Εξοικονόμηση νερού για μείωση λογαριασμού: 7 μικρά βήματα

by Zikou Stella

Η σωστή χρήση του νερού μας αφορά όλους, καθώς χάρη σε αυτή εξοικονομούνται ενέργεια και χρήματα. Στην καθημερινή μας ζωή μόνο το 15% του νερού που καταναλώνουμε αφορά πόσιμες χρήσεις. Η άσκοπη σπατάλη νερού δυστυχώς αποτελεί συνήθεια για πολλούς. Παρακάτω θα δεις μερικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να συμβάλλεις στην εξοικονόμηση νερού και παράλληλα να μειώσεις τον λογαριασμό του.

 

Κλείσε τη βρύση όταν πλένεις τα πιάτα, τα χέρια ή τα δόντια σου. Χρησιμοποίησε το νερό μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεσαι.

 

 

 

Μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 150 λίτρα νερού αν χρησιμοποιείς το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα. Μην ξεχνάς, επίσης, να τα ρυθμίζεις πάντα στο οικονομικό πρόγραμμα. 

 

 

Εγκατάστησε αεριζόμενες βρύσεις και κεφαλές ντους για να μειώσεις την κατανάλωση νερού. Με μια τέτοια εγκατάσταση, μπορείς να γλιτώσεις ως και 20% από τα έξοδα ύδρευσης και ενέργειας ετησίως. 

 

 

Αν η βρύση σου στάζει, μην αμελήσεις να τη διορθώσεις. Μια χαλασμένη βρύση μπορεί να σπαταλήσει έως και 1 λίτρο νερού την ώρα. Το ίδιο φρόντισε να κάνεις και με τυχόν διαρροές στην τουαλέτα. Μια τουαλέτα με διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη έως και 200 λίτρων νερού την ημέρα. 

 

 

Το πότισμα των φυτών πρέπει να γίνεται είτε πολύ αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να μην εξατμίζεται το νερό. Καλό θα ήταν να επιλέγεις φυτά με μικρές απαιτήσεις νερού και, αντί για λάστιχο, να χρησιμοποιείς κουβά. 

 

 

Κάθε φορά που βράζεις νερό για ένα ζεστό ρόφημα, βράσε μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι και εάν αυτή περισσέψει, τότε διατήρησε το ζεστό νερό σε μια φιάλη θερμός για μελλοντική χρήση. 

 

 

Η ανακύκλωση του νερού είναι μια πολύ εύκολη και ωφέλιμη διαδικασία. Ανακύκλωσε το νερό από οικιακές χρήσεις αλλά απόφυγε να το ξαναχρησιμοποιήσεις όταν έχει αφρόλουτρα ή απορρυπαντικά. Η συλλογή και επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού είναι μια επίσης έξυπνη τακτική που μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη. 

 

Υιοθετώντας όλες τις παραπάνω απλές και καθημερινές κινήσεις, η εξοικονόμηση του νερού θα είναι σημαντική και ο λογαριασμός σου θα μειωθεί αισθητά. Όταν καταναλώνουμε το νερό χωρίς να το σπαταλάμε, μόνο τότε πραγματικά το προστατεύουμε. 

Μπορείς να δεις ακόμη