Έτσι θα κλαδέψεις σωστά τους θάμνους σου

by Zikou Stella

Η άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου για να απολαύσεις τη φύση, τα δέντρα και τα λουλούδια που ανθίζουν στον κήπο σου. Είναι, επίσης, ιδανική εποχή για να κλαδέψεις τους θάμνου σου. Μπορεί μερικές ποικιλίες θάμνων να αντέχουν στο κρύο και στον πάγο, αλλά οι περισσότεροι θάμνοι θα αντιδράσουν άσχημα εάν ξεκινήσεις νέες κοπές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οπότε, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ασχοληθείς με τους θάμνους σου.

Παρακάτω θα βρεις πολύτιμες συμβουλές και τα εργαλεία κήπου που θα χρειαστείς για πιο βέλτιστο κλάδεμα.

 

Πότε μπορείς να κλαδέψεις

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορείς να κάνεις όσο ψαλίδισμα ακριβείας επιθυμείς, κόβοντας περιοδικά την προς τα έξω ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο αναγκάζεις τον θάμνο να αναπτυχθεί προς τα επάνω. Αν κρίνεται αναγκαίο κάνε δύο μεγάλα κλαδέματα, ένα στη μέση του καλοκαιριού και ένα στο τέλος.

 

 

Εργαλεία που θα χρειαστείς

Θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις. Τα εργαλεία αμφιβόλου ποιότητας χάνουν την αιχμή τους πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να στομώνει η λάμα. Μία στομωμένη λάμα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εφαρμόζει πίεση πριν κόψει και έτσι εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη. Για να πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιείς κλαδευτήρια χειρός για λεπτομερή εργασία, δηλαδή ψαλίδι μπορντούρας χειρός για τα πιο βαριά κλαδιά και κλαδευτήρι μακριών χειρολαβών για τα πιο χοντρά κλαδιά.

Έτσι, ένα κλαδευτήρι χειρός όπως το  Fieldmann FZNR 1006 είναι ιδανικό για λεπτομερή δουλειά, ενώ ένα ψαλίδι μπορντούρας όπως το  Gardena NatureCut 535 είναι απαραίτητο για τα βαριά κλαδιά.

Ένα κλαδευτήρι μακριών χειρολαβών είναι ιδανικό για τα χοντρά κλαδιά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κλαδευτήρι χειρός με ενισχυμένες λεπίδες, το οποίο διαθέτει μακριές λαβές. Και, τέλος, υπάρχουν τα ηλεκτρικά ψαλίδα μπορντούρας για τις ευθείες επιφάνειες του θάμνου.

 

 

Ένα μπουρντοψάλιδο όπως το THS 500/48 της Gardena χρησιμοποιεί τηλεσκοπικό κοντάρι και είναι ιδανικό για την εύκολη και άνετη κοπή ψηλών φραχτών. Η κεφαλή έχει δυνατότητα κλίσης για κοπή στις κορυφές. Χάρη στο εργονομικό σχήμα της λαβής και την έξυπνη κατανομή βάρους, το εργαλείο βρίσκεται πάντοτε τέλεια στο χέρι.

 

Τεχνική κλαδέματος

Για να κλαδέψεις τους θάμνους σου ομοιόμορφα σε ένα όμορφο σχήμα φρόντισε να χρησιμοποιήσεις σπάγκο ή, ιδανικά, ένα laser μέτρησης ως οδηγό. Αρχικά, θα πρέπει να απομακρύνεις τα εμφανή κλαδιά που έχουν ξεφύγει και στη συνέχεια να κλαδέψεις με ακρίβεια. Οι πλευρές των θάμνων πρέπει να είναι πιο φαρδιές στη βάση για να δίνουν μέγιστη έκθεση στον ήλιο στα εκτεθειμένα φύλλα. Φαντάσου ότι ο θάμνος θα πρέπει να μοιάζει με αναποδογυρισμένο βάζο.

Τα βασικά που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι, αν κλαδεύεις για ανάπτυξη, μπορείς να εστιάσεις σε μακριά κλαδιά στη μέση. Αν απλά κλαδεύεις ελαφρά μπορείς να εστιάσεις στο σχήμα, την ομοιομορφία και το αραίωμα. Ξεκίνησε από επάνω και συνέχισε προς τα κάτω.

Τέλος, μην ξεχνάς να βάζεις λίπασμα στον θάμνο για να του δώσεις ενέργεια και να τον βοηθήσεις να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Με αυτές τις απλές συμβουλές και με λίγη «παραδοσιακή» χειρωνακτική εργασία θα μπορείς να πετύχεις ένα όμορφο υγιή θάμνο με ελάχιστο κόπο!

Βρες ό,τι χρειάζεσαι για το κλάδεμα των φυτών και των θάμνων σου με ένα κλικ στο www.kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη