Επτά tips για να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά τον αφυγραντήρα σου

 

Ο αφυγραντήρας διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζει υγιεινή ατμόσφαιρα στον χώρο, αλλά και να απαλλάσσει εσένα και τους δικούς σου από την αίσθηση του διαπεραστικού κρύου. Παράλληλα, προστατεύει το σπίτι από την ενοχλητική μυρωδιά της μούχλας, που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να «σκεπάσει» τους τοίχους, τα έπιπλα ή ακόμη και τα ρούχα. Για να αποτρέψει τις παραπάνω… παρενέργειες, ή ακόμη και χειρότερες όπως την εμφάνιση αλλεργιών, ο αφυγραντήρας απομακρύνει την υπερβολική ποσότητα υδρατμών από τον αέρα. Για να πετύχεις την τέλεια λειτουργία του πρέπει να τον χρησιμοποιείς σωστά. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν τη συσκευή σου να φέρει σε πέρας την αποστολή της, όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά.

 

1. Ρύθμισε σωστά την επιθυμητή υγρασία

Η ιδανική υγρασία (ή πιο σωστά η σχετική υγρασία) πρέπει να κινείται μεταξύ 45-55%. Αν επιλέξεις μία μικρότερη ρύθμιση στη συσκευή, τότε θα κάνεις «ξηρή» την ατμόσφαιρα στον χώρο, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία σου. Επίσης, θα αυξηθεί και η κατανάλωση ρεύματος. Από την άλλη, με μία μεγαλύτερη τιμή θα αρχίσεις να νιώθεις «βαριά» την ατμόσφαιρα από την υπερβολική συγκέντρωση των υδρατμών.

 

2. Διάλεξε την κατάλληλη θέση

Ο αφυγραντήρας θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο που του επιτρέπει να ανακυκλώνει με ευκολία τον αέρα. Επομένως θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από τον τοίχο ή κάποιο εμπόδιο, που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, χρειάζεται να μην τον «χτυπάει» ο ήλιος.

 

3. Απομόνωσε τον χώρο

Ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου που έχεις επιλέξει, η συσκευή σου μπορεί να είναι αποτελεσματική έως ένα ορισμένο μέγεθος χώρου. Κατά συνέπεια, αν δεν περιορίσεις ανάλογα την «ακτίνα δράσης» της, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας, υπερκαταναλώνοντας ρεύμα.

 

4. Μην ξεχνάς να αδειάζεις το δοχείο

Αν χρησιμοποιείς τη συσκευή στο υπνοδωμάτιο και πρόκειται να κοιμηθείς, φρόντισε να αδειάσεις το δοχείο πριν πέσεις στο κρεβάτι. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να γεμίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να σταματήσει αυτόματα να λειτουργεί. Στην περίπτωση που αφήνεις συχνά τον αφυγραντήρα «αναμμένο» όταν απουσιάζεις, και το μοντέλο σου έχει αυτή τη δυνατότητα, για τον ίδιο λόγο το καλύτερο είναι να τον συνδέσεις μόνιμα σε κάποια υποδοχή της αποχέτευσης.

 

5. Αξιοποίησε το νυχτερινό ρεύμα

Οι αφυγραντήρες «καίνε» λίγο ρεύμα, επομένως δεν θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου. Αρχικά λειτουργούν για λίγες ώρες συνεχόμενα, για να μειώσουν την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα, και στη συνέχεια απενεργοποιούνται και ενεργοποιούνται αυτόματα, κάθε φορά για μερικά λεπτά της ώρας, ώστε να διατηρήσουν τη συγκέντρωση των υδρατμών στα ιδανικά επίπεδα. Έτσι, αν έχεις νυχτερινό ρεύμα, μπορείς να «ανάβεις» τον αφυγραντήρα το βράδυ, ώστε η αρχική μείωση της υγρασίας να γίνει τις ώρες που χρεώνεσαι φθηνότερα για το ρεύμα που καταναλώνεις.

Σε κάθε περίπτωση, με εξαίρεση τις περιοχές και τα κτίρια που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγρασίας, ο αφυγραντήρας δεν χρειάζεται να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Κι αυτό γιατί, αν τον χρησιμοποιείς από το απόγευμα μέχρι νωρίς το πρωί, θα μπορεί να κρατήσει τον αέρα αρκετά «ξηρό» και για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

 

6. Φρόντισε να είναι το δωμάτιο απαλλαγμένο από σκόνες

Ιδανικά, το δωμάτιο θα πρέπει να μην έχει σκόνη, δηλαδή να το έχεις καθαρίσει με την ηλεκτρική σκούπα και να έχεις ξεσκονίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υποφέρεις από αλλεργίες, αφού με την ανακύκλωση του αέρα, ο αφυγραντήρας θα εκτοξεύει στον αέρα και τη σκόνη που απορροφά. Αν ο αφυγραντήρας σου διαθέτει και λειτουργία ιονιστή, τότε χρησιμοποιώντας την θα εξασφαλίσεις ακόμη πιο καθαρή ατμόσφαιρα στον χώρο.

 

7. Κράτα καθαρό τον αφυγραντήρα

Αν είναι βρώμικο το φίλτρο της συσκευής, μέσα από το οποίο περνά ο αέρας, τότε μειώνεται η απόδοση της αφύγρανσης. Επομένως, αν το μοντέλο σου δεν έχει ειδική ένδειξη, για να σε ειδοποιεί κάθε φορά που χρειάζεται καθάρισμα το συγκεκριμένο εξάρτημα, θα πρέπει να μην αμελείς να το καθαρίζεις τακτικά. Το ίδιο ισχύει και για τις γρίλιες του αφυγραντήρα. Αν είναι βρώμικες, θα υποβαθμίσουν την ποιότητα του αέρα που ανακυκλώνει η συσκευή.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη