Με τόσα monitors που κυκλοφορούν εκεί έξω, η επιλογή οθόνης για έναν PC gamer –και όχι μόνο- ίσως τελικά να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Η οθόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική εμπειρία gaming. Όσο πιο ισχυρό είναι το PC σου, τόσο πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις μία ποιοτική gaming οθόνη για να απολαμβάνεις τα games με τη καλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και χωρίς lag. Να προσθέσουμε δε ότι την οθόνη θα θέλεις να την κρατήσεις για πολλά χρόνια.
Έτσι, σκοπός του παρακάτω άρθρου είναι να σε βοηθήσει να επιλέξεις το ιδανικό για εσένα gaming monitor.
Χρόνος Απόκρισης (Response Time)
Ο χρόνος απόκρισης του monitor, ο οποίος μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms), αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ενημερώνονται τα pixels στην οθόνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάξεις αν ψάχνεις μια καλή οθόνη. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος απόκρισης τόσο μικρότερη παραμόρφωση εικόνας και αποκλίσεις χρώματος έχουμε. Η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μια οθόνη από 6 ms και κάτω, με 2 ms ή 1 ms να είναι, προφανώς, η ιδανική περίπτωση. Αν παίζεις ένα action game με γρήγορο ρυθμό, όπως racing ή first person shooter, και η οθόνη σου έχει αργό ρυθμό απόκρισης, όπως 8 ms ή παραπάνω, τότε μειώνεται σημαντικά η ποιότητα της εικόνας: η εικόνα θα εμφανίζεται με θαμπάδα και «είδωλα».
Ίντσες, περισσότερες ίντσες
Αν θέλεις να πάρεις μία οθόνη που θα σου μείνει, τότε δώσε πολύ προσοχή στο μέγεθος που θα επιλέξεις. Συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η διαγώνιος μιας οθόνης (ίντσες) τόσο περισσότερο ανεβαίνει και η ανάλυση (άρα και η ποιότητα εικόνας), αλλά και το κόστος της. Ακόμα και αν δεν έχεις το πολύ «δυνατό» hardware που να υποστηρίζει μεγάλες αναλύσεις και ομαλή εικόνα, σκέψου ότι στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμίσεις το PC σου. Οι περισσότεροι gamers είναι ικανοποιημένοι με διαγώνιο οθόνης στις 23 ή 24 ίντσες, η οποία είναι αρκετά μεγάλη και ικανοποιητική, ενώ, πλέον, για να αποκτήσει κανείς μια τέτοια οθόνη δεν χρειάζεται να ξοδέψει μια περιουσία. Αν θέλεις όμως ακόμη πιο συναρπαστική εμπειρία gaming τότε πάμε σε μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης, τουλάχιστον 27 ίντσες.
Απλά θα πρέπει να σε προειδοποιήσουμε, αν ξεκινήσεις το gaming σε μεγάλη οθόνη, δεν υπάρχει επιστροφή!
Ανάλυση (Resolution)
Όσον αφορά την ανάλυσης της οθόνης, εννοείται ότι θα κοιτάξεις τουλάχιστον για μόνιτορ Full HD 1080p (1920 x 1080). Οι περισσότερες οθόνες υποστηρίζουν αυτή την ανάλυση. Το επόμενο βήμα είναι 1440p (2560 x 1440, γνωστή και ως Quad-HD), μια ανάλυση που υποστηρίζεται από οθόνες με διαγώνιο 25 ίντσες και παραπάνω, αλλά απαιτεί ισχυρό hardware για να «τρέχουν» τα games ομαλά. Στη συνέχεια υπάρχει η ανάλυση 4K (3440 x 1440), που απαιτεί ακόμα πιο «δυνατό» gaming PC. Οι οθόνες 4Κ κοστίζουν ακριβά, ενώ δεν υποστηρίζουν όλες οι GPUs αυτές τις αναλύσεις. Επομένως, ίσως θα πρέπει να περιμένεις να γίνει πιο προσιτή η τιμή τους.
Ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate)
Ένα ακόμα πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζεις, όταν αποφασίσεις να επιλέξεις gaming monitor, είναι ο ρυθμός ανανέωσης. Ο υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης σου επιτρέπει να απολαμβάνεις υψηλότερα frame rates στα games σου χωρίς tearing («σχίσιμο» εικόνας), το οποίο μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ρυθμού καρέ της κάρτας γραφικών και του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης σου. Τα «στάνταρτ» μόνιτορ έχουν ρυθμό ανανέωσης 60 Hz, και αυτό είναι καλό για κάποιον που θέλει ένα budget-monitor. Αλλά αν θέλεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming θα χρειαστείς ταχύτερο ρυθμό ανανέωσης, όπως 120 Hz ή 144 Hz. Η διαφορά μεταξύ 120 Hz και 60 Hz είναι σίγουρα αισθητή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αν η οθόνη σου διαθέτει 60 Hz frame rate δεν θα απολαύσεις γρήγορο gaming. Αλλά αν μπορείς να αγοράσεις οθόνη με 120 Hz (ή παραπάνω), το σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσεις.
LED ή LCD;
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι οθόνες LED με τις οθόνες LCD είναι ακριβώς το ίδιο, εκτός του ότι οι πρώτες χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED που παρέχει κάποια πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη ευκρίνεια, πιο λεπτό μόνιτορ και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Οι οθόνες LED μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω από ό,τι μια τυπική οθόνη LCD, αλλά αν θέλεις το καλύτερο gaming monitor τότε φρόντισε να επιλέξεις LED. Έτσι κι αλλιώς, είναι πλέον και η πιο δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια.
Λόγος αντίθεσης (Contrast Ratio)
Η αναλογία αντίθεσης της οθόνης αποτελεί χρήσιμο χαρακτηριστικό για να συγκρίνεις γενικά την ποιότητα εικόνας μεταξύ διαφορετικών οθονών. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη η αναλογία αντίθεσης, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Με υψηλότερη αναλογία αντίθεσης η οθόνη μπορεί να παράγει «βαθύτερα» επίπεδα μαύρου, το οποίο δημιουργεί μια πιο συναρπαστική οπτική εμπειρία. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η αναλογία αντίθεσης δεν αποτελεί πάντα ακριβές μέτρο για την ποιότητα της εικόνας, οπότε μην το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για τη σύγκριση δύο οθονών καθώς υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά για να συγκρίνεις. Για παράδειγμα αν δεις λόγο αντίθεσης 1.000.000:1, υποτίθεται ότι το λευκό είναι 1.000.000 φορές πιο φωτεινό από το μαύρο, ωστόσο δεν σημαίνει ότι ισχύει 100%, καθώς κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές για το καλύτερο δυνατό contrast ratio.
Γωνία θέασης (Viewing Angle)
Αν κοιτάξεις την οθόνη LCD από γωνία, θα παρατηρήσεις ότι η εικόνα εμφανίζεται με «σκιές» (γνωστό και ως dimming) και τα χρώματα μοιάζουν περίεργα. Σε ακραίες γωνίες μάλιστα μπορεί να μην εμφανίζεται καθόλου η εικόνα. Η γωνία θέασης της οθόνης LCD είναι η γωνία με την οποία μπορείς να δεις καθαρά την εικόνα και συνήθως αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές της οθόνης. Όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία θέασης, τόσο το καλύτερο, αν και η γωνία θέασης δεν επηρεάζει άμεσα την εμπειρία gaming. Αν για παράδειγμα κοιτάζουν την οθόνη πάνω από δύο άτομα (άρα και διαφορετικές οι γωνίες θέασης, καθώς αν είσαι μόνος σου βρίσκεσαι συνήθως στο κέντρο), θα πρέπει να κοιτάξεις να μην είναι περιορισμένη η γωνία θέασης.
Τύπος σύνδεσης
Η αναλογική σύνδεση VGA αρχίζει να αποτελεί παρελθόν, καθώς οι περισσότερες κάρτες γραφικών δεν χρησιμοποιούν αυτό τον τύπο σύνδεσης. Κάτι που ισχύει και για τα περισσότερα μόνιτορ που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι κι αλλιώς, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης, ο τρόπος σύνδεσης θα πρέπει να είναι ψηφιακός. Άρα, οι περισσότερες κάρτες γραφικών έχουν εξόδους DVI: η DVI-A μεταφέρει μόνο αναλογικό σήμα. Η DVI-I (γνωστή και ως Dual Link ή Dual DVI) είναι σε θέση να μεταφέρει τόσο αναλογικό όσο και ψηφιακό σήμα, ενώ η DVI-D μεταφέρει μόνο ψηφιακό. Άλλες κάρτες, όπως και οθόνες, είναι εξοπλισμένες επίσης και με εξόδους HDMI που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: δυνατότητα μεταφοράς υψηλότερης ποιότητας τόσο εικόνας, όσο και ήχου. Από το 2006 και μετά, υπάρχει και το πρότυπο DisplayPort (DP) που επίσης μπορεί να μεταφέρει εικόνα και ήχο, ενώ η μεταφορά δεδομένων είναι ακόμα πιο γρήγορη. Οι κάρτες που είναι εξοπλισμένες με έξοδο DisplayPort προσφέρουν υψηλότερες αναλύσεις και multi-streaming (ταυτόχρονη σύνδεση με περισσότερες από δύο οθόνες). Έτσι, αν θέλεις να χτίσεις το απόλυτο “display wall” θα χρειαστείς –προφανώς- και το ανάλογο budget. Επίσης κοίταξε το monitor σου να είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταία πρότυπα σύνδεσης καθώς μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να αναβαθμίσεις την κάρτα γραφικών σου.
Όπως και στα περισσότερα προϊόντα, όταν πρόκειται για αγορά gaming monitor σίγουρα θα αναζητήσεις την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής-απόδοσης. Έτσι, συνοπτικά, θα πρέπει να θυμάσαι ότι η οθόνη πρέπει να έχει αρκετά γρήγορο χρόνο απόκρισης (τουλάχιστον από 6 ms και κάτω), να έχει φωτισμό LED, υψηλό ρυθμό ανανέωσης (αν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά αγόρασε με 120 Hz και πάνω) και τέλος, όταν κάνεις έρευνα αγοράς να ελέγχεις και τις αξιολογήσεις των πελατών που έχουν αγοράσει την εκάστοτε οθόνη καθώς θα συλλέξεις αρκετές πληροφορίες για την πραγματική ποιότητά της. Επίσης, μη δίνεις τόσο μεγάλη βάση στο “brand”. Θα ακούσεις και θα διαβάσεις διάφορα για την κάθε μάρκα. Προτίμησε να δώσεις πρώτα βάση στις παραπάνω πληροφορίες. Και προπαντός, μη διστάσεις να ξοδέψεις κάτι παραπάνω για αγορά οθόνης. Σαφώς, όσο πιο πολλά χαρακτηριστικά έχει μια οθόνη τόσο ανεβαίνει και το budget, ωστόσο είναι μια αγορά για την οποία δεν πρόκειται να μετανιώσεις.
Σου ευχόμαστε καλές αγορές και καλό gaming με την καινούργια σου οθόνη!