Ετοίμασε το σπίτι σου για την Άνοιξη!

by Aggeliki Tsoukana

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη και είναι η ώρα για εκείνες τις δουλειές που θα βγάλουν και το σπίτι σου από τη «χειμερία νάρκη» των προηγούμενων μηνών. Άλλωστε, είναι η εποχή που την έχουμε συνδυάσει με έναν αέρα ανανέωσης και αλλαγής. Συγκεντρώσαμε για σένα μερικές έξυπνες και οικονομικές συμβουλές για να φέρεις την άνοιξη στο σπίτι σου!

 

 

Βγάλε χαλιά, βάλε χρώμα!

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να απαλλαγείς από τα βαριά χαλιά και τις μοκέτες. Τα πολύχρωμα χαλάκια θα δώσουν ανοιξιάτικο αέρα στον χώρο σου. Ξεκίνα ένα καλό σκούπισμα χωρίς να κουραστείς με μία σκούπα stick ή βάλε το σκούπισμα στον… αυτόματο με μία σκούπα ρομπότ!

Σίγουρα θα χρειαστούν και το απαραίτητο πλύσιμο. Χρησιμοποίησε μια βούρτσα για χαλιά και ένα καθαριστικό ειδικό για χαλιά και μοκέτες. Το τελευταίο βήμα πριν από την αποθήκευση των χαλιών είναι το στέγνωμα. Φρόντισε να επιλέξεις ένα σκιερό και καλά αεριζόμενο σημείο της βεράντας ή της αυλής σου, αφήνοντας τα χαλιά εκεί μέχρι να απομακρυνθεί και το παραμικρό ίχνος υγρασίας.

Ασφαλώς, με ένα καθαριστή χαλιών θα πετύχεις τέλειο καθαρισμό χωρίς να σπαταλήσεις νερό, χρόνο και κόπο. Το πλύσιμο και το στέγνωμα γίνεται επιτόπου, γλιτώνοντας και την ταλαιπωρία μεταφοράς των χαλιών σε εξωτερικό χώρο.

 

 

Βάλε ακόμη περισσότερο χρώμα

Δεν υφίσταται ανοιξιάτικη ανανέωση σπιτιού χωρίς έντονα χρώματα. Οι επιλογές των χρωμάτων που έχεις στη διάθεσή σου είναι πολλές και οι συνδυασμοί άπειροι. Βάλε στον χώρο σου έντονα χρώματα, όπως το κίτρινο, το πράσινο της μέντας, το μωβ της λεβάντας, το ροζ και το τιρκουάζ. Βάψε τους τοίχους, γέμισε τα βάζα με λουλούδια ή διακόσμησε τα δωμάτια με χρωματιστά μαξιλάρια, ριχτάρια και άλλα πολύχρωμα αξεσουάρ.

 

Καθάρισε τα δάπεδα χωρίς κόπο

Το καθάρισμα του πατώματος γίνεται ακόμη πιο απαραίτητο τώρα που τα δάπεδα είναι «εκτεθειμένα». Μπορείς να το καθαρίσεις εξονυχιστικά, σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας και εκείνα τα σημεία που τον χειμώνα καλύπτονταν από τα χαλιά. Ξεκίνα λοιπόν πρώτα με ένα καλό ξεσκόνισμα και έπειτα ρίξε ένα «φρεσκάρισμα» στο πάτωμα σε όλα τα δωμάτια. Κι επειδή το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα είναι μια από τις πιο άχαρες δουλειές ενός νοικοκυριού, με έναν καθαριστή δαπέδου θα κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου. Ο λόγος είναι πως οι καθαριστές δαπέδου αναρροφούν τους υγρούς-στερεούς ρύπους και σφουγγαρίζουν σε ένα βήμα. Κάτι που σημαίνει ότι το πάτωμά σου θα αστράφτει στον μισό χρόνο και πολύ πιο εύκολα, απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσες πρώτα την ηλεκτρική σκούπα και μετά τη σφουγγαρίστρα. Γιατί όλα θέλουν τρόπο, όχι κόπο!

 

 

Φρεσκάρισε τα στρώματα

Οι λιακάδες είναι σύμμαχος της υγείας και των στρωμάτων, καθώς το ηλιακό φως θα απολυμάνει το εσωτερικό τους. Επομένως, βγάλε τα στρώματα στο μπαλκόνι ή την αυλή, σε σημείο που «βλέπει» ο ήλιος. Με αυτό τον τρόπο, θα αερισθούν επίσης επαρκώς, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η τυχόν υγρασία που έχει «μαζέψει» τον χειμώνα.

Για καλύτερη υγιεινή του στρώματος, μπορείς να επιστρατεύσεις επίσης έναν ατμοκαθαριστή, χάρη στον οποίο θα εξουδετερώσεις έως και το 99,9% των αλλεργιογόνων, με τα οποία… συγκατοικείς στον ύπνο. Εναλλακτική λύση είναι ένα σκουπάκι τύπου Ultra Vortex, το οποίο απομακρύνει τα ακάρεα και τα μικροβιακά φορτία από το στρώμα.

 

Δώσε αέρα ανανέωσης στους καναπέδες και τα μαξιλάρια στο σαλόνι

Η φροντίδα του καναπέ ξεκινά με ένα καλό καθάρισμα, το οποίο θα κάνεις χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σου σκούπα με το κατάλληλο ακροφύσιο. Στη συνέχεια, ασχολήσου με τις ξύλινες επιφάνειες, «περνώντας» τις με ένα νωπό πανί για να απομακρύνεις τη σκόνη.

Αν θες να αποφύγεις τη χρήση χημικών και απορρυπαντικών, αναβαθμίζοντας και την απολύμανση των υφασμάτων, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένας ατμοκαθαριστής. Χάρις στην αποστειρωτική δράση που έχει ο ατμός, μία τέτοια συσκευή όχι μόνο θα απομακρύνει τους ρύπους, αλλά και θα απομακρύνει το 99,9% των μικροβίων και των βακτηριδίων που «φιλοξενεί» ο καναπές σου. Και σε αυτή την περίπτωση, ένα σκουπάκι τύπου Ultra Vortex αποτελεί καλή εναλλακτική λύση.

 

 

Φρόντισε τις κουρτίνες σου

Αν χρησιμοποιείς πιο «βαριές» κουρτίνες τον χειμώνα, για καλύτερη μόνωση από το κρύο, ήρθε η ώρα να τις φυλάξεις, αφού βέβαια πρώτα τις καθαρίσεις. Έτσι, με τα πιο ανοιχτόχρωμα και λεπτά υφάσματα, που θα πάρουν τη θέση τους, θα μπορείς να εκμεταλλευθείς στο έπακρο το άπλετο ηλιακό φως – για μεγαλύτερη ευεξία, αλλά και για να εξοικονομείς ρεύμα για φωτισμό.

Ακόμη κι αν έχεις, πάντως, τις ίδιες κουρτίνες όλες τις εποχές του χρόνου, τώρα είναι ιδανική ευκαιρία να τις «φρεσκάρεις», ώστε να απαλλαγούν από τους ρύπους που έχουν μαζέψει από την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού κατά τον χειμώνα.

Όπως είναι φυσικό, το «φρεσκάρισμα» εξαρτάται από το υλικό των κουρτινών σου, αφού για παράδειγμα τα πιο ευαίσθητα υφάσματα πλένονται μόνο στο χέρι. Αν πάντως μπορούν να «μπουν» στο πλυντήριο ρούχων, θα πρέπει να επιλέξεις ένα πρόγραμμα για πολύ ευαίσθητα υφάσματα, με εξαιρετικά ήπια θερμοκρασία και χωρίς στίψιμο.

 

 

Φέρε την άνοιξη στο σπίτι με όμορφα λουλούδια

Δώσε χρώμα και άρωμα λουλουδιών στο σπίτι σου, σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρεις όλον αυτό τον χρωματικό θησαυρό και τη μαγεία της φύσης στο σπίτι σου είναι να συνδυάσεις τα σωστά λουλούδια. Κόκκινα τριαντάφυλλα, κίτρινες μαργαρίτες ή μερικά κλαδιά αμυγδαλιάς θα δώσουν ένα άρωμα αισιοδοξίας στον χώρο σου και θα τονώσουν τη διάθεσή σου.

 

 

Απόλαυσε μοναδικές στιγμές στο μπαλκόνι σου

Άνοιξη και καλοκαίρι το μπαλκόνι έχει την τιμητική του. Θα αρχίσεις και πάλι να περνάς εκεί ολοένα περισσότερες ώρες, άρα πρέπει να του δώσεις την κατάλληλη περιποίηση. Βάψε κάγκελα ή άλλα σημεία που έχουν φθορά και ξεκίνα τη διακόσμηση. Η ανοιξιάτικη διακόσμηση κάνει και το πιο μικρό μπαλκόνι να φαίνεται δελεαστικό και όμορφο. Τοποθέτησε φαναράκια ή κεριά για πιο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Κρέμασε στον τοίχο διάφορες κορνίζες με αφίσες για να αναδείξεις το μπαλκόνι σου. Η προσθήκη φυτών, με όμορφα γλαστράκια, θα δώσει ένα ονειρικό αποτέλεσμα.

Και μην ξεχνάς ότι τώρα είναι η στιγμή για να επιλέξεις την κατάλληλη για τον χώρο και τα γούστα σου ψησταριά. Μπες στον kotsovolos.gr και ανακάλυψε μία ευρεία γκάμα από ψησταριές υγραερίου, κάρβουνου, ηλεκτρικές, μέχρι ψησταριές εσωτερικού χώρου. Αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ ψησταριών για να οργανώνεις τις καλύτερες γαστρονομικές βραδιές στο μπαλκόνι ή στη βεράντα σου!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ηλεκτρική σκούπα, σκούπα ρομποτ, ψησταριά, ατμοκαθαριστής.

Μπορείς να δεις ακόμη