Ενίσχυσε τον ήχο της τηλεόρασής σου

 

Η τηλεόραση αποτελεί πλέον το επίκεντρο πολλών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και βασική πηγή ήχου, είτε αυτός προέρχεται από τηλεοπτικό σταθμό, είτε από κάποιο μουσικό αρχείο, ή streaming video από υπηρεσίες όπως το YouTube και το Netflix. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι σύγχρονες τηλεοράσεις γίνονται ολοένα και πιο λεπτές, ο χώρος για τα ηχεία στο εσωτερικό τους έχει συρρικνωθεί αρκετά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερα ενσωματωμένα ηχεία και στις περισσότερες περιπτώσεις, χαμηλότερη ποιότητα ήχου. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές λύσεις για να ενισχύσεις τον ήχο της τηλεόρασής σου και να βελτιώσεις τη συνολική εμπειρία. Μένει μονάχα να επιλέξεις αυτή που σε εξυπηρετεί περισσότερο.

 

Home Cinema

Είτε είσαι σινεφίλ, είτε σου αρέσει να παρακολουθείς αθλητικά γεγονότα ή παίζεις video games, τα ολοκληρωμένα συστήματα home cinema αποτελούν κορυφαία λύση για μια καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία στο σαλόνι σου. Παρέχουν κορυφαία ποιότητα ήχου, καθαρότερες φωνές και διάλογοι με κρυστάλλινο ήχο, και ρεαλιστικά εφέ πολυκάναλου – περιφερειακού ήχου (surround). Έτσι, αισθάνεσαι πλήρως βυθισμένος σε μια ταινία.

Επιπρόσθετα, με σαφείς οδηγίες χρήσης και λειτουργίες αυτόματης ρύθμισης, τα σύγχρονα συστήματα home cinema αναλαμβάνουν το -μέχρι και πριν μερικά χρόνια- δύσκολο έργο της ρύθμισης της στάθμης των ηχείων και τους χρόνους καθυστέρησης που ταιριάζουν στον χώρο σου. Επιπλέον, εάν τα πολλά καλώδια στον χώρο είναι σημαντικό ζήτημα για σένα, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός συστήματος με ασύρματα ηχεία. Μόλις εγκατασταθεί, ο προσωπικός σου οικιακός κινηματογράφος είναι έτοιμος να σου προσφέρει την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία ακρόασης στο σπίτι. Μάλιστα, τα set home cinema περιέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να «στήσεις» ένα κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, μία πρόταση όπως το LG LHB625M Set Home Cinema, περιλαμβάνει τον ενισχυτή, τα ηχεία, και Blu-ray player.

Μπορείς πάντα να αγοράσεις τα εξαρτήματα ενός συστήματος home cinema ξεχωριστά, δηλαδή ενισχυτή, ηχεία, υπογούφερ και συσκευή αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray. Η αγορά ξεχωριστών εξαρτημάτων είναι, ωστόσο, πιο ακριβή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολη η εγκατάσταση και η ρύθμιση για βέλτιστη ποιότητα. Αντίθετα, τα «έτοιμα» set home cinema στοχεύουν στη μέγιστη συμβατότητα και συνεργασία με άλλες συσκευές στο οικιακό σου σύστημα home theater, ώστε τίποτα να μην εμποδίζει την ακουστική απόλαυση.

 

Διάταξη ηχείων

Τα Home Cinema διατίθενται σε διάφορες διατάξεις, ξεκινώντας από τη βασική 2.1, και φτάνοντας μέχρι 7.1. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν πόσα ηχεία και υπογούφερ διαθέτει κάθε σύστημα. Για παράδειγμα, ένα σύστημα 5.1 περιλαμβάνει 5 ηχεία και 1 υπογούφερ. Βέβαια, η επιλογή του κατάλληλου τύπου home cinema, έχει άμεση σχέση με τα χρήματα που θα αποφασίσεις να επενδύσεις και με τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα ηχεία ενός συστήματος Home Cinema θα πρέπει να είναι τοποθετημένα συμμετρικά μέσα στο δωμάτιο. Το πιο ιδανικό είναι να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο: τα μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά) πρέπει να αποτελούν τις δύο γωνίες ενός ισοσκελούς τριγώνου, ενώ το σημείο ακρόασης θα πρέπει να είναι η τρίτη γωνία. Τα μπροστινά ηχεία ή τα πίσω και κεντρικά ηχεία surround θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο ύψος με το κεφάλι του ακροατή όταν βρίσκεται καθισμένος. Εάν το μπροστινό ηχείο είναι τοποθετημένο κεντρικά και πάνω από την τηλεόραση, θα πρέπει να γέρνει ελαφρώς προς τα κάτω, έτσι ώστε να κατευθύνεται προς το κεφάλι του ακροατή. Τα μπροστινά ηχεία που τοποθετούνται στις γωνίες του δωματίου (αριστερά και δεξιά), μπορείς να τα γύρεις προς το σημείο ακρόασης για ακόμη καλύτερη διάχυση ήχου.

Τα πίσω ηχεία, ωστόσο, θα πρέπει να τοποθετούνται μερικά εκατοστά πάνω από το κεφάλι του ακροατή και θα πρέπει πάντα να κατευθύνονται στο σημείο ακρόασης. Όσον αφορά στο subwoofer, το ιδανικό σημείο τοποθέτησης του είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο ακρόασης.

Η διάταξη των επίπλων και οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου. Τα λεία τοιχώματα, η οροφή και το δάπεδο αντανακλούν τον ήχο, ενώ τα χαλιά, κουρτίνες και ταπετσαρίες απορροφούν ή αμβλύνουν τον ήχο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ των ανακλαστικών και απορροφητικών επιφανειών. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο που απορροφά πάρα πολύ ήχο, θα έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικά βουβό εφέ. Το σχήμα και ο όγκος του δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον ήχο. Για τον λόγο αυτό μη διστάσεις να μετακινήσεις τα ηχεία σου αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τον ήχο.

 

Συνδεσιμότητα

Η τακτοποίηση των καλωδίων έχει να κάνει περισσότερο με το αισθητικό κομμάτι. Τα συστήματα Home Cinema χρειάζονται αρκετά καλώδια και είναι άκρως απαραίτητο να είναι συμμαζεμένα. Εάν ο χώρος που θα τοποθετήσεις το νέο σου Home Cinema δεν διαθέτει εγκατεστημένη καλωδίωση για να υποστηρίξει ένα τέτοιο σύστημα, υπάρχουν άλλες λύσεις (που θα σε βοηθήσουν να τακτοποιήσεις τα καλώδια). Έτσι λοιπόν, εάν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους τοίχους, χρησιμοποίησε κανάλια ή χρωματιστά καλώδια για να ταιριάζουν με τα χρώματα του δωματίου.

Μπορείς ωστόσο να απαλλαγείς από τα καλώδια των ηχείων, επιλέγοντας ένα σύστημα home cinema με ασύρματα πίσω ηχεία. Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούν έναν ραδιοπομπό έτσι ώστε τα πίσω ηχεία να μπορούν να λαμβάνουν ήχο από τον ενισχυτή, παρόλο που εξακολουθούν να χρειάζονται σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος για τροφοδοσία. Πιο προηγμένα μοντέλα, όπως το Sony BDVE2100 Set Home Cinema, παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία, αφού σου επιτρέπουν να συνδέεις εύκολα ένα smartphone, ένα φορητό υπολογιστή, ένα tablet ή να συνδέεσαι απευθείας στο Internet, χωρίς την ακαταστασία των καλωδίων. Μπορείς επίσης να απολαύσεις μουσική από το smartphone ή το tablet σου με δυνατότητα NFC και Bluetooth, με ένα άγγιγμα στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, μπορείς ακόμα και να μεταδώσεις μουσική από υπολογιστή, iPhone, iPad ή iPod μέσω Bluetooth.

 

 

Soundbar

Το Soundbar είναι μία λεπτή, μακρόστενη συσκευή ήχου που ενσωματώνει πολλά μεμονωμένα ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη (δίπλα-δίπλα), όπου ο στερεοφωνικός ήχος κατανέμεται μεταξύ δύο καναλιών, ένα προς το αριστερό, το άλλο προς το δεξιό. Ανάλογα το μοντέλο, μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο πάνω ή κάτω από την τηλεόραση ή σε έπιπλο τηλεόρασης. Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται συνήθως ασύρματα μέσω Bluetooth ή ενσύρματα μέσω ενός μόνο καλωδίου, ώστε να μην «μπλέκεσαι» με πολλά καλώδια. Γι’ αυτό και τα soundbars αποτελούν εξαιρετική επιλογή αν έχεις περιορισμένο χώρο. Τα soundbars δημιουργούν ήχο virtual surround χρησιμοποιώντας μια έξυπνη τεχνολογία δονήσεων για να δίνεται η αίσθηση του πολυκάναλου ήχου, έτσι ώστε να νιώθεις ότι το δωμάτιο περιβάλλεται από ηχεία – αυτή η τεχνολογία ονομάζεται «virtual surround».

Επίσης, μπορεί ένα soundbar να αρκεί για να απολαμβάνεις κρυστάλλινο ήχο, αλλά αν θέλεις να ακούς βαθιά μπάσα και άλλες χαμηλές συχνότητες όπως τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ, επίλεξε ένα μοντέλο με ξεχωριστό υπογούφερ. Σε αυτή την περίπτωση, προτίμησε ένα μοντέλο με ασύρματη σύνδεση. Έτσι δε θα χρειαστεί να συνδεθεί καλώδιο πίσω από το Soundbar (για το υπογούφερ). Με ένα soundbar μπορείς να δημιουργήσεις ένα ικανοποιητικό σύστημα ήχου χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη