Επίλεξε το κατάλληλο κλιματιστικό για τον χώρο σου

 

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και ίσως έχεις αρχίσει να εξετάζεις την αγορά ενός κλιματιστικού. Η επιλογή σου θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες και από τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να περιλαμβάνονται στις κλιματιστικές σου μονάδες.

Εμείς παραθέτουμε μερικά από αυτά:

 

Ισχύς κλιματιστικής μονάδας

Σε αυτή την περίπτωση, το δίλημμα που κυριαρχεί είναι πόσα BTU θα πρέπει να είναι η συσκευή που θα επιλέξεις, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη δροσιά, δίχως υψηλό κόστος αγοράς / λειτουργίας.

Τα πάντα εξαρτώνται από το εμβαδόν του δωματίου που θα τοποθετήσεις το κλιματιστικό. Οπότε ένας απλός υπολογισμός είναι το πρώτο βήμα για μια τέτοια αγορά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μετρήσεις το μήκος και το πλάτος, χρησιμοποιώντας μια μεζούρα. Πολλαπλασιάζοντάς τα μεταξύ τους, θα βρεις το ζητούμενο εμβαδό.

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, για χώρο με εμβαδόν έως 18 τ.μ. θα χρειαστείς ένα κλιματιστικό τουλάχιστον 9.000 BTU. Για 25 τ.μ. χρειάζεσαι κλιματιστικό 12.000 BTU. Για 36 τ.μ. ένα κλιματιστικό 18.000 BTU, για 48 τ.μ. 24.000 BTU  και τέλος θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την αγορά μονάδας με απόδοση 36.000 BTU, εφόσον ο χώρος ξεπερνάει τα 70 τ.μ.

 

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη.

Πρώτα απ’ όλα οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν δωμάτιο με ύψος περίπου 2 μέτρα και 70 εκατοστά. Οπότε αν το ταβάνι στον χώρο σου είναι πιο ψηλά, θα πρέπει να αυξήσεις το επίπεδο των BTU. Αν κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας το δωμάτιο το βλέπει ο ήλιος, τότε θα πρέπει να αυξήσεις τα BTU κατά τουλάχιστο 10%. Αν το δωμάτιο είναι υπό σκιά κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, τότε μπορείς να μειώσεις τα BTU κατά 10%. Αν στο δωμάτιο βρίσκονται συνήθως περισσότερα από 2 άτομα, τότε θα πρέπει να υπολογίσεις επιπλέον, τουλάχιστον 600 BTU για τον καθένα.

 

Σε περίπτωση που το κλιματιστικό θα τοποθετηθεί στην κουζίνα, τότε λόγω της θέρμανσης που προκαλείται από συσκευές όπως η κουζίνα και το ψυγείο, θα πρέπει να υπολογίσεις επιπλέον 4.000 BTU. Προκειμένου να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη απόδοση, η μονάδα θα πρέπει να κοιτάει προς τη μεγάλη διάσταση του δωματίου. Έτσι θα ψύχεται περισσότερος χώρος σε λιγότερο χρόνο.

Κατασκευαστικές παρεμβάσεις όπως η μόνωση μιας κατοικίας ή η ύπαρξη διπλών τζαμιών, βοηθάνε σημαντικά στη διατήρηση της ζητούμενης θερμοκρασίας σε έναν χώρο. Οπότε έτσι κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας μιας και το κλιματιστικό θα λειτουργεί με πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο για την αγορά παίζουν σύγχρονες λειτουργίες των κλιματιστικών. Φροντίζουν για τη βέλτιστη απόδοση αλλά και συντήρηση της συσκευής. Εάν βρίσκεσαι τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι, σίγουρα θα χρησιμοποιείς συνεχώς το κλιματιστικό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Αφύγρανση εσωτερικής μονάδας

Η παρατεταμένη χρήση μια κλιματιστικής μονάδας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό της, κάτι που μπορεί να προξενήσει σημαντικές φθορές, όπως να σκουριάσει ο εξατμιστής. Μαζί με την υγρασία μπορεί να εμφανιστεί και μούχλα, να παρουσιαστούν μύκητες στην εσωτερική μονάδα και να προκληθεί δυσοσμία. Όλα τα παραπάνω μειώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα.

Για το λόγο αυτό, πολλά από τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν ειδική λειτουργία, μέσω της οποίας στεγνώνουν τον εξατμιστή, κάθε φορά που διακόπτεται η λειτουργία ψύξης. Οπότε, μπορεί να παρατηρήσεις ότι, ενώ έχεις απενεργοποιήσει τη συσκευή, ο ανεμιστήρας συνεχίζει να δουλεύει για λίγα ακόμα λεπτά, μέχρι να απομακρυνθεί η υγρασία.

Κάποια άλλα air-conditions διαθέτουν την ίδια λειτουργία η οποία όμως ενεργοποιείται αυτόνομα. Απλά πατώντας ένα πλήκτρο στο χειριστήριο την ώρα που η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, αυτή μπαίνει σε φάση αυτόματου καθαρισμού, πραγματοποιείται δηλαδή αφύγρανση του εξατμιστή. Ανάλογα με το μοντέλο, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 15 έως και 30 λεπτά. Αυτό πρέπει να εκτελείται τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα, σε περιόδους έντονης χρήσης.

 

Καθαρισμός και αφύγρανση αέρα δωματίου

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέεις είναι σημαντική για την υγεία σου. Τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν λειτουργίες για την αφύγρανση και τον καθαρισμό του αέρα.

 

 

Έξυπνες λειτουργίες

Οι σύγχρονες μονάδες κλιματισμού διαθέτουν μια σειρά από αυτοματοποιημένες και προγραμματιζόμενες λειτουργίες που σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σου.

 

Λειτουργία WiFi

Σίγουρα χρησιμοποιείς καθημερινά smartphone ή tablet, οπότε προφανώς είναι πολύ πρακτικό το να μπορείς να χειρίζεσαι μέσω αυτών το οποιοδήποτε air-condition, με μοναδική προϋπόθεση να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι μπορείς να προγραμματίσεις από το κινητό σου να ανάψει το κλιματιστικό πριν επιστρέψεις σπίτι και να βρεις τον χώρο δροσερό μόλις φτάσεις.

 

Quiet mode

Επειδή υπάρχουν στιγμές που αναζητάς την απόλυτη ησυχία, η λειτουργία Quiet Mode θα σε βοηθήσει σε αυτό, μειώνοντας το επίπεδο θορύβου της μονάδας.

 

I-Set

Για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνεις τις δικές σου ρυθμίσεις σχετικά με βασικές λειτουργίες του air-condition, όπως η θερμοκρασία, ο προσανατολισμός των περσίδων και η ταχύτητα του ανεμιστήρα, μπορείς να τις αποθηκεύσεις μία φορά και να τις ανακαλείς οποτεδήποτε θέλεις με το πάτημα ενός πλήκτρου.

 

I-Feel

O ενσωματωμένος στο τηλεχειριστήριο αισθητήρας θερμοκρασίας μπορεί να ανιχνεύσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι η κλιματιστική μονάδα μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία δωματίου με μεγαλύτερη ακρίβεια προσφέροντας ακόμα περισσότερη άνεση αλλά και οικονομία.

 

Νυχτερινή λειτουργία

Είναι σίγουρο πως κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν θέλεις να υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία. Οπότε, με τη νυχτερινή λειτουργία είσαι βέβαιος πως το κλιματιστικό θα λειτουργεί σε τέτοια επίπεδα, που θα συμβάλει σε έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο.

 

Χρονοδιακόπτης ON-OFF

Γύρισες στο σπίτι και επικρατεί υπερβολική ζέστη ή κρύο; Ξύπνησες και δυσκολεύεσαι να συνηθίσεις τη θερμοκρασία του δωματίου; Με τον αυτόματο χρονοδιακόπτη ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης του κλιματιστικού, μπορείς να ρυθμίζεις το πότε αυτό θα μπαίνει σε λειτουργία και πότε θα σβήνει, ανάλογα με τις ανάγκες σου και τις ώρες που βρίσκεσαι στο σπίτι.

 

Αυτόματη επανεκκίνηση

Όταν το ρεύμα επανέλθει μετά από διακοπή, η συσκευή επανέρχεται αυτόματα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την διακοπή. Οπότε θα φροντίσει για την επάνοδο της θερμοκρασίας στο επιθυμητό επίπεδο, δίχως καν να αγγίξεις το χειριστήριο.

 

Σύστημα αυτοδιάγνωσης

Με το σύστημα αυτοδιάγνωσης μπορείς να αποφύγεις τα χειρότερα. Εντοπίζει οποιοδήποτε σφάλμα και εφόσον κριθεί απαραίτητο την θέτει εκτός λειτουργίας. Ταυτόχρονα εμφανίζεται στην οθόνη ένας κωδικός σφάλματος, που διευκολύνει την ανίχνευση του προβλήματος.

 

Λειτουργία Turbo

Θέλεις να ψύξεις ή να θερμάνεις τον χώρο σου στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα; Αυτό το αναλαμβάνει η λειτουργία Turbo, που απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου, ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του air-condition σε μέγιστη απόδοση.

 

Φροντίδα

Καθαρισμός φίλτρων

Εννοείται ότι θα πρέπει να καθαρίζεις συχνά τα φίλτρα μιας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αέρα στον χώρο που κλιματίζεται. Ο τακτικός καθαρισμός τους είναι μία κρίσιμη παράμετρος που συν τα άλλα βοηθάει το κλιματιστικό να έχει καλύτερη απόδοση.

 

Συντήρηση

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάς την απαραίτητη ετήσια συντήρηση, από εξειδικευμένο προσωπικό. Ο ψυκτικός που θα σε επισκεφτεί για να ελέγξει το κλιματιστικό σου, δεν θα τσεκάρει απλά την ορθή λειτουργία του, αλλά θα συμπληρώσει τα απαραίτητα υγρά και θα προβεί στις απαραίτητες εργασίες απολύμανσης της εσωτερικής μονάδας, οπότε έτσι εξασφαλίζεις πως ο αέρας που αναπνέεις δεν είναι μολυσμένος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη