Εξοικονομήστε ενέργεια, χρόνο και νερό με επαγγελματικά πλυστικά

by Aggeliki Tsoukana

 

Με ένα επαγγελματικό πλυστικό μηχάνημα θα πείτε «αντίο» για πάντα στην ταλαιπωρία αλλά και στην υπερβολική κατανάλωση νερού, για το καθάρισμα κάθε εξωτερικής επιφάνειας στην επιχείρησή σας. Έτσι, είτε πρόκειται για το πλακόστρωτο, τις εξωτερικές σκάλες ή την αυλή του μαγαζιού σας, είτε για τα τραπεζοκαθίσματα και τα κάγκελα, το καθάρισμά τους θα γίνεται στο «άψε σβήσε» και με ελάχιστο κόπο.

Ο λόγος είναι πως με ένα μόνο «πέρασμα» της κάννης του μηχανήματος από κάθε σημείο, θα ξεμπερδεύετε με κάθε είδους λεκέ. Κάτι που σημαίνει επίσης ότι ακόμη και η πιο επίμονη βρωμιά θα εξαφανίζεται, χωρίς να χρειαστεί ποτέ ξανά τοπικό τρίψιμο.

Επομένως η εξοικονόμηση χρόνου με ένα πλυστικό φτάνει στο 50%, αφού για παράδειγμα με το Karcher K4 Compact θα μπορείτε σε 1 μόλις ώρα να καθαρίσετε μία επιφάνεια 30 τετρ. μέτρων. Το γρήγορο καθάρισμα είναι όμως και πιο οικονομικό, αφού η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη έως και 80% σε σχέση με το κοινό λάστιχο κήπου, για λιγότερα έξοδα.

 

 

«Ατού» η πίεση του νερού

Τα πλυστικά μηχανήματα «χρωστούν» τα πλεονεκτήματά τους στην υψηλή πίεση με την οποία το νερό εκτοξεύεται από την κάννη τους. Επομένως, δημιουργούν έναν πανίσχυρο πίδακα, που με το πέρασμά του παρασύρει και τους πιο δύσκολους ρύπους. Η πίεση του νερού μπορεί να είναι έως και 40 φορές μεγαλύτερη από ό,τι με το κοινό λάστιχο κήπου, στο οποίο η πίεση δεν ξεπερνά τα 4 bar. Την ίδια στιγμή, το Karcher K7 Smart Control  για παράδειγμα, εξασφαλίζει πίεση 160 bar.

Η μικρότερη πίεση προκαλεί όμως και μεγαλύτερη σπατάλη νερού. Για μία ώρα χρήσης, το λάστιχο κήπου ξοδεύει περίπου 3.500 λίτρα. Αντίθετα, ένα πλυστικό μηχάνημα κατά μέσο όρο καταναλώνει 800 λίτρα νερού, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

 

Πλύσιμο και απολύμανση με μία κίνηση

Ένα πλυστικό μηχάνημα δίνει επίσης τη δυνατότητα απολύμανσης όλων των εξωτερικών επιφανειών, αν στο πλύσιμο χρησιμοποιηθεί ένα απορρυπαντικό που πέρα από τους ρύπους, «εξολοθρεύει» και τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Χαρακτηριστική περίπτωση τα καθαριστικά RM732 και RM 735 της Karcher, τα οποία καταπολεμούν βακτήρια και μύκητες, ενώ έχουν κατά περίπτωση και ιοκτόνο δράση.

Τα δύο προϊόντα της Karcher έχουν επίσης κορυφαία απόδοση σαν καθαριστικά, διαλύοντας τα λίπη και τα άλατα, ενώ είναι βιοδιασπώμενα. Παράλληλα, είναι αρκετά οικονομικά στη χρήση, αφού παράγουν 250 λίτρα έτοιμου προς χρήση καθαριστικού – απολυμαντικού, με αραίωση 2%.

 

Πλεονεκτήματα που θα σας λύσουν τα χέρια

Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την καθαριστική «δύναμη» που παρέχει η υψηλή πίεση του νερού, τα πλυστικά μηχανήματα «έρχονται» με μία μεγάλη σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

 

 

Ευκολία στη χρήση & την αποθήκευση

Ένα πλυστικό μπορεί να αναλάβει «δράση» σε ελάχιστο χρόνο, αφού με λίγες απλές κινήσεις θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνετε για να το χρησιμοποιήσετε, είναι να το συνδέσετε στο νερό και να το βάλετε στην πρίζα. Επίσης, όλα τα πλυστικά διαθέτουν τηλεσκοπική κάννη, για να μπορούν να πλύνουν με ευκολία ακόμη και δυσπρόσιτα ή ψηλά σημεία, όπως για παράδειγμα παράθυρα.

Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της πίεσης του νερού, ανάλογα με την επιφάνεια που καθαρίζεται. Για μεγαλύτερη ευκολία μάλιστα, σε όλα τα πλυστικά της Karcher, όπως στο Karcher K5 Power Control, η αλλαγή του επιπέδου πίεσης γίνεται στρίβοντας την κάννη.

Τα πλυστικά έχουν επιπλέον μικρές διαστάσεις, ώστε να είναι εύκολα στη μεταφορά και την αποθήκευση. Στην περίπτωση των μοντέλων της Karcher, ένας ακόμη «σύμμαχος» είναι το μικρό τους βάρος, το οποίο «χρωστούν» στο γεγονός ότι είναι υδρόψυκτα. Επίσης, το γεγονός ότι το μοτέρ ψύχεται με νερό, και όχι με αέρα, εξασφαλίζει και μεγάλη διάρκεια «ζωής» στα πλυστικά.

 

 

Καθάρισμα δύσκολων ρύπων

 Για τις περιπτώσεις που η πίεση του νερού δεν αρκεί για να… υπερνικήσει την «αντοχή» των ρύπων, τα πλυστικά διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα ακροφύσια, τα οποία αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού. Για τέτοιες «ειδικές αποστολές», τα μοντέλα της Karcher είναι εξοπλισμένα με ένα turbo μπεκ, με το οποίο το νερό εκτοξεύεται σε μορφή περιστρεφόμενου πίδακα.

Η καθαριστική δράση ενισχύεται επίσης με τη χρήση απορρυπαντικού. Για τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται η συχνή χρήση απορρυπαντικού, μοντέλα όπως το Karcher K3 διαθέτουν ενσωματωμένο δοχείο για το καθαριστικό, ώστε να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή του χημικού προϊόντος στην επιφάνεια που πλένεται.

 

Χρήση ζεστού νερού

Αρκετά πλυστικά μπορούν να λειτουργήσουν και με ζεστό νερό, ώστε να είναι σίγουρο πως θα τα βγάλουν πέρα και με ιδιαίτερα σκληρούς λεκέδες (όπως γράσα ή κηλίδες από λάδια μηχανής). Για παράδειγμα, το Karcher K7 Smart Control  «δέχεται» νερό εισαγωγής έως και 60 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Ποικιλία αξεουάρ

Όλοι οι κατασκευαστές πλυστικών φροντίζουν να συνοδεύουν τα μοντέλα τους με έξτρα αξεσουάρ, τα οποία κάνουν ακόμη πιο εύκολο το καθάρισμα σε ειδικές εργασίες. Τέτοια ξεσουάρ είναι για παράδειγμα ειδικές περιστρεφόμενες βούρτσες ή εξαρτήματα καθαρισμού δαπέδων και τοίχων. Τα εξαρτήματα αυτά περιέχουν ένα ή περισσότερα περιστρεφόμενα μπεκ, τα οποία

βρίσκονται μέσα σε ένα πλαστικό κάλυμμα, ώστε να μην εκτοξεύονται πιτσιλιές. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουν πως δεν θα λερωθεί ο περιβάλλων χώρος, ενώ παράλληλα η επιφάνεια θα πλυθεί πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι αν «επιστρατευόταν» η κάννη.

Επίσης, η Karcher διαθέτει ένα σετ καθαρισμού σωληνώσεων για τα πλαυστικά τους, με το οποίο μπορούν να αποφράσσουν σωληνώσεις, αποχετεύσεις, υδρορροές και τουαλέτες. Επίσης, όλα τα πλυστικά της μηχανήματα είναι συμβατά με το σετ αμμοβολής και υδραμμοβολής που έχει κατασκευάσει η εταιρεία, ώστε να μπορούν να καθαρίσουν σκουριές και ξεραμένες μπογιές.

Μπορείς να δεις ακόμη