Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα battle royale games

by Zikou Stella

Αν είσαι φανατικός gamer, σίγουρα θα γνωρίζεις τι είναι τα battle royale games. Πολύ πιθανό, μάλιστα, να ασχολείσαι ήδη με κάποιο από τα πιο δημοφιλή του είδους. Αν πάλι ασχολείσαι περιστασιακά με το gaming ή σου αρέσουν τα online games και ψάχνεις το “κάτι διαφορετικό”, αξίζει να μάθεις περισσότερα για τα battle royale games. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές gaming genre των τελευταίων ετών, προσελκύοντας εκατομμύρια παίκτες απ’όλο τον κόσμο.

 

Τι σημαίνει battle royale game

Παρόλο που το είδος απευθύνεται σε ανταγωνιστικούς παίκτες, υπάρχουν τίτλοι που μπορούν να “φιλοξενήσουν” ακόμα και πιο casual gamers.

Οι κανόνες ενός battle royale game είναι απλοί: Νικητής ανακηρύσσεται ο τελευταίος παίκτης που θα επιβιώσει σε μια τεράστιας κλίμακας αρένα. Αυτό είναι και το βασικό «συστατικό» που κάνει τόσο συναρπαστική τη δράση σε έναν αγώνα battle royale.

Πρακτικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι επιβίωσης όπου μπορούν να συμμετέχουν έως και πάνω από 100 παίκτες. Όλοι οι παίκτες ρίχνονται σε μια τεράστιας κλίμακας αρένα για να λάβουν μέρος σε μια ανταγωνιστική μάχη επιβίωσης, όπου θα πρέπει να παλέψουν σκληρά μέχρι να μείνει μόνο ένας.

Κάθε αγώνας ξεκινά με τους παίκτες να βρίσκονται στο πεδίο μάχης με ελάχιστο εξοπλισμό και πρέπει να εξερευνήσουν το χάρτη για να βρουν προμήθειες και όπλα και να τα βγάλουν πέρα με τον ανταγωνισμό.

Όσο εξελίσσεται ο αγώνας, εμφανίζεται στον χάρτη μία «ομίχλη» που συρρικνώνει την αρένα, αναγκάζοντας τους εναπομείναντες παίκτες να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, για να δώσουν την τελική μάχη.

 

 

Το πρώτο battle royale game

Μπορεί το battle royale format να ήρθε στο προσκήνιο με την επιτυχία του PlayerUnknown’s Battlegrounds, αλλά ο συγκεκριμένος τίτλος δεν είναι ο πρώτος του είδους του. Για την ακρίβεια, το πρώτο battle royale game δεν ήταν καν ολοκληρωμένο παιχνίδι!

Το πρώτο battle royale game εμφανίστηκε ως τύπος παιχνιδιού (mod) στο Counter Strike το 2011, ενώ η κυκλοφορία της ταινίας Hunger Games το 2012 αποτέλεσε έμπνευση για ένα ομώνυμο plug-in server (που αργότερα μετονομάστηκε σε Survival Games του πολύ δημοφιλούς Minecraft.

Λίγο αργότερα, η κοινότητα του ARMA 2 δημιούργησε ένα mod που ονομάζεται DayZ και στο οποίο οι παίκτες μάχονται για να αποκτήσουν βασικές προμήθειες για να επιβιώσουν σε ένα sandbox γεμάτο με διάφορους κινδύνους.

Το mod αυτό ήταν άμεσα εμπνευσμένο από την ιαπωνική ταινία του 2000 με τίτλο Battle Royale, η οποία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας φοιτητών που μεταφέρεται σε ένα απομακρυσμένο νησί με σκοπό να αλληλοεξοντωθεί έως ότου επιβιώσει μόνο ένας.

 

Οι “πνευματικοί διάδοχοι”

Το mod του Counter Strike ήταν η αρχή για να έρθουν περισσότερα mods στην κοινότητα των φανατικών online gamers της εποχής, μέχρι που το 2017 είχαμε το ντεμπούτο του PlayerUnknown’s Battlegrounds (γνωστό και ως PUBG) από τον ίδιο προγραμματιστή που δημιούργησε το Battle Royale mod για το ARMA 2/ DayZ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2013. Ο λόγος για τον Μπρένταν Γκριν, γνωστός και ως “PlayerUnknown”.

Το PUBG κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο PC μέσω του προγράμματος early access του Steam το Μάρτιο του 2017 και μέσα σε μόλις 1 έτος κατάφερε να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις. Σήμερα, το PUBG κυκλοφορεί δωρεάν για PC, Xbox, PlayStation, iOS και Android ενώ μετά από σχεδόν 8 χρόνια, μετρά -κατά μέσο όρο- πάνω από 23 εκατομμύρια καθημερινούς παίκτες.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το Fortnite από την Epic Games. Έκανε ντεμπούτο τον Ιούλιο του 2017  ως ένα μεταποκαλυπτικό παιχνίδι επιβίωσης, όπου οι παίκτες έπρεπε να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν διαδοχικά κύματα μεταλλαγμένων τεράτων.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017, η Epic Games κυκλοφορεί τη δωρεάν Battle Royale έκδοση του παιχνιδιού με στόχο να καρπωθεί μέρος της φήμης του PUBG και το πέτυχε, αφού η fanbase του τίτλου μετράει πλέον πάνω από 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες.

Η βασική διαφοροποίησή του από το PUBG είναι ότι έχει προστεθεί και η δυνατότητα του χτισίματος. Κάθε αγώνας διαρκεί περίπου 15 λεπτά και οι παίκτες πρέπει να εξερευνήσουν το νησί για να συλλέξουν εξοπλισμό, όπλα, πυρομαχικά και πόρους (ξύλο, πέτρα, μέταλλο) για την κατασκευή κτιρίων και οχυρώσεων.

Ασφαλώς, στη συνέχεια υπήρξαν πολλές παραλλαγές Battle royale games, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να είναι αυτές των πιο δημοφιλών Online shooters, Call of Duty και Battlefield.

 

Από πού μπορείς να ξεκινήσεις

Αν είσαι λάτρης των μπλοκμπάστερ, των comics, και γενικότερα είσαι fan της ποπ κουλτούρας, τότε σίγουρα θα λατρέψεις το Fortnite. Πέρα από από τα εντυπωσιακά γραφικά, τις πολύχρωμες αρένες και τον έξυπνο σχεδιασμό των πιστών και των μηχανισμών, ο τίτλος ενημερώνεται τακτικά με νέες προσθήκες όπως στολές, όπλα και διάφορα άλλα (καθαρά κοσμητικά) αντικείμενα, που είναι βασισμένα σε δημοφιλείς ταινίες, comics, ή σειρές.

Αν είσαι έμπειρος gamer και έχεις περισσότερο κλίση προς το shooting genre, τότε ρίξε μια ματιά στο PUBG, αλλά σίγουρα θα έχεις ήδη πάρει έστω μια ιδέα από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του Call of Duty.

Οι πιο “ψαγμένοι” παίκτες, σίγουρα θα γνωρίζουν το Η1Ζ1. Σε αυτό, η η δράση εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον όπου όλοι οι παίκτες είναι ζόμπι. Επιπρόσθετα, το Η1Ζ1 υποστηρίζει ένα σύστημα κατασκευής αντικειμένων, επιτρέποντας στους παίκτες να κατασκευάσουν καλύτερες πανοπλίες και όπλα.

Μπορείς να δεις ακόμη