Επιλέγεις ψυγείο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

by Aggeliki Tsoukana

Η επιλογή ενός ψυγείου δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που πρέπει να λάβεις υπόψη σου ανάλογα με τις ανάγκες σου, καθώς αποτελεί μια μακρόχρονη επένδυση, και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά δαπανηρή.

Τα στοιχεία που πρέπει να έχει το ψυγείο που προτίθεσαι να αγοράσεις έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χωρητικότητα, την ενεργειακή απόδοση, το στιλ του αλλά και κάποια έξτρα χαρακτηριστικά που θα διευκολύνουν τη ζωή σου.

Ο Κωτσόβολος σου παρέχει έναν αναλυτικό οδηγό που θα σε βοηθήσει να κάνεις την κατάλληλη επιλογή.

 

 

Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα αφορά στον διαθέσιμο χώρο μιας τέτοιας συσκευής, τον οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την ορθή συντήρηση των τροφίμων. Σε όρους χωρητικότητας, πρέπει να γνωρίζεις τον “χρυσό κανόνα” του +50 με +100. Δηλαδή, για νοικοκυριό ενός ατόμου ένα ψυγείο κοντά στα 100lt είναι υπέρ-αρκετό. Από εκεί και πέρα, για κάθε άτομο που προστίθεται, προσθέτεις 50lt με 100lt.

 

Έτσι έχουμε:

Νοικοκυριό, 1 άτομο: 100 λίτρα

Νοικοκυριό με 2 άτομα: 150-200 λίτρα

Νοικοκυριό με 3-4 άτομα: 200 – 400 λίτρα

Νοικοκυριό με 5 άτομα ή περισσότερα: από 300 λίτρα και πάνω

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αγορά ενός ψυγείου θα πρέπει να σκεφτείς και το μέλλον, που μπορεί για παράδειγμα να αφορά την έλευση ενός μωρού ή οποιασδήποτε άλλης προσθήκης μέλους στην οικογένειά σου.

Tip: Η χωρητικότητα έχει να κάνει και με τους εσωτερικούς χώρους και για τον λόγο αυτό μπορεί να βρεις ψυγεία με ίδιες διαστάσεις, αλλά διαφορετική χωρητικότητα.

 

Διαστάσεις

Oι διαστάσεις που πρέπει να επιλέξεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον χώρο που διαθέτεις. Μην παραλείψεις να υπολογίσεις τον έξτρα χώρο που απαιτείται για την καλή κυκλοφορία του αέρα της συσκευής. Εμπειρικά, σου συστήνουμε η απόσταση αυτή να είναι περί τα 10-15 cm από τον τοίχο όπου θα τοποθετηθεί η συσκευή, λίγα εκατοστά, περίπου 5, από το πάνω μέρος της και ελάχιστα από τις πλαϊνές πλευρές. Έτσι δίνεις παράταση ζωής στο μοτέρ και κατ΄επέκταση στη λευκή σου συσκευή, που είναι σίγουρο ότι θα λειτουργεί αποδοτικότερα.

 

 

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση καθορίζει εν πολλοίς τόσο το πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι ένα ψυγείο, όσο και το πόσο κοστοβόρα είναι η λειτουργία του για την τσέπη σου.

Μπορείς να αντιληφθείς τη σημασία μιας αποδοτικής ενεργειακά συσκευής, εάν σκεφτείς ότι το ψυγείο λειτουργεί περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή στο σπίτι σου καθώς είναι στην πρίζα 24/7, όλον τον χρόνο.

Έτσι, πριν αποφασίσεις να επενδύσεις, ψάξε να βρεις την ταμπέλα που θα υποδεικνύει την ενεργειακή κλάση του κάθε ψυγείου. Οι συγκεκριμένες συσκευές κατηγοριοποιούνται σε 7 συνολικά κλάσεις, με την υψηλότερη να είναι η Α και τη χαμηλότερη να είναι η G. Όσο πιο υψηλή είναι η κλάση, τόσο πιο αποδοτικό ενεργειακά θα είναι ετησίως το ψυγείο σου.

Και μπορεί κάποια από αυτά να σου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ακριβά, όμως αν διαβάσεις τα χαρακτηριστικά τους θα αντιληφθείς ότι στην πλειονότητά τους, σου εξοικονομούν χρήματα σε βάθος χρόνου, χάρη στη χαμηλή ενεργειακή τους κατανάλωση. Επένδυσε σε ένα τέτοιο ψυγείο, και σίγουρα θα κάνεις καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη σου!

Δες στον Κωτσόβολο τα αποδοτικότερα ενεργειακά ψυγεία της αγοράς.

Λάβε υπόψη ότι ακόμα κι αν τα ψυγεία έχουν την ίδια ενεργειακή κλάση, το μέγεθος μπορεί να καθορίσει και την απόδοσή τους. Τα μεγάλα ψυγεία καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια προκειμένου να ψύξουν τον εσωτερικό τους χώρο ενώ τα μικρότερα καταναλώνουν λιγότερη.

 

 

Στυλ, χρώμα, ψύξη

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσεις προσοχή πριν επιλέξεις ψυγείο είναι το στυλ να ταιριάζει με το γούστο αλλά και τον χώρο σου.

Ελεύθερο ή εντοιχισμένο; Λευκό, Inox ή με χρώμα; Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά από τα οποία καλείσαι να διαλέξεις.

Τα εντοιχισμένα είναι μια σαφώς μοντέρνα λύση που σου προσφέρει εργονομία, ευελιξία και οικονομία. Κρύβονται πίσω από ντουλάπια και δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης. Από την άλλη, το ελεύθερο ψυγείο είναι εξίσου ευέλικτο όσον αφορά την ποικιλία επιλογών που έχεις στη διάθεσή σου, αλλά και τις τιμές.

Όσον αφορά τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, έχεις μία ευρεία γκάμα επιλογών, ως προς το χρώμα, το ύφος και το στυλ αλλά και τον τρόπο που ψύχει. Μπορείς να διαλέξεις από inox, λευκό ή χρωματιστό, μοντέρνο, παραδοσιακό ή vintage, ψυγείο συντήρησης (διαθέτουν μόνο θάλαμο συντήρησης), ψυγειοκαταψύκτη (με χώρο συντήρησης και κατάψυξης), άνω κατάψυξης και δίπορτο, μονόπορτο (με θαλάμους συντήρησης – κατάψυξης) αλλά και ψυγείο-ντουλάπα. Το τελευταίο δε (πάρε για παράδειγμα το εντυπωσιακό Haier HSW79F18DIPT) σου προσφέρει άνεση χώρου για μεγαλύτερη αποθήκευση καθώς και ευκολία στη χρήση, είναι εργονομικό, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση σε ψύξη και κατάψυξη. Το προαναφερόμενο μοντέλο της Haier διαθέτει τεχνολογία Multi Air Flow για ιδανική συντήρηση των τροφίμων σου. Προσφέρει εξωτερική παροχή κρύου νερού ή πάγου και minimal σχεδιασμό που ταιριάζει σε κάθε κουζίνα.

Ο τύπος ψύξης διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ψυγείου αλλά και στη συντήρηση των τροφίμων. Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν τα ψυγεία Full No Frost, No Frost, στατικά ψυγεία και Low Frost.

Full No Frost διαθέτουν ένα πανίσχυρο μοτέρ που ψύχει τον αέρα που στη συνέχεια διαχέεται στους θαλάμους του ψυγείου. Με το εξάρτημα του εξαερισμού, εγγυώνται την ομοιόμορφη διανομή του αέρα παντού κι έτσι εξασφαλίζουν σωστή συντήρηση των τροφίμων.

στατικά ψυγεία από την άλλη, είναι πιο συμβατικής και παλαιότερης τεχνολογίας και βασίζονται στην ψύξη της μεταλλικής πλάκας που διαθέτουν, προκειμένου με τη σειρά της να ψύχει τους θαλάμους. Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η απόψυξη των συγκεκριμένων ψυγείων, καθώς πιάνουν συχνά πάγο. Στα “συν” αυτού του τύπου συσκευών μπορείς να υπολογίσεις τη σχετικά χαμηλή τιμή τους.

Τα ψυγεία No Frost στατικής ψύξης λειτουργούν με “διπλό” τρόπο, με ανεμιστήρα ή στατικά στην ψύξη και με λειτουργία No Frost στην κατάψυξη, εκεί που πιάνει συχνότερα πάγος. Αποτρέπουν την αφυδάτωση των τροφίμων και δρουν κατά των οσμών.

Το Low Frost είναι στατικά ψυγεία με ανεμιστήρα που θεωρούνται πιο αποτελεσματικά ως προς τη διάχυση του αέρα στους θαλάμους χάρη στο συγκεκριμένο εξάρτημα.

 

 

Έξτρα χαρακτηριστικά

Τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά ψυγεία παρέχουν έξτρα λειτουργίες στην υπηρεσία σου για πιο ασφαλή συντήρηση, οικονομία και ευκολία χρήσης.

-Για παράδειγμα, το LG GBP62PZNBC διαθέτει τη λειτουργία DoorCooling+ για ως και 32%* πιο γρήγορη & ομοιόμορφη ψύξη, παντού, αφού οι αεραγωγοί στο μπροστινό μέρος του ψυγείου βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας ώστε να διατηρούνται τα τρόφιμα φρέσκα. Παράλληλα με το FRESHConverter μπορείς να επιλέξεις τη βέλτιστη θερμοκρασία ανά τύπο τροφίμων, καθώς διατηρεί σε άριστη κατάσταση το κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά.

-Ένα άλλο “έξυπνο” χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία παροχής κρύου νερού (όπως το Delonghi DNFD2MX22G) και πάγου, θρυμματισμένου ή μη, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ο θάλαμος της συντήρησης ή της κατάψυξης.

-Ορισμένα ψυγεία διαθέτουν μοναδικές τεχνολογίες για τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έτσι υπάρχουν ψυγεία κατάλληλα σχεδιασμένα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή κινητικά προβλήματα (όπως το πολυτελές και μοναδικής τεχνολογίας Haier HTW7720DNGB με συρτάρι άμεσης πρόσβασης).

Για να ξενοιάσεις, χωρίς να προβληματίζεσαι για τη χωροταξία ενός σπιτιού που ενδεχομένως να αποκτήσεις στο μέλλον, έχεις πλέον τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε μια πληθώρα συσκευών με δυνατότητα αλλαγής φοράς της πόρτας.

Όσον αφορά τον θόρυβο, πλέον οι συγκεκριμένες λευκές συσκευές λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα. Μια τέτοια συσκευή είναι η “διακριτική” Morris T73379ABM Inox με ήχο λειτουργίας μόλις 35dB και επιπλέον τεχνολογία Metal Cooling για την καλύτερη διατήρηση των τροφίμων.

Για μια απόλυτη αίσθηση ευελιξίας, υπάρχουν ψυγεία με θαλάμους που σου επιτρέπουν να τους χρησιμοποιήσεις είτε για ψύξη, είτε για κατάψυξη. Μια τέτοια συσκευή είναι το πολυτελές Hoover HN5D 84B Ψυγείο Ντουλάπα με τη flexi ζώνη με συρτάρι 22 λίτρων, με εύρος θερμοκρασίας -20°C έως 5°C.

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να δεις το εσωτερικό του ψυγείου σου χωρίς καν να ανοίξεις την πόρτα; Τη δυνατότητα αυτή σου παρέχουν λειτουργίες όπως το InstaView του LG GSGV80PYLL Ψυγείου Ντουλάπα που σου επιτρέπει να βλέπεις μέσα στους χώρους άμεσης πρόσβασης χωρίς να ανοίγεις την πόρτα, μειώνοντας την απώλεια ψυχρού αέρα.

Και μην ξεχνάς, ότι τα πιο εξελιγμένα μοντέλα, έχουν ενσωματωμένες τεχνολογίες συνδεσιμότητας Wi-Fi για απομακρυσμένη διαχείριση αλλά και ΑΙ που σου προσφέρει μια σειρά “έξυπνων” λειτουργιών. Για παράδειγμα το Samsung RS6HA8891B1/EF Ψυγείο Ντουλάπα σε βοηθάει να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά τα τρόφιμα και να ελέγχεις τις συμβατές έξυπνες συσκευές σου. Μπορείς επίσης να ακούς μουσική, να παρακολουθείς τηλεόραση και να χρησιμοποιείς τις ενσωματωμένες εφαρμογές ή οποιαδήποτε εφαρμογή από το smartphone σου. Σου προσφέρει ακόμη ένα διασκεδαστικό τρόπο να ανταλλάσσεις μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες και προγράμματα. Τί άλλο να ζητήσεις;

Ένα καλό ψυγείο μπορεί να αποτελέσει την “καρδιά και την ψυχή” της κουζίνας αλλά και ολόκληρου του σπιτιού σου. Διάλεξε ένα εξελιγμένο μοντέλο για μια ολιστική εμπειρία και μεγάλη διάρκεια μέσα στον χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ενημερωθείς από τους ειδικούς του Κωτσόβολου μεταβαίνοντας στο κοντινότερο υποκατάστημα ή να περιηγηθείς στην ιστοσελίδα kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη