Φέτος το καλοκαίρι πάρε μαζί σου τις συσκευές δροσιάς

Το κλιματιστικό έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο «στοιχείο» ενός σπιτιού. Άλλωστε, τα περισσότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών είναι πολύ ζεστά. Οι θερμοκρασίες συχνά αγγίζουν ή ξεπερνούν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, όταν χρειάζεσαι δροσιά σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο που δεν διαθέτει μονάδα κλιματισμού ή άλλη λύση, η θερμοκρασία μπορεί να είναι ανυπόφορη. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου ο χώρος δεν ενδείκνυται καν για εγκατάσταση κλιματισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι τα φορητά κλιματιστικά και τα air cooler. Πρόκειται για τις συσκευές που σου εξασφαλίζουν εύκολη μετακίνηση ενώ προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση δροσιάς κι εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Φορητό κλιματιστικό

Τα φορητά κλιματιστικά είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε χώρο και να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη. Μια τέτοια συσκευή δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Θα μπορείς εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να απολαμβάνεις τις ιδανικές συνθήκες όλο το καλοκαίρι όπου κι αν επιλέξεις να λειτουργήσει. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να εξοικονομείς χρήματα, δροσίζοντας μόνο την περιοχή του σπιτιού (ή του γραφείου) που θέλεις δροσίσεις. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη σπατάλη ενέργειας σε «άδειους» χώρους.

Παρέχουν την ευελιξία να δροσίζεις αποκλειστικά την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι. Έτσι δεν θα ενοχλείς τους συναδέλφους ή τους συγκάτοικούς σου. Εφόσον ο χώρος σου είναι κλειστός, μπορείς να περιορίσεις τον κλιματισμό σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου σου. Αν συνήθως ζεσταίνεσαι πολύ περισσότερο απ’ όλους τους άλλους στο σπίτι ή στο γραφείο, τότε μπορείς να επωφεληθείς από τη χρήση του δικού σου φορητού συστήματος ψύξης.

Επιπλέον, αυτές οι συσκευές σε βοηθούν να δροσίσεις τον χώρο σου κατά τη διάρκεια των διακοπών σου στο κάμπινγκ ή στο εξοχικό σου. Μπορείς να το τοποθετήσεις ακόμη και στο σκάφος σου για να απολαύσεις δροσιά μετά από μια κουραστική μέρα στον ήλιο. Μάλιστα, πολλά μοντέλα, όπως το MGHP-12 Magic της Invertor, διαθέτουν και λειτουργία θέρμανσης για τη ψύξη και θέρμανση χώρων όπου δεν επιτρέπεται εγκατάσταση, ενώ άλλες προτάσεις προσφέρουν και λειτουργία αφύγρανσης, όπως το F&U PA120 Φορητό Κλιματιστικό. Έτσι, το φορητό κλιματιστικό θα σου είναι χρήσιμο όλο τον χρόνο.

 

Air Cooler

Τα air cooler λειτουργούν με βάση την εξάτμιση του νερού. Πρόκειται για την τεχνολογία όπου χρησιμοποιείται το νερό για την απορρόφηση της θερμότητας από τον αέρα κατά τη διαδικασία εξάτμισης του νερού, με σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, μια αντλία κυκλοφορεί το νερό για να διατηρεί υγρό το ειδικό πάνελ δροσισμού της μονάδας, με τον ανεμιστήρα να φυσάει αέρα. Καθώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας της μονάδας, ο ζεστός αέρας του δωματίου εισέρχεται από τις οπές της μονάδας και περνάει μέσα από το πάνελ δροσισμού. Στη συνέχεια, γίνεται η εξάτμιση του νερού και ο εισερχόμενος αέρας ψύχεται. Τέλος, εξέρχεται, δροσερός πλέον, από τον ανεμιστήρα και οδηγείται στο περιβάλλον. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα έναν υγιεινό και φυσικό τρόπο δροσισμού.

Αυτά τα συστήματα ψύξης δεν απαιτούν καμία μόνιμη σύνδεση. Είναι εφοδιασμένα με ροδάκια για να μπορείς να τα μετακινήσεις από δωμάτιο σε δωμάτιο ή οπουδήποτε τα χρειάζεσαι περισσότερο, χωρίς δυσκολία.

Εάν ζεις σε ένα πολύ ζεστό και ξηρό περιβάλλον, ένα air cooler θα «προσθέσει» μια μικρή ποσότητα υγρασίας στον αέρα. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τον υπερβολικά ξηρό αέρα. Λόγω της εξατμιστικής τους λειτουργίας, τα air coolers έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν μια άνετη και ομοιόμορφη θερμοκρασία στο χώρο. Επιπλέον, γεμίζοντας μια φορά τη δεξαμενή νερού, μπορείς να απολαύσεις έως και πάνω από 20 ώρες δροσιάς χωρίς αναπλήρωση, ενώ τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν παγοκυψέλες τις οποίες μπορείς να τοποθετήσεις στη δεξαμενή νερού της συσκευής για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα της ψύξης.

Αποτελούν οικονομικότερη λύση ως προς το κόστος αγοράς, τα air coolers καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Αυτό συμβαίνει γιατί περιλαμβάνουν μονάχα δύο βασικούς μηχανισμούς που απαιτούν ισχύ, τον ανεμιστήρα και την αντλία νερού. Έτσι, με κατανάλωση ενέργειας που περιορίζεται έως 80-100 Watt, μειώνεις σημαντικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, υπάρχουν μοντέλα όπως το Rohnson R-875 4 Σε 1 Air Cooler, που μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και ως ιονιστές ή καθαριστές αέρα, αλλά και ως ανεμιστήρες.

Οι λύσεις για το εξοχικό και το φοιτητικό σπίτι

Τόσο τα φορητά κλιματιστικά, όσο και τα air cooler μεταφέρονται εύκολα και χωράνε άνετα σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Αυτό τα καθιστά ιδανική λύση στις περιπτώσεις που χρειάζεσαι ένα σύστημα ψύξης για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα τις ημέρες που θα βρίσκεσαι στο εξοχικό σου ή ακόμη και σε μία προσωρινή φοιτητική κατοικία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη