Έρχονται Χριστούγεννα! Στόλισε το σπίτι σου εντυπωσιακά!

 

Ήρθε και φέτος η ώρα για την αντίστροφη μέτρηση των Χριστουγέννων. Γιατί αυτό δεν συμβαίνει για καμία άλλη γιορτή; Φυσικά γιατί τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή όλου του κόσμου.

Σου δίνεται η ευκαιρία για ευχές, δώρα, διασκέδαση και λίγη λάμψη μέσα στην καρδιά του μουντού χειμώνα. Αν, λοιπόν, λατρεύεις τα Χριστούγεννα, μπορείς να τα κάνεις να κρατήσουν περισσότερο. Στόλισε το σπίτι σου εντυπωσιακά και γιατί όχι, νωρίτερα.

Είτε προτιμάς τον πλούσιο και πιο παραδοσιακό στολισμό ,είτε τις πιο minimal εκδοχές του, το σπίτι σου στολισμένο θα φαίνεται διαφορετικό κι αυτό επηρεάζει θετικά τη διάθεση σου.

 

Σαλόνι

Ξεκίνα τη διακόσμηση από το σαλόνι σου. Είναι ο χώρος που συνήθως φιλοξενεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γι’ αυτόν το χώρο υπάρχουν πολλές επιλογές. Κλασσικά πράσινα έλατα (φυσικά ή τεχνητά), αλλά κι έλατα σε διαφορετικούς χρωματισμούς όπως λευκά, μπλε, χρυσαφιά, ασημί και κόκκινα. Το μέγεθος φυσικά ποικίλει κι εξαρτάται από τις ανάγκες και τα τετραγωνικά του χώρου σου. Ένα μεγάλο δέντρο είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό, αλλά σε περίπτωση που πρόκειται για ένα μικρό σαλόνι δεν θα μπορούσε να ταιριάξει αρμονικά ένα ψηλό κι ογκώδες «Χριστουγεννιάτικο Έλατο». Αντίστοιχα, αν έχεις μεγάλο διαθέσιμο χώρο δεν καλύπτεται από ένα μικρό δεντράκι.

Αφού, λοιπόν, επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα και μέγεθος, ξεκίνα ν’ αναζητάς στολίδια. Μην ξεχνάς πως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η “καρδιά” του στολισμού και στον στολισμό όλα επιτρέπονται. Μπάλες, αλεξανδρινοί, μπαστουνάκια και κάθε λογής στολίδι έχει τη θέση του στα κλαράκια του. Η μονοχρωμία κι η ομοιομορφία δεν αποτελεί μοναδική τάση στο στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η ποικιλία στολιδιών δίνει ένα αποτέλεσμα περισσότερο γιορτινό και σπιτικό. Κάθε στολίδι θα έχει τη δική του ιστορία.

Τα φωτάκια, επίσης, δεν χρειάζεται να είναι μονόχρωμα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από κάθε προτίμηση, αλλά φρόντισε να βάλεις αρκετά.

Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να στολίσεις με προσοχή είναι το τζάκι. Εδώ μπορείς να κρεμάσεις τις Χριστουγεννιάτικες κάλτσες της οικογένειας για να περιμένουν τα δώρα τους. Από πάνω μπορείς να κρεμάσεις ένα πλούσιο στεφάνι φτιαγμένο από κλαδιά γκι, ή μυρτιάς στολισμένο προαιρετικά με μπάλες, ή φωτάκια. Αν το τζάκι σου έχει κι εταζέρα, μπορείς να στρώσεις μια γιρλάντα και να περάσεις ανάμεσα φωτάκια, ή κεριά.

Ο καναπές του σαλονιού, μπορεί να στρωθεί με ριχτάρια σε γιορτινά χρώματα, ή μια patchwork κουβέρτα. Ακόμα, στο εμπόριο μπορείς να βρεις γιορτινά μαξιλάρια κεντητά, ή με στάμπα, σε πολλά διαφορετικά σχέδια.

Το τραπεζάκι του σαλονιού θα ήταν ωραίο να στολιστεί με μια σύνθεση κεριών, ή μ’ ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με χρυσά κουκουνάρια και ρόδια.

 

Τραπεζαρία

Η τραπεζαρία αποτελεί κεντρικό στοιχείο του Χριστουγεννιάτικου στολισμού. Εδώ θα στρωθεί το γιορτινό τραπέζι, εδώ θα παρουσιαστούν οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα κι η βασιλόπιτα. Ένα τραπεζομάντηλο είναι, λοιπόν, το πρώτο για το οποίο πρέπει να φροντίσεις. Ένα μονόχρωμο, ακόμα και λευκό τραπεζομάντηλο μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση προκειμένου από πάνω να στρωθεί ένα γιορτινό ράννερ. Μια σύνθεση από κεριά, ή δύο ψηλά κηροπήγια ταιριάζουν απόλυτα.

Αν φτιάξεις γλυκά, προμηθεύσου δίσκους με ψηλό πόδι και γυάλινο καπάκι και τοποθέτησέ τα πάνω τους. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι άκρως εντυπωσιακό και τα γλυκά θα διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλές μέρες.

Ακόμα μια επιλογή είναι να τοποθετήσεις στο κέντρο του τραπεζιού ένα πράσινο στεφάνι φτιαγμένο είτε από κλαδιά μυρτιάς, είτε από γκι, ή από τεχνητή γιρλάντα και στο κέντρο να τοποθετήσεις κεριά.

Επίσης, μια γυάλα γεμισμένη με νερό μέσα στο οποίο θα επιπλέουν Χριστουγεννιάτικα κεράκια είναι μια κομψή minimal επιλογή, που μπορείς να κατασκευάσεις πανεύκολα.

 

Μπάνιο

Μπορείς να στολίσεις ακόμη και το μπάνιο σου.  Στην αγορά, θα βρεις αρκετά σχέδια γιορτινών κουρτινών μπάνιου. Η κουρτίνα μπάνιου λόγω της μεγάλης της επιφάνειας θα στολίσει από μόνη της το μπάνιο σου. Ακόμη, μπορείς να κάνεις και πολλές άλλες γιορτινές προσθήκες, όπως πετσέτες με γιορτινά κεντήματα, σαπουνάκια, αφρόλουτρα σε Χριστουγεννιάτικα σχήματα κι αρώματα, αφράτα χαλάκια μπάνιου, ακόμα και καλύμματα λεκάνης με Χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

 

Υπνοδωμάτιο   

Ωραίο δεν θα ήταν να ξυπνάς το πρωί και πριν καλά-καλά σηκωθείς από το κρεβάτι να έχεις μπει σε γιορτινή διάθεση; Πώς; Έχοντας στολίσει Χριστουγεννιάτικα και το υπνοδωμάτιό σου. Τι θα έλεγες για τις γιορτινές μέρες κάθε βράδυ να βυθίζεσαι σε απαλά σεντόνια με γιορτινά σχέδια; Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σχεδίων για σεντόνια, παπλωματοθήκες και διακοσμητικά μαξιλάρια. Μπορείς ακόμη και να στολίσεις ένα μικρό δεντράκι στο υπνοδωμάτιό σου, ειδικά αν περνάς αρκετό χρόνο εκεί.

 

 

Κουζίνα

Η κουζίνα είναι ένας χώρος που στολίζεται πανεύκολα. Μερικές πετσέτες κουζίνας με Χριστουγεννιάτικα σχέδια, ένα γιορτινό τραπεζομάντηλο στο τραπέζι, γιορτινές κούπες και ποτήρια, και μια φρουτιέρα με ρόδια είναι ιδανικά για να δημιουργήσουν γιορτινή ατμόσφαιρα στο χώρο σου.

 

Εξωτερικοί χώροι

Αν διαθέτεις κήπο υπάρχουν πολλές γιορτινές επιλογές για να τον διακοσμήσεις. Μπορείς να στολίσεις με ειδικά φωτάκια εξωτερικού χώρου ένα από τα δέντρα σου, ή ένα ζωντανό έλατο σε γλάστρα, ή στο έδαφος. Αλλιώς, μπορείς να προσαρμόσεις τα φωτάκια περιμετρικά στη μάνδρα, ή στην αυλόπορτα. Άλλα στοιχεία που μπορείς να προσθέσεις είναι κάποιες Χριστουγεννιάτικες φιγούρες όπως έναν Άγιο Βασίλη με τα ξωτικά του.

Αν δεν διαθέτεις κήπο αλλά μπαλκόνι, μπορείς και πάλι να το στολίσεις με φωτάκια και φιγούρες. Φρόντισε, όμως, να έχεις αγοράσει φωτάκια καλής ποιότητας που ν’ αντέχουν στις ενδεχόμενες αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και να μην παραφορτώσεις τους εξωτερικούς χώρους με περίτεχνες κι άκομψες κατασκευές που αναβοσβήνουν.

 

Χρώματα κι αρώματα

Σίγουρα τα χρώματα που κάποιος διαλέγει για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού του είναι θέμα προσωπικού γούστου. Αν, όμως, επιλέξεις κάποιο ασυνήθιστο για τα Χριστούγεννα χρώμα (όπως ροζ ή μοβ), ενδεχομένως να μην βρίσκεις εύκολα στην αγορά ποικιλία στολιδιών για να κάνεις πετυχημένους συνδυασμούς.

Οπότε, αν δεν έχεις το χρόνο να το ψάξεις πολύ, καλύτερα να επιμείνεις στα παραδοσιακά γιορτινά χρώματα όπως το πράσινο, το κόκκινο, το λευκό και το χρυσαφί. Πρόκειται για διαχρονικά χρώματα και θα τα χαίρεσαι για πολλά χρόνια.

Όπως, ήδη, θα ξέρεις κι από προσωπική σου εμπειρία, η όσφρηση είναι η αίσθηση της μνήμης. Πόσες φορές σου έχει τύχει μια μυρωδιά, ή ένα άρωμα να οδηγήσει αυτόματα τη σκέψη σου σε μια ανάμνηση;  Σίγουρα είναι αρκετές οι φορές αυτές. Ένα σπίτι που μυρίζει βανίλια και κανέλλα, συνήθως παραπέμπει σε Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις κυρίως των παιδικών σου χρόνων. Η φροντίδα της ατμόσφαιρας του σπιτιού σου είναι κι αυτή ένα μέρος του γιορτινού στολισμού. Άναψε, λοιπόν, άφθονα αρωματικά κεράκια και sticks και φέρε ξανά στο σπίτι σου τα Χριστούγεννα της παιδικής σου ηλικίας.

Πάνω απ’ όλα βάλε την φαντασία σου και την καλή σου διάθεση. Πέρνα όμορφα και φτιάξε νέες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις για εσένα και για όσους αγαπάς!

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη