Ευχάριστο κλίμα και εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι με αφυγραντήρα

by Aggeliki Tsoukana

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που μας βάζει στην τελική ευθεία για να υποδεχτούμε τον χειμώνα. Και με τη θερμοκρασία να πέφτει μέρα με τη μέρα, η ζεστασιά του σπιτιού με τον πιο οικονομικό τρόπο είναι, αναμφίβολα, ένα θέμα που σίγουρα αξίζει την προσοχή σου.

Όταν το ζητούμενο είναι να «αραιώσεις» τη χρήση θέρμανσης για να γλιτώνεις χρήματα τον χειμώνα, τότε η λύση είναι ένας αφυγραντήρας. Με πολύ μικρότερο κόστος από τη θέρμανση, θα σου εξασφαλίσει ζεστασιά το ίδιο αποτελεσματικά με το να είχες διαρκώς ενεργοποιημένη την κεντρική θέρμανση στο σπίτι.

Ο λόγος είναι πως ακόμη κι όταν η θερμοκρασία κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, αν ο αέρας στον χώρο σου περιέχει πολλή υγρασία, τότε και πάλι θα αισθάνεσαι ψύχρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας αφυγραντήρας θα μειώσει την ποσότητα των υδρατμών στον αέρα. Επομένως θα σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποιητική ζέστη, χωρίς να χρειάζεται να θερμάνεις το δωμάτιο.

 

 

Κόστος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα

Όλα αυτά σου ακούγονται ιδανικά και ίσως σου φαίνονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά». Ωστόσο, όλα έχουν να κάνουν με τους κανόνες της φυσικής, σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν οι σύγχρονοι αφυγραντήρες.

Ο αφυγραντήρας έχει την ιδιότητα να «παρεμβαίνει» στην υγρασία και όχι στη θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας από οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό μέσο διαθέτεις. Έτσι, κάθε φορά που θα τον χρησιμοποιείς αντί για το θερμαντικό σου μέσο, θα κάνεις σημαντική οικονομία.

 

Τρόπος λειτουργίας και εξοικονόμηση ενέργειας

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αφυγραντήρων. Τα μοντέλα με συμπιεστή ψύχουν τον αέρα που απορροφούν, για να αποβάλει την υγρασία του και στη συνέχεια τον θερμαίνουν ώστε να επανέλθει στη θερμοκρασία δωματίου, πριν τον απελευθερώσουν ξανά στο χώρο. Εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων κατά τη λειτουργία τους και παρέχουν άμεσα και δραστικά αποτελέσματα στον χώρο. Είναι ιδανικοί για χώρους με θερμοκρασίες όχι κάτω από 13-14°C.

Οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο αφήνουν τον υγρό αέρα του χώρου να περνάει μέσα από τον δίσκο του ζεόλιθου, «ξηραίνοντας» τον αέρα πριν τον απελευθερώσουν ξανά στον χώρο. Με αυτό τον τρόπο παραμένει σταθερή η απόδοσή τους, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου, επιτυγχάνοντας βέλτιστα αποτελέσματα με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Γι’ αυτό και συνιστώνται ιδιαίτερα για χώρους με ελλιπή έως καθόλου θέρμανση.

Η αποδοτικότητα ενός αφυγραντήρα μετριέται στα λίτρα νερού από τους υδρατμούς που συγκεντρώνουν ανά 24 ώρες λειτουργίας (lt/24h). Για αυτό και η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα γίνεται κυρίως με βάση τις διαστάσεις του χώρου σου (τετραγωνικά μέτρα), ή και κατά πόσο σοβαρά είναι τα ζητήματα υγρασίας σε ένα χώρο.

 

 

Θαλπωρή και καθαρός αέρα στο σπίτι με μοντέλα 2 σε 1

Τα μοντέλα με λειτουργία καθαριστή αέρα είναι ιδανική λύση για βέλτιστο περιβάλλον στο σπίτι σου. Απαλλαγμένο από κάθε ίχνος υγρασίας και παράλληλα καθαρό και υγιεινό αέρα χωρίς σκόνη και ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Χάρη στη διπλή λειτουργία τους, οι συσκευές 2 σε 1 προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες σου κάθε ώρα της ημέρας, επιτρέποντάς σου να αναβαθμίσεις την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον χώρο εύκολα και αποτελεσματικά.

Πολλά μοντέλα έρχονται με ιονιστή ώστε να καταπολεμούν τους αέριους ρύπους, τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα. Οι αφυγραντήρες απελευθερώνουν με αυτό τον τρόπο αρνητικά ιόντα, για να εξουδετερώνουν έτσι τις εστίες μόλυνσης.

 

 

Υψηλή ποιότητα αέρα με προηγμένα φίλτρα

Τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με προηγμένα φίλτρα καθαρισμού αέρα. Ανακυκλώνουν τον αέρα για να βελτιώνουν την ποιότητα του μέσα από πλενόμενα φίλτρα που κατακρατούν τη σκόνη όπως τα φίλτρα HEPA που συγκρατούν άλλα αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα ή τα φίλτρα άνθρακα που εγκλωβίζουν τις οργανικές πτητικές ενώσεις.

 

Ρύθμισε τις κατάλληλες συνθήκες από την οθόνη του κινητού σου

Δημιούργησε το περιβάλλον που εσύ θέλεις, όταν το θέλεις, μέσω της έξυπνης τεχνολογίας Wi-Fi. Μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphone και tablet, μπορείς να ρυθμίζεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου, απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι. Η δυνατότητα να προγραμματίζεις τη λειτουργία της συσκευής μόνο τις ώρες που είναι απαραίτητο, σου επιτρέπει να εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα, αφού λειτουργεί πολύ λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

 

Αθόρυβη λειτουργία για να έχεις πάντα «ησυχία»

Πολλά μοντέλα διαθέτουν επιλογή για αθόρυβη λειτουργία, για να απολαμβάνεις την αίσθηση της απόλυτης ησυχίας στον χώρο σου. Ενδείκνυται για χρήση σε χώρους όπου απαιτείται απόλυτη ησυχία, όπως υπνοδωμάτια, ώστε να απολαμβάνεις ιδανικές συνθήκες ύπνου. Αθόρυβη λειτουργία, σημαίνει επίσης και εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η συσκευή λειτουργεί με χαμηλότερη ισχύς, χωρίς όμως να υστερεί σε απόδοση.

 

Βέλτιστες συνθήκες στον χώρο, ακόμα κι αν στεγνώνεις ρούχα

Το στέγνωμα των ρούχων τον χειμώνα είναι δύσκολη υπόθεση, για προφανείς λόγους. Ακόμα κι αν διαθέτεις στεγνωτήριο, υπάρχουν περιπτώσεις που τα ρούχα χρειάζονται ένα «επιπλέον» στέγνωμα. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία στεγνώματος ρούχων του αφυγραντήρα σου θα δώσει λύση. Τοποθετώντας τη συσκευή στο δωμάτιο που έχεις απλωμένα τα ρούχα, στεγνώνουν πιο γρήγορα και χωρίς να μεταφέρουν υγρασία στο υπόλοιπο σπίτι.

Είτε σου αρέσει να κουρνιάζεις στον καναπέ βλέποντας τις αγαπημένες σου ταινίες ή ακούγοντας μουσική, είτε απλά σου αρέσει να αράζεις, στο www.kotsovolos.gr μπορείς να βρεις όλα τα απαραίτητα εφόδια, όπως είναι ο αφυγραντήρας, για να δημιουργήσεις ένα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο!

Μπορείς να δεις ακόμη