|  | 

Κουζίνα

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Baba ganoush ονομάζεται η αυτή ξεχωριστή μελιτζανοσαλάτα κι έχει καταγωγή από το Λίβανο, αλλά συνηθίζεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Υλικά

  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
  • 1 λεμόνι, χυμός
  • 1-2 κ. σ. ξίδι λευκό
  • 4 κ. σ. ταχίνι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με τη φλούδα τους
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ. γ. κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • πίτες αραβικές
  • 2-3 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Σπόρους ροδιού
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 220οC. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε ταψί για περίπου για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά, να βγάλουν τα ζουμιά τους και να καψαλιστούν. Μαζί ψήνουμε και το σκόρδο.
  2. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους. Τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη και προσθέτουμε το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, ανάλογο αλατοπίπερο και πολτοποιούμε να γίνουν αλοιφή.
  3. Σερβίρουμε την baba ganoush σε πιάτο, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο, σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  4. Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.

 

Δείτε ακόμη