Πώς να διατηρήσω περισσότερο τα μπαχαρικά στο ντουλάπι;

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα μπαχαρικά δίνουν γεύση, άρωμα και χαρακτήρα στα φαγητά μας. Για να τους δώσουν όμως τον καλύτερο εαυτό τους, υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις, κυρίως φρεσκάδας. Ας τις δούμε λεπτομερώς.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Τα μπαχαρικά είναι αποξηραμένα προϊόντα με μακρά διάρκεια ζωής, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου χάνουν αρκετή από τη λάμψη της νεανικής φρεσκάδας τους, η οποία μεταφράζεται σε χαμηλότερη ένταση γεύσης και αρωμάτων, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να βλάψουν την υγεία μας, ακόμη και κι αν είναι πολυκαιρισμένα και μπαγιάτικα.

Για να είμαστε σίγουροι, ο γενικός κανόνας είναι πως αγοράζουμε τα μπαχαρικά μας είτε συσκευασμένα, είτε από εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών που γνωρίζουμε πως έχουν μεγάλη κατανάλωση. Τα αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες ώστε να τα καταναλώσουμε γρήγορα και να τα ξαναγοράσουμε φρέσκα. Μάλιστα, προτιμάμε να τα αγοράζουμε ολόκληρα κι όχι αλεσμένα, ώστε να τα αλέθουμε μόνοι μας στο σπίτι. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ένας ηλεκτρικός μύλος του καφέ. Όσο για την χρήση του πιπερόμυλου, τη θεωρούμε απαραίτητη για να τρίβουμε τα πιπέρια στο φαγητό την τελευταία στιγμή. Ωστόσο πέρα από το πόσο φρέσκα και με πόσα αιθέρια έλαια είναι εμπλουτισμένα τα μπαχαρικά που βάζουμε στο σπίτι μας, υπάρχει και ο παράγοντας αποθήκευση.

 

 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ιδανικό τρόπο να τα αποθηκεύουμε ώστε να τα διατηρήσουμε φρέσκα και μυρωδάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει πρώτα να μάθουμε τους μεγαλύτερους εχθρούς των μπαχαρικών ώστε να τους αντιμετωπίσουμε:

Φώς

Ιδιαίτερα το ηλιακό φως δεν είναι καθόλου καλός φίλος των μπαχαρικών. Κι όσο περισσότερο έρχονται σε επαφή μαζί του τόσο πιο γρήγορα αλλοιώνονται. Όχι μόνο χρωματικά, αλλά κι αρωματικά. Αυτό σημαίνει ότι αν τα θέλουμε σε εξωτερικά ράφια και κοινή θέα για να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτά, είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύουμε σε αδιαφανή σκεύη φύλαξης με την ετικέτα κολλημένη απ’ έξω. Αν πάλι τα θέλουμε σε γυάλινο βάζο, θα πρέπει να τα φυλάμε σε κλειστό ντουλάπι.

Υγρασία

Τα μπαχαρικά, ιδιαίτερα τα τριμμένα σε σκόνη δεν αγαπάνε καθόλου το νερό, το οποίο μπορεί να τα μετατρέψει σε πάστα και να τους στερήσει πολύ γρήγορα τα αρώματά τους. Γενικό συμπέρασμα: δεν τα αποθηκεύουμε σε ράφια ή ντουλάπια που βρίσκονται κοντά στην εστία, εκεί δηλαδή που βράζουν τα φαγητά μας εκλύοντας ατμούς, δεν τα παίρνουμε με βρεγμένο κουτάλι από το βάζο, ούτε κρατάμε το βάζο πάνω από μια κατσαρόλα που μέσα της βράζει φαγητό.

Θερμοκρασία

Ούτε τις υψηλές θερμοκρασίες αγαπούν τα μπαχαρικά, ιδιαίτερα όταν εκτίθενται συχνά σε αυτές. Τα κρατάμε λοιπόν μακριά  από τις εστίες θερμότητας της κουζίνας (φούρνος, εστίες, τοστιέρες, βραστήρες, κλπ).

Αέρας

Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει οξυγόνο που οδηγεί στην οξείδωση και υγρασία που τα βλάπτει επίσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούμε βάζα αποθήκευσης που κλείνουν αεροστεγώς.

Μπορείς να δεις ακόμη