Εργαλεία κήπου με έμφαση στην εργονομία

by Zikou Stella

Ο χειμώνας έχει φύγει και τη θέση του έχει δώσει στην Άνοιξη. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε σωστά τον κήπο μας. Σημαίνει, επίσης, ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να ανανεώσουμε τα εργαλεία κήπου μας.

Τα εργαλεία θα πρέπει να συνδυάζουν τη λειτουργικότητα και την εργονομία. Παρακάτω θα βρεις μια σειρά από προτάσεις σε εργαλεία κήπου για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή, ώστε να κάνεις άνετα τη δουλειά σου, χωρίς να καταπονήσεις το μυοσκελετικό σου σύστημα.

 

Κλαδευτήρι κήπου

Μια από τις πιο συχνές εργασίες που κάνουμε στον κήπο μας είναι το κλάδεμα. Ειδικά τα καλλωπιστικά φυτά ή θάμνοι που ανθοφορούν το καλοκαίρι θα χρειαστούν τώρα κλάδεμα προτού αρχίσουν να βγάζουν τους νέους βλαστούς. Έτσι, ανάλογα τον όγκο εργασιών που έχεις να κάνεις, θα χρειαστείς τα κατάλληλα εργαλεία κήπου που δεν είναι άλλα από τα κλαδευτήρια.

Το κλαδευτήρι σου θα πρέπει να προσφέρει την απαραίτητη εργονομία, ώστε να προστατεύει τις αρθρώσεις των καρπών σου και να είναι κατάλληλο για το μέγεθος του χεριού σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα χρειαστείς ένα κλαδευτήρι κήπου όπως το ExpertCut από την Gardena. Διαθέτει ιδιαίτερα αιχμηρές και σκληρές λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ χάρη σε μια επιπλέον φάση σκλήρυνσης στη διαδικασία κατασκευής, η λεπίδα σκληραίνει τον πυρήνα και επιτυγχάνει υψηλή σκληρότητα.

Παράλληλα, προσφέρει αποσβεστήρα που προστατεύει τις αρθρώσεις των καρπών και είναι κατάλληλο για μικρά και μεσαία χέρια λόγω του ρυθμιζόμενου πλάτους της λαβής. Έχει επίσης πρακτικό κλείσιμο με το ένα χέρι και χαμηλό βάρος 160 g για εύκολη εργασία.

 

 

Θαμνοκοπτικά και μπορντουροψάλιδα μπαταρίας

Συνεχίζοντας με τη διαδικασία πρέπει να γνωρίζεις ότι τα φυτά μπορντούρας και τα αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, κλαδεύονται πριν την αρχή της νέας τους ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς ένα θαμνοκοπτικό μπαταρίας όπως το Bosch AHS 55-20. Διαθέτει τεχνολογία γρήγορης κοπής που εξασφαλίζει, ότι τα μικρά και τα μεγαλύτερα κλαδιά κόβονται με μιας για γρήγορη και αποτελεσματική κοπή του φράκτη. Παράλληλα, προσφέρει άνετο και εργονομικό χειρισμό που εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση στα χέρια και τους ώμους.

Ανάλογα τη διαμόρφωση του κήπου σου, ίσως χρειαστείς ένα ηλεκτρικό μπορντουροψάλιδο όπως το THS 500/48 της Gardena. Σημαντικό του πλεονέκτημα, το τηλεσκοπικό κοντάρι. Είναι ελαφρύ και ιδανικό για την εύκολη και άνετη κοπή ψηλών φραχτών. Η κεφαλή έχει δυνατότητα κλίσης για κοπή στις κορυφές. Χάρη στο εργονομικό σχήμα της λαβής και την έξυπνη κατανομή βάρους, το εργαλείο βρίσκεται πάντοτε τέλεια στο χέρι.

 

Φυσητήρες και αναρροφητήρες

Ήρθε η στιγμή για να προετοιμάσεις το έδαφος, απομακρύνοντας αρχικά όλα τα ξερά και υγρά υπολείμματα από τον κήπο σου. Αρχικά θα χρειαστείς έναν ισχυρό φυσητήρα. Αν θέλεις απλά να απομακρύνεις τα πεσμένα φύλλα και τα υπολείμματα φυτοφραχτών ή του γκαζόν και άλλου είδους ρυπών, χρειάζεσαι ένα εργαλείο όπως το Fieldmann FZF70605-0. Είναι μικρό, ελαφρύ, εύχρηστο, ενώ η εργονομική λαβή θα σε βοηθήσει να κάνεις άνετα τη δουλειά σου χωρίς να καταπονήσεις τον καρπό σου. Ιδανικό και για τον καθαρισμό δύσβατων σημείων όπως παρτέρια και βραχόκηποι.

Αν, όμως, χρειάζεσαι κάτι πιο ισχυρό, για πιο απαιτητικές εργασίες, θα χρειαστείς κάτι «μεγαλύτερο». Όχι απαραίτητα τόσο σε όγκο, όσο σε ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση, εξέτασε την αγορά ενός φυσητήρα /αναρροφητήρα όπως το Gardena Ergojet 3000. Είναι πανίσχυρος και εύχρηστος, ιδανικός για φύσημα, αναρρόφηση και τεμαχισμό των φύλλων του κήπου σου. Παρά το μεγαλύτερο μέγεθος, είναι ελαφρύς, με εργονομική λαβή, ενώ διαθέτει μεταλλική φτερωτή για τον τεμαχισμό των φύλλων και ρύθμιση ταχύτητας SpeedControl.

 

 

Τσουγκράνες και σκαλιστήρια

Σημαντική εργασία στην ανανέωσης του κήπου είναι ο αερισμός του εδάφους και η καταστροφή των ζιζάνιων κι αυτό γίνεται με το σκάλισμα των παρτεριών και με το ξεχορτάριασμα του κήπου γενικότερα. Ιδανικά, εδώ θα χρειαστείς έναν εκριζωτή / σκαλιστήρι όπως το πολυεργαλείο Combisystem της Gardena. Πρόκειται για ένα πρακτικό εργαλείο κήπου 2 σε 1 για εύκολη απομάκρυνση ζιζανίων στο παρτέρι. Συνδυάζει έναν καλλιεργητή, ο οποίος χρησιμοποιείται για το βοτάνισμα και τον αερισμό του εδάφους στο παρτέρι του κήπου, με μια τσουγκράνα για την άμεση απομάκρυνση των ζιζανίων.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα του εν λόγω πολυεργαλείου είναι ότι τα εξαρτήματα GARDENA combisystem ταιριάζουν σε όλα τα κοντάρια combisystem GARDENA. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κοντάρι από ξύλο, αλουμίνιο ή ένα κοντάρι φιλικό για την πλάτη σου!

Η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να σε ευχαριστήσει και να σε χαλαρώσει, την ίδια στιγμή που παίρνεις μεγάλη ικανοποίηση με την εικόνα των περιποιημένων φυτών και των ανθισμένων λουλουδιών. Παραπάνω, είδαμε μόνο μερικά σύγχρονα εργαλεία κήπου για την φροντίδα του κήπου σου. Για να κάνεις αποτελεσματικά τις εργασίες σου και παράλληλα να το διασκεδάσεις!

Βρες ό,τι χρειάζεσαι για την περιποίηση του κήπου σου και τη φροντίδα των φυτών σου, με ένα κλικ στο www.kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη