Τα μυστικά του μαγειρέματος στον ατμό

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Δεν είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος προετοιμασίας φαγητού, ωστόσο τα οφέλη της μαγειρικής στον ατμό είναι πολλά από όποια πλευρά και αν το δούμε, ιδιαίτερα αν ακολουθούμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους ή λόγω υγείας.

Κατ’ αρχάς είναι ένας πολύ γρήγορος κι ασφαλής τρόπος, άκρως υγιεινός αφού βοηθά τις πρώτες ύλες να κρατούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και τη φυσική νοστιμιά τους κι επιπλέον πολύ οικονομικός αφού απαιτεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται πως τα μαγειρεμένα στον ατμό φαγητά είναι άνοστα, ωστόσο κι αυτό διορθώνεται. Φτάνει να γνωρίζουμε τα μυστικά του:

 

 

1. Στον ατμό δεν μαγειρεύουμε μόνο λαχανικά

Επίσης, μαγειρεύουμε χόρτα, κάποια φρούτα, ρύζι, ψάρια, γαρίδες, οστρακοειδή, φιλέτα κρεατικών όπως κοτόπουλου, γαλοπούλας, μοσχαρίσια και χοιρινά, μπιφτέκια, ψωμάκια κλπ.

 

2. Με τον ατμό έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του μαγειρέματος

Ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή και με τη χρήση του χρονοδιακόπτη μαγειρεύουμε το φαγητό ακριβώς όση ώρα χρειάζεται, ενώ δεν κινδυνεύουμε να το παραβράσουμε ή να το κάψουμε.

 

3. Μπορούμε να μαγειρέψουμε παράλληλα το κυρίως γεύμα και την γαρνιτούρα του

Με τη χρήση των ειδικών καλαθιών που διαθέτουν οι σύγχρονοι ατμομάγειρες μπορούμε να μαγειρέψουμε παράλληλα το ψάρι με τα λαχανικά και το ρύζι.

 

4. Η σωστή προετοιμασία υλικών είναι πολύ σημαντική

Βάζουμε στο ειδικό καλάθι τα υλικά μας τεμαχισμένα σε όμοιου μεγέθους κομμάτια, ώστε να έχουμε ταυτόχρονο μαγείρεμα.

 

 

5. Τηρούμε τους χρόνους μαγειρέματος

Ο απαιτούμενος χρόνος μαγειρέματος διαφέρει από υλικό σε υλικό και από το αν το θέλουμε ολόκληρο ή τεμαχισμένο. Αρχικά τηρούμε τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος από τον κατασκευαστή και αν δεν μας ικανοποιούν, τους προσαρμόζουμε στο γούστο μας αυξομειώνοντας τους.

 

6. Δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα το καπάκι του σκεύους

Πέραν του ότι διατρέχουμε κίνδυνο εγκαύματος από την απελευθέρωση του ατμού, ρίχνουμε και τη θερμοκρασία του ατμομάγειρα με αποτέλεσμα να αυξάνουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

 

7. Μπορούμε να νοστιμίσουμε το φαγητό αρωματίζοντας τον ατμό

Δημιουργούμε αρωματικό ατμό αντικαθιστώντας ή συμπληρώνοντας το νερό που απαιτεί η συσκευή με κάποιο ζωμό, κρασί ή μπύρα και προσθέτοντας φρέσκα ή ξερά μυρωδικά και μπαχαρικά όπως θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, τζίντζερ, μπαχάρι, γλυκάνισο, φλούδες εσπεριδοειδών, σκόρδο κλπ.

 

8. Συνοδεύουμε το φαγητό με εύγεστες κι ελαφρές σάλτσες

Ένα λαδολέμονο με λίγο μέλι και μουστάρδα, μια σάλτσα με γιαούρτι και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, μια σάλτσα ωμής ντομάτας με ξυσμένη ντομάτα ανακατεμένης με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.

 

Μπορείς να δεις ακόμη