Έρχονται και Android κινητά χωρίς υποδοχή κάρτας SIM

by Aggeliki Tsoukana

Στον δρόμο που χαράζει σταδιακά η Apple φαίνεται ότι κινείται γοργά και η αντίπαλος Google. Ειδικότερα, η έκδοση 13 του λειτουργικού Android φέρνει ακόμα πιο κοντά το τέλος των SIM καρτών μαζί με νέες δυνατότητες.

 

 

SIM και eSIM

Αν και πιθανότατα το έχεις ήδη αντιληφθεί, οι κάρτες SIM είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα του κινητού σου, απλά γιατί χάρη σε αυτές μπορείς να συνδεθείς στο δίκτυο κινητής που ανήκεις και να κάνεις τηλεφωνικές κλήσεις, να στείλεις μήνυμα ή να έχεις πρόσβαση μέσω διαδικτύου (ενεργά δεδομένα κινητής). Χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θα έλεγε κανείς ότι είναι το κομμάτι εκείνο που σε ταυτοποιεί ως χρήστη και σου δίνει πρόσβαση στην υπηρεσία.

Εντούτοις, θα έχεις παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια οι κάρτες SIM μικραίνουν (mini ή nano), ενώ πολλοί κατασκευαστές θεωρούν πιο βολικό το να μην υπάρχει καν υποδοχή κάρτας SIM στο κινητό! Για αυτό και η πρόθεση είναι η μετάβαση στις eSIM που θα αντικαταστήσουν πλήρως τις κλασικές SIM.

Σε αυτό σημείο, να διευκρινιστεί ότι το e δεν σημαίνει ηλεκτρονική ή άυλη, αλλά συμβολίζει την ενσωμάτωση! Δηλαδή, κυριολεκτικά, το τσιπ ενσωματώνεται απευθείας σε μια τηλεφωνική συσκευή! Οπότε, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ μίας eSIM από μία κλασική SIM είναι ότι δεν μπορεί να αποσπαστεί

Άρα, δεν χρειάζεται τοποθέτηση ή αφαίρεση, αλλά μπορείς να αλλάξεις αριθμό ή πάροχο εύκολα και γρήγορα γιατί οι πληροφορίες εντός της eSIM μπορούν να επανεγγραφούν όσες φορές το επιθυμείς. Αυτό είναι σαφώς πιο πρακτικό για όλους και για εσένα τον καταναλωτή.

Ωστόσο, οι eSIM έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα με τη σειρά τους. Ειδικότερα, δεν μπορούν να επιτρέψουν την ταυτόχρονη χρήση δύο τηλεφωνικών αριθμών, αφού σε hardware επίπεδο γίνεται επικοινωνία μόνο με ένα τηλεφωνικό δίκτυο τη φορά.

Όμως και αυτό φαίνεται να λύνεται (σε επίπεδο λογισμικού)…

 

Τι σχεδιάζει η Google

Η Google θέλει με το Android 13 να περάσει στην εποχή της eSIM ή τουλάχιστον να περιορίσει τις κλασικές SIM. Φυσικά, θέλει να το κάνει με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε μία και μόνο eSIM να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτό είναι και ένα επιθυμητό feature από πολλούς χρήστες παγκοσμίως. Αυτό θα το ονομάζει Multiple Enabled Profiles (MEP για συντομία) και θα επιτρέπει πολλαπλά ενεργά SIM προφίλ σε μια μόνο eSIM.

Προφανώς, η λύση αυτή υλοποιείται σε software επίπεδο με το να επιτρέπει πολλαπλές διεπαφές να χρησιμοποιούνται ως ανεξάρτητα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ ενός προφίλ SIM και του μόντεμ του τηλεφώνου.

Τέλος, πολλοί εικάζουν ότι έτσι θα δούμε σύντομα Android τηλέφωνα και τάμπλετ χωρίς καθόλου υποδοχή SIM, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δείχνουν πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν το νέο αυτό χαρακτηριστικό.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη