Επτά tips για να εξασφαλίσεις μακροζωία στο ατμοσίδερό σου

 

Το ατμοσίδερο είναι το «δεξί χέρι» σου για να εξασφαλίζεις τέλεια εμφάνιση, αλλά και υγιεινή στα ρούχα όλης της οικογένειας. Μάλιστα, τα σύγχρονα μοντέλα «έρχονται» με εξελιγμένες τεχνικές προδιαγραφές, όπως πλάκες από προηγμένα υλικά και δυνατότητα χρήσης με νερό της βρύσης. Επομένως είναι αρκετά ανθεκτικά, ώστε να παραμείνουν σε άψογη κατάσταση για πολλά χρόνια. Χρειάζεται μια μικρή ειδική… μεταχείριση, για να έχει η συσκευή σου εγγυημένη μακροζωία. Είναι σημαντικό να ακολουθείς μερικές απλές συμβουλές στη χρήση και τη φροντίδα του, ώστε να αποφύγεις προβλήματα που θα μπορούσαν να το βγάλουν πρόωρα εκτός μάχης.

 

Απόφυγε τα μεταλλικά αντικείμενα

Μπορεί οι πλάκες των σύγχρονων μοντέλων να είναι αρκετά ανθεκτικές, ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφεύγεις τα σκληρά αντικείμενα, που είναι πιθανό να προκαλέσουν γδαρσίσματα. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεις να «περνάς» με το σίδερο τα φερμουάρ, τα μεταλλικά κουμπιά ή τα καρφιά που μπορεί να υπάρχουν στα ρούχα σου. Για τον ίδιο λόγο, όταν πρόκειται να ακουμπήσεις το σίδερο σε οριζόντια θέση, θα πρέπει να σιγουρεύεσαι ότι θα βρίσκεται σε λεία επιφάνεια.

 

Προσοχή στο νερό

Παρόλο που σχεδόν όλα τα σύγχρονα ατμοσίδερα μπορούν να λειτουργήσουν με νερό της βρύσης, στην περίπτωση που το νερό της περιοχής σου είναι αρκετά «σκληρό», οι κατασκευαστές συστήνουν να επιστρατεύσεις και απιονισμένο νερό. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές εταιρείες, θα πρέπει να αναμειγνύεις το νερό βρύσης με το απιονισμένο σε αναλογία 50:50, και όχι να χρησιμοποιείς μόνο απιονισμένο. Οι κατασκευαστές συνιστούν επίσης να μην χρησιμοποιείται ποτέ νερό με χημικά πρόσθετα (π.χ. με αρωματικές ουσίες).

 

 

Χρησιμοποίησε τακτικά τις λειτουργίες αφαίρεσης των αλάτων

Η απομάκρυνση των αλάτων ασβεστίου, που μοιραία συσσωρεύονται στο σίδερο από την παραγωγή του ατμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το σίδερό σου να παραμείνει σε… φόρμα για πολλά χρόνια. Επίσης, στην περίπτωση που το σίδερο έχει «μαζέψει» άλατα, τότε θα μειωθεί η ροή του ατμού που παράγει, ενώ τα ρούχα σου θα γεμίζουν με αυτά τα χαρακτηριστικά υπόλευκα υπολείμματα.

Όλα τα ατμοσίδερα διαθέτουν μία σειρά από «αντίμετρα», όπως είναι φυσικό, για να τα καθαρίζεις τα άλατα. Ανάλογα με το μοντέλο που διαθέτεις, μάλιστα, μπορεί η συσκευή σου να διαθέτει παραπάνω από μία λειτουργίες αφαλάτωσης – ή απασβέστωσης όπως τις αποκαλούν κάποιοι κατασκευαστές.

Η συχνότητα αφαίρεσης των αλάτων εξαρτάται από το πόσα «σίδερα» βάζεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Πάντως, για μία μέση χρήση του ατμοσίδερου, η αφαλάτωση θα πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 μήνες.

 

Μην αμελείς το καθάρισμα της πλάκας

Αν λερωθεί η πλάκα του σίδερου, η συσκευή θα αρχίσει να γλιστρά πιο δύσκολα πάνω στα υφάσματα ή ακόμη και να κολλάει πάνω τους. Για να προλάβεις κάτι τέτοιο, σκούπισε την πλάκα με ένα στεγνό βαμβακερό πανί – αφού βέβαια έχεις πρώτα βεβαιωθεί πως είναι κρύα. Στα περισσότερα ατμοσίδερα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις χημικά καθαριστικά, αφού έτσι θα καταστρέψεις την επίστρωση της πλάκας.

Στην περίπτωση που κολλήσει κάτι στην πλάκα, π.χ. ένα κομμάτι πλαστικό ή κάποιο συνθετικό ύφασμα που λιώνει λόγω υψηλών θερμοκρασιών, απενεργοποίησε αμέσως τη λειτουργία ατμού και σκούπισε τα υπολείμματα με ένα παχύ στεγνό βαμβακερό πανί, το οποίο θα διπλώσεις αρκετές φορές, για να μην καείς.

 

Μην τυλίγεις σφιχτά το καλώδιο

Όταν αποθηκεύεις το σίδερο, φρόντιζε να τυλίγεις το καλώδιο ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του κατασκευαστή στο εγχειρίδιο χρήσης. Αν το τυλίγεις σφιχτά, τότε στην πορεία θα φθαρεί το σημείο του που καταλήγει στο σίδερο. Επομένως, θα γίνει επικίνδυνη η χρήση της συσκευής, αν δεν επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

 

Διάλεξε προσεκτικά τη σανίδα σιδερώματος

Φρόντισε να προμηθευτείς μία σανίδα σιδερώματος που είναι αρκετά σταθερή και δεν ανατρέπεται εύκολα, για να αποφύγεις το ενδεχόμενο ατυχήματος από πιθανή πτώση της συσκευής.

 

Άδειαζε πάντοτε το σίδερο μετά τη χρήση

Όταν τελειώσεις το σιδέρωμα, άδειασε το νερό που τυχόν έχει παραμείνει στο σίδερο και «κατέβασε» στην ένδειξη 0 τον διακόπτη με τον οποίο ρυθμίζεται η ροή του ατμού. Επίσης, φρόντιζε κατά τη φύλαξη το σίδερο να είναι σε όρθια και όχι οριζόντια θέση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη