Ερευνητές έσπασαν ξανά το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων μέσω οπτικών ινών

by Aggeliki Tsoukana

Σε μια εποχή όπου τα περισσότερο υλικό που καταναλώνουμε είναι ψηφιακό οι ταχύτητες δικτύωσης είναι πιο σημαντικές από ποτέ, είτε μιλάμε για σταθερές συνδέσεις, είτε για mobile. Σήμερα, αν είσαι από τους τυχερούς και έχεις πρόσβαση σε σύνδεση επιπέδου Gigabit ή σε δίκτυα 5G, θα μπορούσες να κατεβάσεις 460GB-500GB σε μία ώρα, νούμερο που αντιστοιχεί σε επτά έως δέκα νέα AAA παιχνίδια, τη στιγμή που η μέση σύνδεση στην Ελλάδα απαιτεί για την ίδια μεταφορά 25 ώρες. Πως θα σου φαινόταν λοιπόν αν κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσες να κατεβάσεις αυτά τα δεδομένο σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου;

Αυτό κατάφεραν πριν από μερικούς μήνες Ιάπωνες επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο 48o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οπτικών Επικοινωνιών (ECOC 2022), ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας σε συνεργασία με Nokia Bell Labs, το Prysmian Group και το πανεπιστήμιο του Queensland, κατάφεραν να μεταδώσουν αρχεία με την εξωφρενική ταχύτητα των 1,53 Petabits ανά δευτερόλεπτο.

Για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε ένα πλαίσιο, το 1,5 Petabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 196.608 GB ανά δευτερόλεπτο ή για να το πούμε αλλιώς σε ταχύτητα αρκετή για τη μετάδοση περιεχομένου βίντεο ανάλυσης 8Κ από 15 εκατομμύρια κανάλια ταυτόχρονα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη αυτού του ρεκόρ, είναι συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές του backbone του Διαδικτύου, και όχι ένα νούμερο που είναι εφικτό μόνο σε αυστηρές εργαστηριακές συνθήκες.

Μπορείς να δεις ακόμη