Έξυπνες συσκευές ασφαλείας για το φοιτητικό σπίτι

 

Ήρθε η στιγμή που θα δημιουργήσεις το δικό σου φοιτητικό σπίτι. Εκεί θα περάσεις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής σου. Αξίζει, λοιπόν, να το εξοπλίσεις με τις κατάλληλες συσκευές ασφαλείας ώστε να το μετατρέψεις σε ένα πραγματικό καταφύγιο. Χάρη στα έξυπνα συστήματα ασφαλείας όπως smart IP κάμερες, ανιχνευτές και αισθητήρες, μπορείς να ασφαλίσεις το σπίτι σου χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς καθόλου μερεμέτια. Μάλιστα, όταν αποφασίσεις να μετακομίσεις θα μπορείς εύκολα να μεταφέρεις το σύστημα ασφαλείας που έχεις δημιουργήσει στη νέα σου κατοικία.

 

Αισθητήρες και ανιχνευτές

Οι αισθητήρες είναι “smart gadgets” ασφαλείας. Ανιχνεύουν μικρές μεταβολές στο περιβάλλον που έχουν προκληθεί από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και ελαχιστοποιούν έτσι τους λανθασμένους συναγερμούς, αν για παράδειγμα υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι. Πρακτικά, οι αισθητήρες κίνησης λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση (και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας) στον χώρο στέλνουν σήμα σε μία κεντρική μονάδα και είτε ενεργοποιείται ο συναγερμός, ή λαμβάνεις ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σου και αναλαμβάνεις δράση. Το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η ασύρματη σύνδεση και η εύκολη εγκατάσταση γρήγορα και εύκολα, καθώς σχεδόν όλα τα αξεσουάρ έρχονται με ταινία διπλής όψεως και τοποθετούνται σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Ορισμένες προτάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και τους κραδασμούς στην πόρτα ή στο παράθυρο, δηλαδή πριν κάποιος επίδοξος διαρρήκτης καταφέρει να τα παραβιάσει. Για παράδειγμα, μπορείς να προστατέψεις τις εξόδους του σπιτιού σου, τοποθετώντας αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος, οι οποίοι τοποθετούνται σε πόρτα, παράθυρο ή ακόμη και σε παράθυρο οροφής. Είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα και ενεργοποιούν το συναγερμό. Χάρη στον αντικραδασμικό αισθητήρα που διαθέτουν, οι ανιχνευτές ανοίγματος της Somfy θα αποτρέψουν τους διαρρήκτες προτού εισβάλουν στο σπίτι.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις του αισθητήρες περιμετρικά, δηλαδή μόνο στις πόρτες και τα παράθυρα, και να απενεργοποιήσεις τα υπόλοιπα ραντάρ όσο είσαι μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν διακοπή ρεύματος καθώς όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

 

Έξυπνες κάμερες ασφαλείας

Όταν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου, το αφήνεις εκτεθειμένο τόσο σε διαρρήκτες όσο και σε απρόσμενες καταστροφές. Τώρα μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο κινητό ή το tablet για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι, να δεις τι καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας εντός κι εκτός σπιτιού, ενώ εσύ βρίσκεσαι μακριά από αυτό και να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου. Μάλιστα, μια κάμερα όπως η Somfy One IP Security Camera, ενσωματώνει όλα όσα χρειάζεσαι για την ασφάλεια του σπιτιού σου σε μία μόνο συσκευή. Συγκεκριμένα, έρχεται με κάμερα Full HD, σειρήνα και ενσωματωμένο ευφυή ανιχνευτή κίνησης.

Η εγκατάσταση μιας έξυπνης κάμερας είναι τόσο απλή, που μπορεί να γίνει ακόμα κι από τον πιο αρχάριο χρήστη. Χάρη στην απουσία καλωδίων, δεν χρειάζεται πλέον να τρυπάς τοίχους για να τις εγκαταστήσεις. Το ίδιο εύκολη είναι κι η διαδικασία ρύθμισής τους, αφού συνοδεύονται από mobile apps και υπηρεσίες cloud που διευκολύνουν την πρόσβαση στην κάμερά από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, οποιαδήποτε στιγμή κι αν χρειαστεί. Επιπλέον, τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με υποστήριξη microSD κάρτας αποθήκευσης ή και με υποστήριξη σύνδεσης με router του ίδιο κατασκευαστή, για εύκολη αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας.

 

Κάνε την κλειδαριά του σπιτιού σου… smart

Μία έξυπνη κλειδαριά, όπως η Somfy smart κλειδαριά, σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι εύκολα και από απόσταση την πρόσβαση στο σπίτι σου για σένα και τους αγαπημένους σου, μέσω του smartphone σου. Μέσα από την ίδια εφαρμογή μπορείς, επίσης, να ρυθμίσεις διάφορες λειτουργίες όπως κωδικός, μαγνητική κάρτα, κλειδιά, ή να ορίσεις προσωρινές ή μόνιμες προσβάσεις. Μια απλή προσθήκη, με πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε ό,τι αφορά στην ασφάλειά σου, όσο και στο πρακτικό κομμάτι. Φαίνεται ότι σε λίγα χρόνια από τώρα, τα κλειδιά θα αποτελούν… παρελθόν.

 

Ανιχνευτές καπνού, ασφάλεια, υγεία και ευεξία

Οι έξυπνοι ανιχνευτές αποτελούν πλέον βασικό «συστατικό» του σύγχρονου οικιακού αυτοματισμού. Συνδέονται στο διαδίκτυο, επικοινωνούν με άλλες συσκευές στο σπίτι και λαμβάνουν / αποστέλλουν πληροφορίες.

Ένας αισθητήρας καπνού μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη φωτιάς στο σπίτι παρέχοντας έγκαιρη απομακρυσμένη ειδοποίηση μέσω mobile app, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Επίσης, ελαχιστοποιούνται οι ψευδείς συναγερμοί από ατμό, τσιγάρα, ακόμα κι αν πρόκειται για καπνό από την κουζίνα ή την τοστιέρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι. Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού, όπως η αντίστοιχη πρόταση της Somfy, είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να το ελέγξουν αυτό. Οι περισσότερες συσκευές προσφέρουν, μέσω mobile app, αυτήν την πληροφορία για να γνωρίζουμε το πότε θα αναλάβουμε δράση όπως, για παράδειγμα, να ανοίξουμε τον ιονιστή μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα.

 

Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα

Όλα τα παραπάνω, μπορούν να εγκατασταθούν μεμονωμένα. Μπορείς, όμως, να τα συνδέσεις όλα σε ένα «κέντρο ελέγχου», όπως είναι το Xiaomi Mi Smart Home Sensor Set, και να δημιουργήσεις το απόλυτο σύστημα ασφαλείας. Με προτάσεις όπως τα έξυπνα ασύρματα kit των Xiaomi και Somfy, μπορείς να δημιουργήσεις σενάρια φωτισμού, θέρμανσης, κλιματισμού, ασφάλειας κ.ά., ώστε το περιβάλλον στο σπίτι να είναι πάντα άνετο. Έτσι, διατηρείται ο συνδυασμός άνεσης και οικονομίας σε υψηλό επίπεδο.

Μπορείς, επίσης, να συνδέσεις έναν βοηθό φωνής όπως είναι τα smart speakers, για να διαχειρίζεσαι όλες τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι. Μπορείς να ξεκινήσεις συνδέοντας μια συσκευή και στη συνέχεια να συνδέσεις σταδιακά όλα τα ρολά, τις περσίδες, τη θέρμανση, τις αυλόπορτες, τις γκαραζόπορτες, την κάμερα, τον συναγερμό και πολλά άλλα.

Γιατί και η φοιτητική ζωή θέλει τις ευκολίες της, και η τεχνολογία γίνεται για ακόμα μία φορά σύμμαχός σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη