Ευρωμπάσκετ στην τηλεόραση με καθηλωτικό ήχο surround!

by Aggeliki Tsoukana

H μεγαλύτερη γιορτή του μπάσκετ έχει ήδη ξεκινήσει και θα μας κρατήσει συντροφιά για πάνω από δύο εβδομάδες. Μέχρι τον μεγάλο τελικό, στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου ευχόμαστε μία από τις δύο ομάδες να είναι η εθνική μας και να δούμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα άλλα παιδιά να σηκώνουν την κούπα.

Θέλεις να απολαύσεις όλες τις μεγάλες στιγμές και συγκινήσεις που πρόκειται να μας χαρίσει η φετινή διοργάνωση, με την καλύτερη εικόνα και ήχο, στο σαλόνι σου. Προλαβαίνεις, λοιπόν, να αποκτήσεις την κατάλληλη τηλεόραση. Ιδανικά, μια μεγάλη τηλεόραση με υπερυψηλή ανάλυση 4Κ / 8Κ για να βλέπεις καθαρά ό,τι συμβαίνει στο παρκέ. Και τι είναι καλύτερο από μια 4Κ / 8Κ TV; Μα, φυσικά, μία 4Κ / 8Κ TV με τεχνολογίες ήχου που σε βάζουν στη δράση!

 

Πανίσχυρος συνδυασμός εικόνας και ήχου

Η τέλεια εικόνα θέλει και τον κατάλληλο ήχο. Τον ήχο που θα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι μέσα στο γήπεδο και τραγουδάς για την «επίσημη αγαπημένη». Όλη η παρέα μπροστά από την TV, με τα κατάλληλα σνακ, μπίρες, και η ένταση στο τέρμα.

Κάτι τέτοιες μικρές, αλλά μεγάλες στιγμές είναι που δίνουν χρώμα στη ζωή. Όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων σχεδιάζουν και ενσωματώνουν διάφορες τεχνολογίες με γνώμονα τα δικά σου «θέλω». Έτσι, έχουμε νεότερα μοντέλα που ενσωματώνουν έξυπνες τεχνολογίες όπως π.χ. ο επεξεργαστής α9 Gen 5 AI της LG , που επιτυγχάνει μίξη ήχου 2 καναλιών σε εικονικό ήχο “5.1.2“ καναλιών. Για να νιώθεις τη δράση και την ένταση, σα να βρίσκεσαι στην εξέδρα!

 

 

Τι σημαίνει Surround

Ο ήχος surround, γνωστός και ως πολυκαναλικός ήχος, δημιουργείται από τουλάχιστον τέσσερα και επτά ανεξάρτητα κανάλια ήχου και ηχεία τοποθετημένα μπροστά και πίσω από τον ακροατή. Ο σκοπός είναι να περιβάλλει τον ακροατή με ήχο.

Για να πετύχει κανείς «πραγματικό» πολυκαναλικό ήχο, χρειάζεται και το απαραίτητο ηχοσύστημα, όπως είναι τα συστήματα home cinema. Τα ηχεία surround τοποθετούνται στο πίσω μέρος του δωματίου και χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των ειδικών εφέ και των ήχων του παρασκηνίου. Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες και τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι, όσο προστίθενται “κανάλια” τόσο πιο εντυπωσιακή και η οπτικοακουστική εμπειρία.

 

Τι σημαίνει virtual Surround

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες που δίνουν την αίσθηση του πολυκαναλικού ήχου, χωρίς την ανάγκη πολλαπλών ηχείων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πολυκαναλικός ήχος κατανέμεται σύμφωνα με τη φασματική απόκριση του αναπαραγόμενου ήχου. Το λογισμικό και το υλικό αποσυνθέτουν το σήμα σε στοιχεία σύμφωνα με προκαθορισμένους αλγόριθμους και διανέμουν τους ήχους γύρω από το σημείο ακρόασης, δημιουργώντας ήχο surround. Αυτός είναι ο λεγόμενος «εικονικός» πολυκαναλικός ήχος, γνωστός και ως virtual surround.

 

Ενεργοποίησε το “Surround” στην τηλεόρασή σου

Στα νεότερα μοντέλα τηλεοράσεων, το virtual surround λειτουργεί με ακόμη πιο εντυπωσιακό τρόπο, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι ο χώρος περιβάλλεται από ηχεία surround. Με την επιλογή Ήχος Surround στην τηλεόρασή σου, μπορείς να εμπλουτίσεις (διευρύνεις και εμβαθύνεις) την ποιότητα ήχου των ηχείων της τηλεόρασης. Συνήθως, μπορείς να ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις αυτή την επιλογή πιέζοντας το αντίστοιχο πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο της TV σου.

 

 

Με τη «σφραγίδα» των Dolby και DTS

Η Dolby και η DTS είναι δύο αμερικανικές εταιρίες που ειδικεύονται στις τεχνολογίες ήχου και εικόνας. Για την ακρίβεια, η Dolby ειδικεύεται στη μείωση του θορύβου ήχου, την κωδικοποίηση/συμπίεση ήχου, τον χωρικό ήχο και την απεικόνιση HDR. Αντίστοιχα, η DTS κατασκευάζει τεχνολογίες πολυκαναλικού ήχου για ταινίες και βίντεο. Και οι δύο αδειοδοτούν τις τεχνολογίες τους σε κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Στο κομμάτι της τηλεόρασης, κατασκευαστές όπως η Sony, η Samsung, η LG και πολλές άλλες, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αυτές, συνδυαστικά με δικές τους υλοποιήσεις, για να προσφέρουν στους καταναλωτές την απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία. Είτε παρακολουθείς αθλητικά γεγονότα, είτε τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες, ή παίζεις τα αγαπημένα σου video games.

Στις νέες σειρές τηλεοράσεων 2022 , συναντάμε εκπληκτικές τεχνολογίες ήχου. Το Object Tracking Sound Pro (OTS Pro) της Samsung, για παράδειγμα, παρέχει δυναμικό ήχο που ακολουθεί τη δράση από κάθε γωνία. Ή μπορείς πλέον να απολαμβάνεις εμπειρία Dolby Atmos με ηχεία ανοδικής κατεύθυνσης, για πραγματικά πολυδιάστατο ήχο. Αντίστοιχα, το XR Surround της Sony δημιουργεί εικονικά ήχο Surround τόσο από το πλάι όσο και κάθετα, για να απολαμβάνεις εμπειρία τρισδιάστατου ήχου, χωρίς να χρειάζονται ηχεία upfiring ή οροφής. Την ίδια στιγμή, οι τηλεοράσεις BRAVIA XR είναι επίσης συμβατές με Dolby Atmos.

Μπορείς να δεις ακόμη