Το ψυγείο ανήκει στα ηλεκτρικά είδη που η ενεργειακή τους κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού, αφού έχει την ιδιαιτερότητα πως για να συντηρεί τα τρόφιμά σου βρίσκεται συνεχώς στην πρίζα, 24 ώρες την ημέρα για 365 ημέρες το χρόνο. Επομένως, αν πρόκειται ν’ αγοράσεις μια καινούρια συσκευή, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου το «προφίλ» της κατανάλωσής της, το οποίο φαίνεται απ’ την ενεργειακή της κλάση.
Τυπικά, οι ενεργειακές κλάσεις στην ψύξη ξεκινούν απ’ την D (οι πιο ενεργοβόρες συσκευές) και φθάνουν έως την Α+++ (οι πιο αποδοτικές). Ωστόσο, εδώ και χρόνια έχουν αποσυρθεί απ’ την αγορά όλα τα μοντέλα με κλάση χαμηλότερη απ’ την Α+. Επίσης, ειδικά στους ψυγειοκαταψύκτες, πολλοί κατασκευαστές έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα ακόμη πιο αποδοτικά απ’ την Α+++ κλάση. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα «Α+++ -30%», κάτι που σημαίνει πως καταναλώνουν 30% λιγότερη ενέργεια απ’ τα μοντέλα ενεργειακής κλάσης Α+++.
Τα παραπάνω σημαίνουν πως, ανάλογα με την κάθε κατηγορία προϊόντων ψύξης (ψυγειοκαταψύκτες, δίπορτα ψυγεία, ψυγεία-ντουλάπες), οι διαθέσιμες συσκευές καλύπτουν διαφορετικό εύρος ενεργειακών κλάσεων. Πόσο μεγάλη, όμως, μπορεί να είναι σε κάθε μία κατηγορία η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα πιο «σπάταλα» σε ρεύμα μοντέλα και τα λιγότερο ενεργοβόρα;
Ψυγειοκαταψύκτες
Με δεδομένο πως στους ψυγειοκαταψύκτες υπάρχει η μεγαλύτερη γκάμα σ’ ενεργειακές κλάσεις, υπάρχει και η μεγαλύτερη διαφορά στην ενεργειακή κατανάλωση των διαθέσιμων μοντέλων. Έτσι, δύο μοντέλα με σχεδόν ίδια χωρητικότητα μπορεί να έχουν έως και 45% διαφορά στην ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιούν σε ετήσια βάση.
Για παράδειγμα, ένα προϊόν ενεργειακής κλάσης Α+ με χωρητικότητα 358 lt, σύμφωνα με το ενεργειακό του ταμπελάκι, «καίει» κάθε χρόνο 310 κιλοβατώρες (kWh). Απ’ την άλλη μεριά, απ’ τα διαθέσιμα μοντέλα, μπορείς να επιλέξεις έναν άλλο ψυγειοκαταψύκτη με σχεδόν την ίδια χωρητικότητα (357 lt), ο οποίος όμως κατατάσσεται στην Α+++ ενεργειακή κλάση, με συνέπεια να καταναλώνει μόλις 173 kWh το χρόνο, δηλαδή 44% απ’ την πιο «σπάταλη» σε ρεύμα συσκευή.
Μάλιστα, η διαφορά στην τιμή των δύο προϊόντων είναι περίπου 150 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως το λιγότερο ενεργοβόρο μοντέλο θα σου «επιστρέψει» μέσα σε μερικά χρόνια τα παραπάνω χρήματα που έδωσες για να το αγοράσεις, απ’ την οικονομία που θα κάνεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού.
Δίπορτα ψυγεία
Στην περίπτωση των δίπορτων ψυγείων, τα πιο αποδοτικά μοντέλα που υπάρχουν στην αγορά κατατάσσονται στην ενεργειακή κλάση Α++. Επομένως, με δεδομένο ότι η χαμηλότερη διαθέσιμη ενεργειακή κλάση είναι η Α+, είναι αρκετά μικρότερη η «ψαλίδα» ανάμεσα στις επιλογές που έχεις.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν υπολογίσιμες διαφορές στην ενεργειακή συμπεριφορά των μοντέλων ανάμεσα στα οποία έχεις να διαλέξεις, οι οποίες αγγίζουν το 20%.
Ένα ποσοστό που «μεταφράζεται», όπως είναι φυσικό, και στην επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Έτσι, στην αγορά υπάρχει αυτή τη στιγμή δίπορτο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, με χωρητικότητα 340 lt, που καταναλώνει ετησίως κάθε χρόνο 268 κιλοβατώρες (kWh). Την ίδια στιγμή, ένα άλλο δίπορτο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α++, με σχεδόν την ίδια χωρητικότητα (333 lt), «καίει» 220 kWh το χρόνο, δηλαδή 18% λιγότερο.
Ψυγεία-ντουλάπες
Στα ψυγεία-ντουλάπες επίσης οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, αφού και σ’ αυτή την περίπτωση η υψηλότερη διαθέσιμη κλάση είναι η Α++. Παρ’ όλα αυτά, και σ’ αυτή την περίπτωση, η «ψαλίδα» στην ενεργειακή κατανάλωση, ανάμεσα σ’ ένα περισσότερο κι ένα λιγότερο αποδοτικό μοντέλο, μπορεί ν’ αγγίζει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε ετήσια βάση.
Ενδεικτικά, στις υπάρχουσες διαθέσιμες επιλογές για ψυγείο-ντουλάπα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μοντέλο Α+ ενεργειακής κλάσης, με χωρητικότητα 636 lt κι ετήσια κατανάλωση 419 κιλοβατώρες (kWh). Την ίδια στιγμή, ένα άλλο μοντέλο ίδιας χωρητικότητας 636 lt «καίει» ετησίως 348 kWh, δηλαδή περίπου 17% λιγότερο, καθώς κατατάσσεται στην Α++ ενεργειακή κλάση.