Εργασία και εκπαίδευση με ένα Chromebook!

by K-Admin 1

 

Το Chrome OS της Google κλείνει φέτος 10 χρόνια κυκλοφορίας. Και ενώ μέχρι πρότινος δεν ήταν τόσο δημοφιλές, οι ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία έφερε τα Chromebooks στο προσκήνιο. Είναι τα εργαλεία που προσφέρουν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους μια σειρά από δυνατότητες καλύπτοντας κάθε ανάγκη, είτε πρόκειται για τηλεργασία είτε για τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετοί χρήστες που δεν γνωρίζουν όλες τις δυνατότητες ενός Chromebook. Για την ακρίβεια, δεν γνωρίζουν καν τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει το λειτουργικό της Google. Ας δούμε, λοιπόν, σε τι διαφέρει ένα Chromebook από έναν φορητό υπολογιστή και πώς μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς.

 

 

Τι είναι τα Chromebook;

Τα Chromebook είναι υπολογιστές που “τρέχουν” το Chrome OS της Google. Ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο πυρήνα του Linux. Ειδικότερα, το Chrome OS είναι μια προηγμένη έκδοση του προγράμματος περιήγησης Chrome της Google. Οι περισσότερες λειτουργίες του βασίζονται στο ίντερνετ και τις εκατοντάδες δωρεάν υπηρεσίες της Google, οι οποίες παρέχουν μια πιο πλούσια εμπειρία.

Απευθύνεται στους χρήστες που επιθυμούν μια απλή λύση για τις καθημερινές τους εργασίες και χρειάζονται ένα σύστημα που παρέχει ασφάλεια και απλότητα κατά τη χρήση.

Στην εξαιρετική ευελιξία των Chromebook, συμβάλει το γεγονός ότι έρχονται σε διάφορους τύπους. Από κλασικούς φορητούς υπολογιστές και Chrome OS tablet, μέχρι 2 in 1 Convertible. Ειδικά τα τελευταία, έρχονται να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ laptop και tablet κληρονομώντας πλεονεκτήματα και από τις δύο συσκευές.

 

 

Τι μπορεί να σου προσφέρει ένα Chromebook

Υπάρχουν πολλά και διάφορα πλεονεκτήματα από τη χρήση ενός Chromebook, τα οποία αναλύονται παρακάτω.

 

Εφαρμογές Android

Η Google εξακολουθεί να εμπλουτίζει το Chrome OS με νέα χαρακτηριστικά για πιο “πλούσια” εμπειρία. Η προσθήκη του Play Store σε ορισμένα μοντέλα έφερε πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές, που μπορούν να βελτιώσουν τις λειτουργίες ενός Chromebook. Μάθε ποια Chromebook υποστηρίζουν εφαρμογές Android.

Πρακτικά, έχεις στα χέρια σου έναν φορητό υπολογιστή με εφαρμογές Android. Σκέψου, για παράδειγμα, πόσο μεγαλύτερη ευελιξία έχεις όταν μπορείς να χρησιμοποιείς τις ίδιες εφαρμογές στο smartphone σου. Ξεκινάς μια εργασία στο κινητό, συνεχίζεις στον φορητό υπολογιστή σου, και το αντίθετο. Κι όλα αυτά, ενώ βρίσκεσαι συνδεδεμένος σε ένα λογαριασμό, στο Google Account σου.

 

 

Παραγωγικότητα και ψυχαγωγία με ένα Chromebook

Αν το Chromebook σου υποστηρίζει εφαρμογές Android, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις εφαρμογές από το Play Store σε περιβάλλον παρόμοιο με αυτό ενός φορητού υπολογιστή. Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτές τις εφαρμογές με τη χρήση πληκτρολογίου και touchpad, ή να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής (εφόσον υποστηρίζεται από το Chromebook σου).

Είτε είσαι εκπαιδευτικός είτε μαθητής, η σύνδεση μέσω βιντεοκλήσεων είναι εύκολη με εφαρμογές όπως το Google Meet και το Zoom. Ο προγραμματισμός ή η συμμετοχή σε μια συνάντηση είναι απλή, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθήσουν μια διάλεξη, να λάβουν βοήθεια, να εργαστούν σε ένα ομαδικό έργο ή απλώς να μιλήσουν με έναν φίλο.

Επιπρόσθετα, με εργαλεία και εφαρμογές όπως το Google Classroom, τα Έγγραφα, τα Φύλλα, τις Παρουσιάσεις, το Meet, το Microsoft Word, το Excel και το PowerPoint, το Netflix και άλλα, αυξάνεις την παραγωγικότητά σου ενώ παράλληλα έχεις πρόσβαση σε ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Το Google Classroom διευκολύνει εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με την παρακολούθηση των εργασιών και τη δυνατότητα να επικοινωνήσει ο γονέας με τους καθηγητές και να λάβει σχόλια, εκπαιδευτικοί και μαθητές παραμένουν πάντα οργανωμένοι.

 

 

 

Υποστήριξη Cloud και οικοσύστημα Google

To Chrome OS είναι η τέλεια προσθήκη στο οικοσύστημα της Google. Μπορείς εύκολα να συγχρονίσεις όλα τα δεδομένα σου στο Cloud με ένα Chromebook. Επιπλέον, με την αγορά ενός Chromebook, η Google προσφέρει δωρεάν χώρο αποθήκευσης 100GB στο Google Drive. Κάτι που σίγουρα θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, δεδομένου ότι ο αποθηκευτικός χώρος των Chromebook δύσκολα ξεπερνάει τα 128GB.

Επίσης, επειδή απαιτείται σύνδεση μέσω του Google Account σου, όλα τα δεδομένα που έχεις συγχρονίσει στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, όπως κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα αυτόματης συμπλήρωσης κλπ., θα είναι διαθέσιμα στο Chromebook σου. Όλα τα δεδομένα και οι ρυθμίσεις στο Chromebook συγχρονίζονται με το λογαριασμό σου. Οπότε όταν συνδεθείς για πρώτη φορά στη συσκευή σου, θα τα βρεις όλα έτοιμα!

 

 

Υψηλό επίπεδο ασφάλειας

Οι χρήστες Windows (αλλά και Mac OS) γνωρίζουν τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από κακόβουλο λογισμικό, ιούς και άλλα επιβλαβή αρχεία. Μάλιστα, οι αρχάριοι χρήστες – που μπορεί π.χ. να μην γνωρίζουν ότι ακόμα και ένα φαινομενικά “αθώο” αρχείο εικόνας μπορεί να κρύβει κακόβουλο κώδικα – είναι ακόμα πιο ευάλωτοι σε κακόβουλο λογισμικό.

Από την άλλη, τα Chromebook είναι πολύ ασφαλείς συσκευές ακόμα και για τον πιο αρχάριο, που μπορεί να μην γνωρίζει πώς να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα antivirus. Το Chrome OS περιλαμβάνει ενσωματωμένη προστασία από ιούς, πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας και επαληθευμένη εκκίνηση, οπότε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις προβλήματα ασφάλειας, είτε σπουδάζεις είτε κάνεις έρευνα για τις εργασίες σου διαδικτυακά. Και με υποστήριξη για πολλούς λογαριασμούς, μπορείς εύκολα να μοιραστείς ένα Chromebook με πολλά μέλη της οικογένειας και όλοι θα έχουν πάντα τον δικό τους ιδιωτικό χώρο.

 

Υψηλή απόδοση

Τα Chromebook διακρίνονται και για την υψηλή απόδοση που παρέχουν. Εκκινούν σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και δεν μειώνεται η απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα και οι εισαγωγικές προτάσεις παρουσιάζουν αξιοσημείωτες επιδόσεις, χάρη στο εξαιρετικά “ελαφρύ” και ευέλικτο λειτουργικό της Google.

 

 

Προσβασιμότητα και φορητότητα

Τα Chromebook έχουν γίνει συνώνυμο της φορητότητας και της ευελιξίας. Κάτι που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για compact συσκευές με εξαιρετικά ελαφρύ σχεδιασμό.

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν λεπτό design και μικρό βάρος. Ειδικά όταν γίνεται λόγος για υβριδικό σχεδιασμό 2 σε 1, αφού διαθέτουν οθόνη αφής την οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς σε πολλές εφαρμογές και να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου. Όταν θες να πλοηγηθείς στο ίντερνετ ή να δεις μια ταινία από την άνεση του καναπέ σου μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως tablet, ενώ όταν θες να εργαστείς αποδοτικά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως laptop.

Επίσης, τα Chromebook  διακρίνονται και για το προσιτό τους κόστος. Κάτι που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για εκείνους που αναζητούν ένα οικονομικό laptop που θα ανταποκρίνεται άψογα σε κάθε βασική εργασία, όπως εργασίες γραφείου, browsing ή και βιντεοκλήσεις.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν -κάτα μέσο όρο- έως και πάνω από 7 ώρες αυτονομίας. Κάτι που ίσως να μην συνταντήσεις στους περισσότερους οικονομικούς φορητούς υπολογιστές με Windows.

 

 

Ολοκλήρωσε τις εργασίες σου, όπου κι αν βρίσκεσαι

Ενεργοποιώντας την πρόσβαση εκτός σύνδεσης στο Google Workspace, αποκτάς πρόσβαση σε πρόσφατες εργασίες, παρουσιάσεις, projects και άλλα, χωρίς να είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Μόλις συνδεθείς ξανά, αυτά τα αρχεία θα ενημερωθούν αυτόματα. Έτσι, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι αν βρίσκεσαι σε σημείο χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, φορητότητα χωρίς περιορισμούς.

Μπορείς να δεις ακόμη