τοποθέτησέ τα σε μώλωπες για να ανακούφιση και γρήγορη επούλωση. Αν σε τσιμπάνε συχνά τα κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φακελάκια τσαγιού ως κομπρέσα. Τοποθέτησε το χρησιμοποιημένο φακελάκι πάνω στο τσίμπημα για να ελαττώσεις τη φλεγμονή.

Τέλος, εάν μετά το ντεμακιγιάζ το πρόσωπό σου γεμίζει συχνά με κοκκινίλες τότε μπορείς απλά να γεμίσεις ένα πλαστικό μπουκαλάκι με αντλία σπρέι με πράσινο ή μαύρο τσάι και να ψεκάσεις με αυτό το πρόσωπο σου.

 

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη δυσοσμία του στόματος

Χρησιμοποίησε δύο φακελάκια τσαγιού για να φτιάξεις ένα φυσικό στοματικό διάλυμα που αντιμετωπίζει τη δυσοσμία της αναπνοής. Απλά, κάνε πλύσεις με μια γενναιόδωρη ποσότητα από αρωματικό τσάι για δροσερή, φρέσκια αναπνοή. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησε τσάι μέντα ή και πράσινο τσάι.

 

Αναζωογόνησε τα μαλλιά σου

Ανακάτεψε λίγο φρέσκο τσάι με τα χρησιμοποιημένα φακελάκια και χρησιμοποίησέ το μετά το λούσιμο ως conditioner. Απλά ρίξε το στα μαλλιά σου και άφησε το να δράσει για 10-15 λεπτά. Έπειτα μπορείς να τα ξεπλύνεις. Αν θέλεις να μακρύνουν τα μαλλιά σου πιο γρήγορα βάλε τους πράσινο τσάι ενώ αν θέλεις να τους δώσεις έξτρα λάμψη, βάλε τους μαύρο τσάι.

 

Ανανέωσε όλες τις ξύλινες επιφάνειες στο σπίτι

Ξύλινα πατώματα και έπιπλα χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα και ο καλύτερος και υγιεινότερος τρόπος, είναι να βράσεις 8-10 φακελάκια τσαγιού, να τα τοποθετήσεις σε έναν κουβά με νερό και έπειτα να σφουγγαρίσεις το πάτωμά ή να γυαλίσεις τις επιφάνειες των επίπλων με ένα μαλακό πανί.

 

Καθάρισε όλες τις γυάλινες επιφάνειες στο σπίτι

Βράσε ξανά τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, ρίξε το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ και ψέκασε σε παράθυρα, καθρέφτες, και άλλες γυάλινες επιφάνειες για να απομακρύνεις βρωμιές, δαχτυλιές, και άλλους ρύπους. Χρησιμοποίησε ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι για να ελαχιστοποιήσεις τα σημάδια και τα σωματίδια σκόνης.\

 

Τσάι για να προστατέψεις το χρώμα του παλιού σου τζιν

Αν θέλεις να προστατέψεις το χρώμα ενός παλιού μαύρου αγαπημένου τζιν, δεν έχεις παρά να το βουτήξεις σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, ρίξε σε αυτήν ένα φακελάκι τσάι και άφησε το ρούχο να μουλιάσει σε αυτό το διάλυμα για 45 λεπτά. Τέλος, στύψε καλά το τζιν σου και άπλωσε το να στεγνώσει χωρίς να το ξεπλύνεις καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αποτρέψεις το ξεθώριασμα του παλιού τζιν σου, αλλά θα δεις το χρώμα του να ξαναζωντανεύει!

 

Δώσε vintage όψη σε λευκό χαρτί

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις απλές λευκές κόλλες να δείχνουν σαν πολυκαιρισμένο παλιό χαρτί. Μια από τις πιο κλασικές τεχνικές είναι με τσάι. Βράσε νερό σε κατσαρολάκι ή μπρίκι, βούτηξε 2-3 φακελάκια τσαγιού και άφησε τα για 10-15 λεπτά. Άδειασε το τσάι σε ένα βαθύ ταψάκι, βούτηξε μια κόλλα και βρέξε καλά και από τις δύο πλευρές. Το μαύρο τσάι δίνει ένα ωραίο κιτρίνισμα στο χαρτί, κάνοντας το να μοιάζει με περγαμηνή. Ανάλογα το πόσο ζεστό θα είναι το τσάι και πόση ώρα θα το αφήσεις μπορεί να γίνει ελαφρά κίτρινο έως καφετί.

Κάτι άλλο που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος που θα στεγνώσεις το χαρτί σου. Αφού μουλιάσει καλά το βγάζεις από το τσάι και το απλώνεις σε ρηχό ταψάκι όπου το αφήνεις όλο το βράδυ, ίσως χρειαστεί και περισσότερο, για να στεγνώσει. Μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία στεγνώνοντας το με ένα σεσουάρ. Αν όμως το αφήσεις να στεγνώσει μόνο του θα δημιουργηθεί πολύ ωραίο εφέ παλαίωσης στις άκρες.

 

Ανανέωσε τα παλιά σου ρούχα

Αν θέλεις να δώσεις ένα διαφορετικό στυλ στο τζιν ή στο μπλουζάκι σου, ετοίμασε ένα λίτρο με ζεστό νερό στο οποίο θα έχεις ρίξει 6-8 φακελάκια μαύρο τσάι και άφησε το ρούχο να μουλιάσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια βρέξε το ύφασμα με κρύο νερό και άφησε το να μουλιάσει και πάλι μέσα στο τσάι για 10 λεπτά. Άπλωσε το και περίμενε να στεγνώσει. Αν το χρώμα δεν είναι αρκετά σκούρο, επανέλαβε τη διαδικασία. Για να διατηρηθεί η βαφή, άφησε το ρούχο για 15 λεπτά σε ένα διάλυμα από 2 λίτρα ξίδι, 1 λίτρο νερό και 2 κουταλάκια ψιλό αλάτι.

 

Με όλες αυτές τις υπέροχες ιδέες για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, πιθανότατα να θέλεις να φυλάξεις μερικά μέχρι να τα χρειαστείς. Σημείωσε μόνο ότι τα υγρά φακελάκια τσαγιού μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 μέρα το πολύ. Διαφορετικά, καλό είναι να τα βάλεις στην κατάψυξη για να αποφύγεις την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Απλά θυμήσου ότι όλα τα φυσικά τρόφιμα – όπως είναι και το τσάι – αλλοιώνονται μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν διατηρούνται στο ψυγείο. Σε περίπτωση αμφιβολίας – για το αν έχει χαλάσει ή όχι – χρησιμοποίησε τη μύτη σου. Εάν τα φακελάκια τσαγιού μυρίζουν παράξενα όταν τα βγάζεις από το ψυγείο, ίσως είναι προτιμότερο να τα πετάξεις και να χρησιμοποιήσεις συσκευασμένα για να είσαι πιο σίγουρος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη