Εργονομικό ποντίκι και πληκτρολόγιο, τι είναι καλύτερο για εμένα;

by Zikou Stella

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι απαραίτητα περιφερειακά για να αξιοποιήσουμε έναν υπολογιστή. Πρακτικά, αποτελούν προέκταση των χεριών μας για να γράψουμε κείμενο, να περιηγηθούμε ανάμεσα στις εφαρμογές ή στα κείμενα των ιστοσελίδων κλπ.

Μπορεί κάποτε να αρκούσε ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, απλά για να κάνουμε «τη δουλειά μας». Όμως, τώρα που οι περισσότερες εργασίες μας, ακόμα και η ψυχαγωγία μας, βασίζεται -ως επί το πλείστον- στους υπολογιστές, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για καλύτερη εργονομία. Έτσι, η επιλογή εργονομικών περιφερειακών υπολογιστή είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Γιατί, όταν νιώθεις καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας σου, σημαίνει ότι θα αποδίδεις καλύτερα.

 

Τι σημαίνει εργονομία

Εργονομία σημαίνει ότι ο χώρος σου είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο που προσαρμόζεται -όσο αυτό είναι εφικτό- στη φυσική στάση του σώματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά στοιχεία, όπως σε ποια κλίση βρίσκεται το κεφάλι σου όταν κοιτάζεις την οθόνη, αν η καρέκλα που κάθεσαι στηρίζει σωστά την πλάτη σου ή και πόσο ψηλό είναι το κάθισμα της καρέκλας από το έδαφος.

 

Στο κομμάτι των περιφερειακών υπολογιστή, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να τοποθετούν τα χέρια, τους καρπούς και τα αντιβράχια σε μια πιο φυσική θέση. Κάτι που ακολούθως συμβάλλει στην πιο ξεκούραστη στάση του επάνω μέρους του σώματος. Παράλληλα, μια πιο φυσική στάση έχει ως αποτέλεσμα μια υπολογίσιμη μείωση της δραστηριότητας των μυών, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να εργάζεσαι με την ίδια παραγωγικότητα καταπονώντας λιγότερο βασικούς μύες.

 

 

Ποντίκια και πληκτρολόγια που ευνοούν τη σωστή στάση σώματος

Για παράδειγμα, ένα ποντίκι που τοποθετεί τον βραχίονα σε μια φυσική θέση «χειραψίας» μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής καταπόνησης. Ενδεικτικά, ένα κατακόρυφο ποντίκι όπως το MX Vertical προσφέρει μια πιο εργονομική στάση και, κατά συνέπεια, περισσότερη άνεση.

Το Κατακόρυφο εργονομικό ποντίκι Logitech Lift ταιριάζει ιδανικά σε άτομα με χέρια μικρού έως μεσαίου μεγέθους ή αριστερόχειρες, ενώ δημιουργεί επίσης μια φυσική θέση χειραψίας. Και οι δύο επιλογές έχουν την ιδανική γωνία κλίσης για να υποστηρίζουν μια πιο φυσική, ίσια στάση των αντιβραχίων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αντίστοιχα, πληκτρολόγια όπως το Microsoft Comfort 5050  προσφέρουν πιο φυσική στάση πληκτρολόγησης, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη μυϊκή καταπόνηση, βελτιωμένη στάση και μεγαλύτερη υποστήριξη καρπού. Μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στο εγκεκριμένο από εργονόμους πληκτρολόγιο ERGO K860. Το καμπυλωτό, διαχωρισμένο πλαίσιο πλήκτρων μειώνει την καταπόνηση των μυών στους καρπούς και τα αντιβράχιά σου και διατηρεί τα χέρια, τον λαιμό και τους ώμους ξεκούραστα.

 

Απόφυγε την πίεση στους καρπούς

Ενώ εργαζόμαστε σε έναν υπολογιστή, πολύ συχνά πιέζουμε τους τένοντες και τα νεύρα που περνούν από το κάτω μέρος του καρπού, καθώς δεν προστατεύονται αρκετά από τους γύρω ιστούς. Η υπερβολική πίεση μπορεί να μετριαστεί με τη στήριξη του χεριού υπό γωνία.

Ένα εργονομικό ποντίκι γίνεται ένα με τον βραχίονα σου, έτσι ώστε να μπορείς να ξεκουράζεις την παλάμη και τα δάχτυλά σου. Αντίστοιχα, ένα εργονομικό πληκτρολόγιο προσφέρει καλύτερη αίσθηση πληκτρολόγησης και στηρίζει τους καρπούς σου.

Αν είσαι gamer, ένα gaming mouse θα στηρίξει το χέρι σου και θα σε «κρατήσει» συγκεντρωμένο στην εργασία σου, όση ώρα κι αν διαρκέσει. Παράλληλα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα για να επιλέξεις αυτό που θα είναι βολικό και άνετο στο δικό σου χέρι.

Επιπλέον, θα συναντήσεις πολλά πληκτρολόγια, όπως το Cooler Master MasterKeys MK750 Gaming Keyboard, που έρχονται και με στήριγμα καρπού (wrist rest). Βοηθάει στην ανακούφιση από το στρες στα σημεία πίεσης. Έτσι, προλαβαίνεις τους τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα πληκτρολογείς πιο άνετα και ξεκούραστα.

 

Μείωσε την ανεπιθύμητη μυϊκή δραστηριότητα

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν και επαναλαμβανόμενη μυϊκή καταπόνηση. Τα εργονομικά ποντίκια που διαθέτουν καλή σχεδίαση μειώνουν τις κινήσεις και την κούραση που προκαλούν. Όταν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή και χρειάζεται να χρησιμοποιείς συχνά το ποντίκι σου, ένα μοντέλο με ενσωματωμένο trackball όπως το MX Ergo μπορεί να αποδειχθεί ιδανική επιλογή για να ξεκουράσεις το χέρι σου.

Αν χρειάζεσαι ένα ποντίκι τόσο για εργασία όσο και για πολύωρο gaming, μια άλλη επιλογή είναι ένα gaming ποντίκι όπως το ADX Firepower ADXM0923K το οποίο διαθέτει οπτική τεχνολογία με πολλαπλά επίπεδα ευαισθησίας έως 8000 DPI για λιγότερες κινήσεις, σε σχέση με ένα συμβατό ποντίκι 1000 DPI. Συνδυαστικά με τον εργονομικό σχεδιασμό, δίνει στο χέρι σου την ευκαιρία να χαλαρώσει. Ξεχνάς το αίσθημα κούρασης και δυσφορίας που μπορεί να νιώσεις μετά από πολλές ώρες εργασίας.

 

Εργονομία για εργασία και ψυχαγωγία

Για να έχεις σωστή εργονομία στον χώρο σου, η επιλογή των κατάλληλων περιφερειακών υπολογιστή είναι μόνο η αρχή. Βεβαιώσου ότι όλα τα περιφερειακά υπολογιστή είναι τοποθετημένα σε μια σταθερή επιφάνεια (χωρίς ταλαντεύσεις) με επαρκή χώρο για τον χρήστη σε σχέση με τον όγκο εργασιών που απαιτούνται.

Το κάθισμα, η οθόνη και οι άλλες επιφάνειες εργασίας θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενες, που θα σου επιτρέπουν να τοποθετείς το πληκτρολόγιο σε τέτοια θέση ώστε τα άνω τμήματα των βραχιόνων σου να είναι ξεκούραστα και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα και δε θα ανυψώνεται ο καρπός κατά τη χρήση του ποντικιού.

Και να θυμάσαι ότι οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν για κάθε περίσταση, είτε εργάζεσαι, είτε κάνεις τα μαθήματά σου είτε ψυχαγώγησε.

Μπορείς να δεις ακόμη