Πέντε tips για να οργανώσεις την κατάψυξη

 

Στην περίπτωση που δεν διαθέτεις έναν ξεχωριστό καταψύκτη, ακόμη και το τελευταίο εκατοστό της κατάψυξης του ψυγείου αποδεικνύεται συχνά υπερπολύτιμο, για να διατηρήσεις τα ψώνια σου για πολύ καιρό. Ειδικά μάλιστα αν η κατάψυξή σου έχει περιορισμένο χώρο, ή αν έχεις μεγάλη οικογένεια, με τη σωστή οργάνωση των τροφίμων θα «αραιώσεις» τις επισκέψεις σου στο σουπερμάρκετ. Επίσης, θα μπορέσεις να μειώσεις στο ελάχιστο τα τρόφιμα, αλλά τα φαγητά που περίσσεψαν, τα οποία θα καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων.

Η σωστή οργάνωση θα σε βοηθήσει όμως και να βρίσκεις εύκολα τα ψώνια που έχεις ήδη αποθηκεύσει. Επομένως, θα μειώσεις την πιθανότητα να χρειαστεί να πετάξεις κάποιο προϊόν, επειδή το ξέχασες στην κατάψυξη παραπάνω από το κανονικό.

 

1. Πέτα τις εξωτερικές συσκευασίες

Πολλά προϊόντα «έρχονται» με διπλή συσκευασία, δηλαδή βρίσκονται μέσα σε σακούλα που περικλείεται σε κουτί. Επομένως αν αφαιρείς τα κουτιά, τότε θα εξοικονομήσεις χώρο για περισσότερες προμήθειες. Μην ξεχάσεις ωστόσο να σημειώσεις το είδος του προϊόντος, αλλά και την ημερομηνία λήξης του. Μπορείς γι’ αυτό είτε να χρησιμοποιήσεις μία αυτοκόλλητη ετικέτα, είτε να γράψεις τις πληροφορίες απευθείας πάνω στη συσκευασία, με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

 

 

2. Δημιούργησε ζώνες για ομοειδείς προμήθειες

Φρόντισε κάθε είδος από τις προμήθειές σου να μπαίνει σε συγκεκριμένο χώρο. Έτσι θα μπορείς να βρίσκεις πάντοτε εύκολα αυτό που αναζητάς. Επίσης δεν θα ξεχάσεις κάποιο τρόφιμο και δεν θα χρειάζεται να κρατάς για ώρα ανοικτή την πόρτα της κατάψυξης, με συνέπεια να μην «χάνεται» ψύξη.

Όπως είναι φυσικό, η οργάνωση που θα κάνεις, και ο χώρος που θα αφιερώσεις για κάθε κατηγορία τροφίμων, εξαρτάται από τις διατροφικές σου συνήθειες και, κατά συνέπεια, από τα προϊόντα που αγοράζεις. Για ένα νοικοκυριό που έχει τυπικό διαιτολόγιο, πάντως, μια ιδέα είναι να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή ζώνη για τα κρεατικά, μία για τα ψάρια-θαλασσινά, μία για τα ωμά λαχανικά και φρούτα, και μία για τα μαγειρευμένα τρόφιμα και τις σάλτσες.

 

 

3. Τύλιγε σφιχτά τα νωπά τρόφιμα

Αν χρησιμοποιείς σακουλάκια κατάψυξης ή υλικό περιτυλίγματος για να συσκευάσεις τις προμήθειές σου, φρόντιζε να εγκλωβίζεται όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσεις τον όγκο που καταλαμβάνουν στην κατάψυξη. Παράλληλα απελευθερώνεις «χώρο» για περισσότερα ψώνια.

Επομένως, στην περίπτωση που έχεις επιλέξει τη διαφανή μεμβράνη ή το αλουμινόχαρτο, φρόντιζε να τυλίγεις σφιχτά τα τρόφιμα. Αν πάλι χρησιμοποιείς σακουλάκια κατάψυξης, συμπίεσέ τα πριν τα κλείσεις, ώστε να «διώξεις» τον αέρα από το εσωτερικό.

Το σφιχτό τύλιγμα θα σου εξασφαλίσει επίσης ότι οι προμήθειές σου δεν θα έρθουν σε επαφή με τον αέρα εντός του καταψύκτη. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν τις αποψύξεις, μπορεί να διαπιστώσεις πως έχουν ξεραθεί και έχουν σκληρύνει, ή ακόμη και ότι έχουν «καεί». Όλες αυτές οι παρενέργειες οφείλονται στην αφυδάτωση των τροφίμων από τον ξηρό αέρα του καταψύκτη, την οποία θα αποτρέψεις με την αεροστεγή συσκευασία τους.

 

 

4. Επιστράτευε δοχεία φαγητού κατάλληλου μεγέθους

Σίγουρα με τα σακουλάκια κατάψυξης εξοικονομείς χώρο, πάντα με την προϋπόθεση ότι αφαιρείς τον αέρα. Αν πάντως προτιμάς να χρησιμοποιείς δοχεία φαγητού φρόντισε να διαλέγεις το κατάλληλου μεγέθους. Δηλαδή να μένει όσο το δυνατόν λιγότερος ελεύθερος χώρος.

 

5. Κάνε συχνά απόψυξη αν η κατάψυξή σου μαζεύει «πάγο»

Στην περίπτωση που το ψυγείο σου δεν είναι no frost, τότε μία από τις επιπτώσεις από τον σχηματισμό πάγου στα τοιχώματά του είναι ότι περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος για την αποθήκευση τροφίμων. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά απόψυξη.

Στην πραγματικότητα, η απόψυξη είναι ακόμη πιο απαραίτητη για εξοικονόμηση ρεύματος. Ένα στρώμα πάγου μόλις 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει έως και 30% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάψυξη. Κατά συνέπεια, η οικονομία επιτάσσει να αφαιρείς τον πάγο πολύ πριν αρχίσει να περιορίζει σημαντικά τον χώρο στην κατάψυξη.

 

Μπορείς να δεις ακόμη