Tips για να επιλέξεις ηλεκτρικό ποδήλατο και να απογειώσεις τις βόλτες σου!

by Zikou Stella

Το ηλεκτρικό ποδήλατο έχει γίνει βασικό μέσο μεταφοράς για πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί μια οικονομική και οικολογική λύση για γρήγορες μετακινήσεις, χωρίς το άγχος της κίνησης ή της αναζήτησης θέσης πάρκινγκ. Δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια μέσα στα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα ή ακόμη και τα λεωφορεία. Παρόλο που η τελική ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα που μπορούν να αναπτύξουν μοιάζει μικρή, πολλές φορές ξεπερνά τη μέση ταχύτητα του Ι.Χ. ή του λεωφορείου στο κέντρο της πόλης.

 

Σίγουρα θα θέλεις κι εσύ να απολαμβάνεις «οικολογικές» βόλτες μέσα στην πόλη ή και να αποκτήσεις ένα ευέλικτο μέσο για να πηγαίνεις στη σχολή ή στη δουλειά. Μένει μονάχα να επιλέξεις το ηλεκτρικό ποδήλατο της αρεσκείας σου!

Ευελιξία και ευκολία με αναδιπλούμενο σχεδιασμό

Σε αυτή την κατηγορία θα βρεις ηλεκτρικά ποδήλατα που έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση. Ο αναδιπλούμενος σχεδιασμός σου επιτρέπει να το μεταφέρεις εύκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο εργονομικός μοχλός ταχείας απελευθέρωσης καθιστά εύκολη την αποθήκευση για εξοικονόμηση χώρου στο διαμέρισμά σου ή και για τοποθέτηση στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

 

Μη αναδιπλούμενα ποδήλατα

Εδώ θα βρεις ηλεκτρικά ποδήλατα με ελαφρύ πλην όμως στιβαρό σχεδιασμό, ώστε να μεταφέρονται εύκολα στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σε αυτή την κατηγορία θα συναντήσεις μοντέλα που είναι ιδανικά τόσο για την πόλη όσο και εκτός δρόμου.

Μέγιστη Απόσταση που μπορεί να διανύσει

Η αυτονομία της μπαταρίας μεταβάλλεται ανάλογα τη μορφολογία της διαδρομής ή και το βάρος του αναβάτη. Αυτό θα σου χρησιμεύσει για να γνωρίζεις τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να διανύσει, κατά μέσο όρο, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με μία πλήρη φόρτιση. Θα συναντήσεις μοντέλα που σου επιτρέπουν να ταξιδεύεις σε συνεχή χρήση έως και 80 χλμ.

 

 

Δώσε βάση στη διάμετρο του τροχού

Η διάμετρος τροχού μετριέται σε ίντσες και κυμαίνεται μεταξύ 6 και 26 ίντσες, ενώ υπάρχουν μοντέλα με διάμετρο τροχού που ξεπερνάει τις 27 ίντσες. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα με μικρούς τροχούς έως 10 ίντσες, είναι ιδανικά για διαδρομές μέσα στην πόλη σε ομαλές επιφάνειες. Οι μεγάλες διαστάσεις τροχού λειτουργούν βοηθητικά σε ανώμαλες επιφάνειες, παρέχοντας σταθερότητα στον αναβάτη. Πολλά μοντέλα συνδυάζουν μεγάλους τροχούς με ειδικά λάστιχα για κίνηση εκτός δρόμου.

Πόσο μπορείς να περιμένεις για να φορτίσει;

Η μπαταρία ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου συνήθως είναι αποσπώμενη, και μπορείς να την αφαιρείς και να την φορτίζεις. Ένας μέσος όρος φόρτισης είναι 4-5 ώρες.

 

Λειτουργίες ταχύτητας για ακόμη πιο άνετες βόλτες

Οι λειτουργίες ταχύτητας δίνουν τη δυνατότητα στον αναβάτη να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό ποδήλατο σαν “κλασικό” ποδήλατο με ταχύτητες ή να χρησιμοποιήσει συνδυαστικά την υποβοήθηση και τις ταχύτητες για πιο άνετο πετάλι, χωρίς να καταπονεί το μυοσκελετικό του σύστημα. Όσο περισσότερες οι επιλογές σε ταχύτητες, τόσο μεγαλύτερη κι η ευελιξία στις διαδρομές σου. Οι διαθέσιμες ταχύτητες κυμαίνονται μεταξύ 3 και 6, ενώ υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν 8 ταχύτητες.

Είτε αναζητάς μια «πράσινη» εναλλακτική για τις καθημερινές μετακινήσεις σου, είτε απλά ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για να απολαμβάνεις τις βόλτες σου, το σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνεις άνεση και μεγαλύτερη οικονομία χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί η ηλεκτροκίνηση είναι το νέο trend της εποχής και ήρθε για να μείνει!

Μπορείς να δεις ακόμη